Nieuwsoverzicht
SCP: een op zes Nederlanders kampt met stapeling van problemen
Een op de zes Nederlandse volwassenen heeft te maken met een stapeling van problemen, zoals te weinig financiële middelen en geen sociaal netwerk om problemen het hoofd te bieden. Dit blijkt uit het onderzoek Zicht op Zorgen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Ratificatie facultatieve protocollen goed nieuws voor extra rechtsbescherming
Het kabinet wil de facultatieve protocollen bij het VN-verdrag handicap en het Internationaal Kinderrechtenverdrag (IVRK) ratificeren. Dat is goed nieuws, want het betekent een extra vorm van rechtsbescherming.
Oeganda voert omstreden antihomowet in, Nederland beperkt samenwerkingen
Oeganda heeft ondanks de verafschuwing van andere landen gisteren toch een omstreden antihomowet ingevoerd. De wet tegen de lhbtqia+-gemeenschap is een van de strengste ter wereld. Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laat weten de samenwerking met Oeganda per direct zal beperken.
Rivier van regenboogkleuren door centrum Roermond
Zo'n tweehonderd mensen hebben zaterdagmiddag in Roermond meegelopen met een Pride Walk door de binnenstad. Aan deze eerste Pride Walk van Roermond deden onder meer lhbti-organisaties Ouch Zo, Gay Soos Roermond en Queer Parkstad mee.
Uitspraak Marechaussee definitief: Kabinet, neem nu effectieve maatregelen tegen etnisch profileren
De Nederlandse Staat gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Haag over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De Staat legt zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof en daarmee is die uitspraak definitief. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen racisme en discriminatie.
ADV Limburg onderzoekt discriminatie bij woningverhuur in opdracht van minister De Jonge
Iedereen in Nederland verdient een eerlijke kans op een woning. Wonen is een grondrecht en een voorwaarde voor het opbouwen van een goed bestaan. Zaken als afkomst, seksuele gerichtheid of geloof mogen hier geen invloed op hebben. Discriminatie is een breed maatschappelijk probleem, is wettelijk verboden en moet worden aangepakt. Ook op het gebied van wonen. Daarom heeft Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge opdracht gegeven aan een aantal antidiscriminatievoorzieningen (ADV's) voor het uitvoeren van een pilot.
Onderzoek: supermarktketens doen te weinig aan mensenrechten
Supermarktketens doen te weinig aan het beschermen van mensenrechten. Volgens onderzoek van denktank Questionmark samen met ontwikkelingsorganisaties Oxfam Novib en Solidaridad hebben supermarkten wel aandacht voor risico’s op discriminatie en uitbuiting in hun toeleveringsketens, maar grijpen zij nauwelijks in bij misstanden. Lidl krijgt de minst slechte score, voor marktleider Albert Heijn is er een plek in de middenmoot.
Online discriminatie is schadelijk voor de mentale gezondheid
Uit het rapport Online Veiligheid en Criminaliteit 2022 van het CBS blijkt dat bijna 340.000 (1 procent van de bevolking) zich vorig jaar weleens online gediscrimineerd voelde. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Meer dan de helft van deze groep zegt daardoor minder vertrouwen in mensen te hebben. Ook leidde het bij ruim 30 procent tot depressieve klachten. Dit meldt Movisie.
Tien extra standplaatsen op bestaande Maastrichtse woonwagenlocaties en één nieuw kampje voor acht huurwagens
De wachtlijst voor woonwagens is lang. Van de extra achttien plaatsen voor huurwoonwagens die Maastricht heeft toegezegd, komen er tien bij bestaande locaties. Verder komt er een kampje bij.
Nederland opnieuw plaats gezakt op Europese lijst voor lhbti-rechten
Nederland is dit jaar opnieuw een plaats gezakt op de Europese ranglijst van lhbti-rechten. Op de Rainbow Europe Index, een initiatief van mensenrechtenorganisatie ILGA, neemt Nederland nu de veertiende plaats in. De lijst baseert zich voornamelijk op de aanwezigheid van wet- en regelgeving op lhbti-gebied in de onderzochte landen.
Antisemitismebestrijder noemt oppakken 154 AZ-fans 'belangrijk signaal'
Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, noemt het "een belangrijk signaal" dat de politie zaterdag 154 AZ-fans heeft opgepakt voor het zingen van antisemitische leuzen. Hij vindt dat de samenleving te onverschillig is voor Jodenhaat.
Podcast: Hoe gastvrij is Nederland voor mensen met een migratieachtergrond?
Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (oktober 2022) blijkt dat mensen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland zijn, vinden dat Nederland niet altijd een gastvrij land is voor migranten. Zij ervaren vaak ook discriminatie vanwege hun afkomst. Hoe zorg je voor verandering? Welke zaken gaan er goed en wat moet er beter? Annemarie van Hinsberg (Movisie) is te gast in de podcast van VROEG! op NPO Radio 1, met als presentator Stephan Komduur.
Beleef de Week van de Mensenrechten in Maastricht!
Van 22 tot en met 26 mei vindt de Maastrichtse Mensenrechtenweek plaats. Georganiseerd door gemeente Maastricht en een aantal partners, waaronder Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg). Aanleiding is het 175-jarig bestaan van de Grondwet en het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) waar waardigheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen centraal staan.
Toegankelijkheid verkiezingen kan nog steeds een stuk beter
In maart waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Bij het Meldpunt onbeperkt stemmen van Ieder(in) konden mensen met een beperking hun ervaringen met de toegankelijkheid van deze verkiezingen melden. Er kwamen 123 meldingen binnen, waarvan 46 procent positief en 38 procent negatief.
Assistentiehonden nog steeds vaak onterecht geweigerd
Teleurgesteld op zoek naar een ander restaurant omdat je met je assistentiehond niet welkom bent. Het lijkt onvoorstelbaar maar het overkomt mensen met een assistentiehond regelmatig. Dit is in de meeste gevallen verboden: volgens het VN-verdrag handicap en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte moeten assistentiehonden in beginsel toegelaten worden op openbare plekken. Vandaag, op de Internationale Dag van de Geleidehond, vraagt het College hier extra aandacht voor.
Monitor Discriminatie Limburg 2022: Draag bij aan het bestrijden en voorkomen van discriminatie in Limburg
De monitor Discriminatie 2022 Limburg is een gezamenlijke uitgave van politie-eenheid Limburg en Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg), en bevat gegevens van de Nationale Politie, het College voor de Rechten van de Mens en ADV Limburg. Net als vorig jaar hebben wij gekozen voor een dynamische weergave van onze cijfers en casussen. En Adjunct-Officier van Justitie, mevrouw Meijs geeft in een filmfragment haar visie op het belang van bestrijden van discriminatie.
Meldingen discriminatie gedaald, maar is 'topje van ijsberg'
Afgelopen jaar zijn er 30 procent minder meldingen van discriminatie bij de Anti Discriminatie Voorziening (ADV) in Limburg binnengekomen. Daarbij lijken de voorvallen wel steeds meer te verharden. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie Limburg 2022, die dinsdag is aangeboden aan de minister. Maar de meldingen zijn slechts "het topje van de ijsberg", volgens Chris Baltussen, directeur ADV Limburg.
Discriminatie blijft toenemen, maar valt wel minder op door 'coronajaar'
Het aantal meldingen van discriminatie heeft ook in 2022 een stijgende lijn vertoond. Vergeleken met coronajaar 2021 is het aantal meldingen juist gedaald, maar dat beeld is vertekend. "De cijfers geven mij geen geruststellend gevoel", zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) tegen NU.nl. De stijgende lijn blijkt uit het jaarlijkse rapport Discriminatiecijfers, dat in opdracht van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is samengesteld.
Landelijke Monitor Discriminatie 2022: Politie registreert meer discriminatiemeldingen, antidiscriminatiebureaus minder
Waar de politie voor het derde jaar op rij meer discriminatie-incidenten registreert, hebben antidiscriminatiebureaus juist minder meldingen ontvangen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage Discriminatiecijfers 2022, die dinsdag 25 april door de antidiscriminatiebureaus en de politie wordt aangeboden aan minister Hanke Bruins Slot (BZK). Om de herkenbaarheid te vergroten en daarmee het melden toegankelijker, eenvoudiger en laagdrempeliger te maken, gaan de antidiscriminatiebureaus van de landelijke vereniging voortaan samenwerken binnen één landelijk meld- en steunpunt: Discriminatie.nl
Discriminatie bij sollicitatie: levenslang effect
Sollicitanten die in het verleden mogelijk op leeftijd, geslacht of huidskleur gediscrimineerd zijn bij het zoeken naar een baan, hebben door die negatieve ervaring meer moeite om een nieuwe baan te vinden. Ze komen zowel in hun brief als bij een eventueel gesprek minder gemotiveerd en terughoudend over.
1 op de 10 werknemers voelde zich in 2022 gediscrimineerd op werk
In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61 duizend werknemers.
Antisemitisme: jongen (14) bedreigd op schoolplein
Een jongen van 14 is ernstig bedreigd door een groep jongeren en een volwassen man op het schoolplein van de middelbare school Compass in Brunssum. Zijn vader vreest voor zijn veiligheid. Dat vertelt de vader van de jongen tegen L1. Het laatste incident vond afgelopen vrijdag plaats.
Kabinet wil meer hulp voor kiezers in stemhokje
Meer mensen moeten hulp in het stemhokje kunnen krijgen. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat minister Bruins Slot voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Nu mogen alleen kiezers worden geholpen die vanwege een lichamelijke beperking niet zelfstandig kunnen stemmen. Bruins Slot wil dat uitbreiden, zodat bijvoorbeeld ook kiezers met een verstandelijke beperking of laaggeletterde mensen assistentie kunnen krijgen.
Politie open over racisme in eigen kring: '30 meldingen in zes maanden'
In het voorbije halfjaar hebben politieagenten dertig meldingen gedaan van racistische of discriminerende uitlatingen en gedragingen van collega's. Dat meldt NRC, die erover sprak met plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer van de Nationale Politie.
KNVB komt met aanpak antihomospreekkoren, maar 'kan niet van ene op andere dag'
Er komt dit jaar nieuw beleid over hoe te handelen bij antihomospreekkoren in stadions. Dat laat de KNVB aan RTL Nieuws weten. De bond is hierover op dit moment in gesprek met onder meer de clubs en hun supportersverenigingen. Voor COC Nederland duurt dat te lang: "Dit had gisteren al geregeld moeten zijn."
Tv en films niet voor iedereen toegankelijk door ontbreken goede ondertiteling
Lekker ontspannen een film of serie kijken of op de hoogte blijven via een televisieprogramma is voor 1,5 miljoen mensen in Nederland nog steeds niet altijd mogelijk. Dat komt omdat er niet altijd (goede) ondertiteling voor doven en slechthorenden (ODS) is. Hier zijn officiële regels voor, maar die zijn al vijftien jaar oud en volgens velen niet streng genoeg. Voor films en series op streamingdiensten zijn helemaal geen wettelijke eisen.
COC meldt 'homohaat tegen kinderen', pand in Eindhoven belaagd
Een groep van zo'n twintig volwassenen heeft gisteravond een bijeenkomst voor lhbti-jongeren verstoord in het pand van het COC in Eindhoven. Volgens de belangenorganisatie voor de lhbti-gemeenschap rukten leden van de groep de regenboogvlag van de gevel en probeerden ze die in brand te steken. Toen een vrijwilliger hun vroeg om daarmee te stoppen, werd die geslagen.
‘Nieuw toeslagenschandaal’ ontstaat in de omgang van banken met moslims
Er moet onderzoek komen naar discriminatie van moslims door financiële instellingen, stelt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh. Hij waarschuwt voor een nieuw toeslagenschandaal.
Twee op de vijf bedrijven lijken bij sollicitatie te kiezen voor witte man
Ben je een vrouw, heb je een beperking en/of heb je een niet-witte huidskleur? Dan is de kans dat je een baan krijgt, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, nog altijd kleiner dan als je niet (een van die) karakteristieken hebt. Dat geldt ook voor medewerkers met een andere geaardheid dan heteroseksueel, zo blijkt uit onderzoek van Rabobank onder 1500 bedrijven.
Onbekend en krap bij kas: hoe verder met discriminatiemeldpunten?
"Hier is het gebeurd", zegt Babah Tarawally voor de deur van een Utrechtse kroeg. "De portier zei dat ik niet naar binnen mocht omdat ik zwart ben. Dat is me wel vaker overkomen", aldus de journalist en schrijver. "Maar dit keer besloot ik er melding van te maken."
Van zakenman naar zakenvrouw: transgender in 'mannenwereld'
Ellen Jansen uit Maastricht onderging de afgelopen twee jaar de transitie van man naar vrouw. Ze heeft een eigen bedrijf in de energiewereld dat zich bezighoudt met de energietransitie, een echte mannenwereld volgens haar, vertelt ze op Internationale Transgenderdag.
Psychiaters betuigen spijt voor gruwelijke behandelingen van lhbti'ers in het verleden
Psychiaters betuigen spijt voor het leed dat lhbti'ers is aangedaan omdat hun identiteit in het verleden als ziekte werd beschouwd. Vanuit die overtuiging werden schadelijke therapieën opgestart die deze gemeenschap zwaar hebben beproefd. De beroepsvereniging voor psychiaters, de NVvP, heeft de spijtbetuiging opgesteld. Behandelingen om de seksuele geaardheid te veranderen waren tot de jaren zeventig van de vorige eeuw niet ongewoon. Dat ging meestal om gesprekstherapie, maar ook stroomschokken en castratie kwamen voor. Gruwelijke behandelingen noemt de NVvP dat nu.
Scholen geven meisjes minder vaak advies om technisch beroep te kiezen dan jongens
Decanen en mentoren geven meisjes minder vaak het advies om een technisch profiel of beroep te kiezen dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van VHTO, expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek & IT. Daardoor worden volgens VHTO typische mannen- en vrouwenberoepen in stand gehouden.
Gemeenten krijgen weer 'tik op de neus' voor beleid tegen discriminatie
Hoe goed je geholpen wordt als je discriminatie of racisme ervaart, hangt nu te veel af van de gemeente waar je woont. Daarom moeten die verplicht worden om antidiscriminatiebeleid in te voeren, concluderen onderzoekers van adviesbureau Berenschot. "Een tik op de neus van gemeenten", zegt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme tegen NU.nl.
Discriminatie door VR-bril
Hoe voelt het om buitengesloten te worden? Dat konden bezoekers afgelopen zaterdag ervaren in de bibliotheek van Maasbree.
Moeten vrouwen meer werken? 'Nederland is ingericht op het anderhalveverdienersmodel'
Vrouwen werken te weinig volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met een campagne hoopt het ministerie daar verandering in te brengen. Een goed initiatief, vindt universitair docent Sociale Wetenschappen Janna Besamusca, maar ze is ook kritisch. "Dan moet het totaalplaatje wel kloppen. Het is niet alleen een keuze van vrouwen."
Zes politiemedewerkers geschorst vanwege racistische uitlatingen in privétijd
Beelden op sociale media laten politiemedewerkers zien die in privétijd door Parijs rijden. Zij roepen onder meer „minder, minder, minder” naar Marokkaanse voorbijgangers. De politie heeft de medewerkers geschorst en stelt een onderzoek in.
Nederlandse filmmaker wil suïcide in lhbti-gemeenschap bespreekbaar maken
"De duivel zit in je lichaam." Dat was de reactie van de Braziliaanse familieleden van de Braziliaans-Nederlandse Jean, toen hij ze jaren geleden vertelde dat hij op mannen viel. In zijn latere leven worstelt Jean met depressies en duistere gedachten, waarover hij vertelt in de documentaire Uit 't leven, die vanmiddag in première is gegaan op de Roze Filmdagen in Amsterdam.
L1mburg Centraal: beleef discriminatie met een blik door een virtuele bril
21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Twee leerlingen van het Maastrichtse United World College bedachten een project om jongeren bewust te maken van vooroordelen. Via een virtual reality bril konden scholieren dinsdag zelf beleven hoe het is om gediscrimineerd te worden.
Advies aan minister: Verstevig rechtsbescherming tegen discriminatie door de overheid
Breng ‘eenzijdig overheidshandelen’ onder de Algemene wet gelijke behandeling. Dat adviseren de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), het College voor de Rechten van de Mens en de Staatscommissie tegen discriminatie en racisme aan minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daardoor kunnen burgers betere rechtsbescherming krijgen als zij zich door de overheid gediscrimineerd voelen.
Programma Week tegen Racisme en Discriminatie
21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika. Op deze datum in 1960 opende de politie het vuur op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid. De antidiscriminatiebureaus die zijn aangesloten bij Discriminatie.nl organiseren op en rond 21 maart activiteiten die in het teken staan van de strijd tegen discriminatie en racisme.
Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel eerlijk werven
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel voor de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Dit belangrijke wetsvoorstel voor werkgevers verplicht organisaties om anti-discriminatiebeleid op te stellen voor de werving en selectie.
Seksuele geaardheid maakt vanaf volgend jaar niet meer uit bij bloeddonatie
Het maakt vanaf begin volgend jaar niet meer uit of je hetero of homo bent als je bloed wil doneren. Bloedbank Sanquin gaat iedereen een identieke vragenlijst over seksueel gedrag voorleggen. Dat moet nog wel goedgekeurd worden door minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid), maar die is enthousiast.
Loonkloof, femicide en vooroordelen: Vrouwendag is nog altijd meer dan nodig
Het is vandaag Internationale Vrouwendag, wat betekent dat er wereldwijd wordt stilgestaan bij vrouwenrechten en de strijd voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. En ja, dat is helaas nog steeds nodig, want ook in Nederland is nog steeds niet iedereen gelijk. Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat ons land op een zielige 28e plaats en als het op dit tempo doorgaat, duurt het nog 88 jaar voordat er hier gendergelijkheid is, zo maakt WOMEN Inc. vandaag bekend. Cécile Wansink, werkzaam bij de organisatie, legt uit wat er beter moet.
Week tegen Racisme en Discriminatie: ADV Limburg on Tour!
21 Maart is Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Omdat 1 dag eigenlijk veel te kort is, maakt ADV Limburg er een hele Week tegen Racisme en Discriminatie van. Van 21 tot en met 25 maart komt ADV Limburg weer naar je toe! Op 21 maart trappen we samen met de leerlingen van United World College (UWC) Maastricht de week af met een heel bijzondere gast. Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin S. Baldewsingh komt dan namelijk op bezoek. Niet alleen gaat hij in gesprek met de leerlingen over hun ervaringen met discriminatie en racisme, ook is hij benieuwd naar de ideeën en oplossingen die zij hebben om discriminatie en racisme uit te bannen. De rest van de week zijn we met onze VR-Experience op allerlei plekken in de provincie te vinden. Check het volledige programma om te kijken wanneer we bij jou in de buurt zijn!
SCP: ongelijkheid in samenleving is structureel en hardnekkig
In de Nederlandse samenleving wordt je positie door veel meer factoren bepaald, dan de meeste mensen denken. Niet alleen de hoeveelheid geld die je hebt, de opleiding die je hebt gedaan of het beroep dat je uitvoert spelen een rol, maar ook je netwerk, leefstijl, uiterlijk en gezondheid dragen bij aan je positie op de maatschappelijke ladder.
Uitgescholden voor 'kut-Turk' op voetbalveld, Furkan is het helaas gewend
Zondagochtend. Voor duizenden amateurvoetballers de start van de wedstrijddag. Een goed ontbijt, sporttas inpakken en dan naar de club. Om daar dan vervolgens te worden uitgescholden vanwege je afkomst, huidskleur, geaardheid of iets anders.
OneLove-Actie rondom de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
Met OneLove spreekt het voetbal zich sinds 2020 uit vóór verbinding en tegen racisme en discriminatie in de samenleving. Vorig jaar werd de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart) voor het eerst uitgelicht met een extra campagnemoment. Toen is door de KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en ESPN besloten om dit elk jaar te doen. In 2023 gaat dit vooral om het speelweekend van 17/18/19 maart. Clubs, verenigingen en voetballers in het betaald voetbal, amateurvoetbal, schoolvoetbal en e_voetbal worden de komende tijd met een email of brief uitgenodigd om mee te doen.
Aandacht voor discriminatie op Zero Discrimination Day
Vandaag is het Zero Discrimination Day. Discriminatie kan overal voorkomen, het kan iedereen overkomen en iedereen kan er iets tegen doen. COC Limburg en ADV Limburg vinden het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen. COC Limburg heeft daarom een speciale knop op de website gemaakt om melden makkelijker te maken. ADV Limburg is daarnaast gestart met een Whatsapp-punt.
Spandoek met fascistische leuzen verwijderd van school
Een spandoek met rechts-extremistische leuzen is maandagmorgen verwijderd van de campus van het Vista college in Heerlen. Op het doek stond 'jeugd de toekomst, stop omvolking'.
Landgravenaar opgepakt voor racistische projecties
Een man uit Landgraaf zit vast voor de racistische laserprojecties op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling. Behalve de 34-jarige Limburger is ook een 24-jarige man uit Zwijndrecht aangehouden, meldt de politie vrijdag.
Broek van je collega omlaag trekken? Ontslag op staande voet
De broek van je vrouwelijke collega naar beneden trekken zodat die in haar blote kont komt te staan? Dat is reden voor ontslag op staande voet. Een werknemer van VDL Nedcar kan dan ook op zoek naar een andere baan. Hij stelde dat het om een slechte grap ging en dat er vaker ruwe grappen gemaakt werden op de productieafdeling. Maar die argumenten worden door de rechter van tafel geveegd.
D66 en DENK: verhuurders dwingen om woondiscriminatie aan te pakken
Verhuurders van woningen en bemiddelaars moeten de plicht krijgen om een plan te maken waarmee ze discriminatie op de woningmarkt voorkomen. Doen ze dat niet, dan kan de gemeente waar ze opereren een boete opleggen of de vergunning intrekken. Dat willen D66 en DENK.
Pilot tegen racistische spreekkoren uitgebreid naar stadions ADO en Utrecht
Voetbalbond KNVB en de Rijksoverheid hebben de pilot om met behulp van slimme technologie racistische en discriminerende spreekkoren tegen te gaan uitgebreid. De technologie gaat tot het einde van dit jaar ook worden ingezet bij ADO Den Haag en FC Utrecht.
Bereikbaarheid tijdens carnaval
In heel Limburg barst het carnavalsfeest de komende dagen weer los. Ons kantoor blijft daarom op maandag 20 februari en disdag 21 februari gesloten. Vanaf woensdag 22 februari zijn wij weer bereikbaar. Discriminatie melden kan ook tijdens carnaval zoals altijd via www.advlimburg.nl, Facebook of de DiscriminatieMelder app. Na de carnaval nemen wij dan zo snel mogelijk contact met je op.
Hij won van de Marechaussee: 'Een einde aan racistisch beleid'
‘Een ernstige vorm van discriminatie.’ Zo noemde het Gerechtshof in Den Haag het etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Voor Mpanzu Bamenga (37), een van de burgers die de rechtszaak aanspande omdat hij wegens zijn uiterlijk op het vliegveld uit de rij werd gehaald, is de uitspraak een grote overwinning. ‘De rechter begrijpt dat we ons tweederangsburgers voelen.’
Gerechtshof verbiedt etnisch profileren
Vanochtend heeft het gerechtshof een baanbrekende uitspraak gedaan in de zaak van twee burgers, Amnesty International, Controle Alt Delete, RADAR en NJCM-PILP tegen de staat over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar). Het gerechtshof oordeelt dat de huidige werkwijze van de KMar een vorm van rassendiscriminatie is en heeft deze werkwijze verboden. Het hof heeft bepaald dat de Koninklijke Marechaussee haar werkwijze per direct moet aanpassen, ongeacht of de Staat in cassatieberoep gaat tegen deze uitspraak. De rechtszaak draaide om de vraag of de KMar bij grenscontroles mensen mede vanwege hun etniciteit mag selecteren voor een controle. Volgens de coalitie, die de Koninklijke Marechaussee heeft gedagvaard, leidt dit gebruik van etniciteit in selectiebeslissingen en risicoprofielen tot discriminatie.
Antisemitisme in klas ‘hardnekkig probleem'
De meeste docenten die vakken als geschiedenis en maatschappijleer geven op middelbare scholen maken discriminerende incidenten mee in en rond de klas. Dat komt naar voren uit een onderzoek van bureau Panteia naar antisemitisme, in opdracht van de Anne Frank Stichting.
Afgelopen drie jaar 19 extra maatregelen tegen discriminatie in het voetbal
Vandaag is het drie jaar geleden dat de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hun aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het betaald en amateurvoetbal lanceerden. Dit plan getiteld ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ (OVIVI) bestaat uit vier elkaar aanvullende onderdelen: voorkomen, signaleren, sanctioneren en samenwerken. In totaal gaat het om 20 extra of aangescherpte maatregelen, waarvan inmiddels 19 in werking zijn, zie onderstaand overzicht.
Discriminatie in sociale sector lastig aan te pakken door vele vrijwilligers
Óók in buurthuizen, jeugdhonken en dagbesteding voor verslaafden komt discriminatie en racisme voor. Dat blijkt uit onderzoek dat is ingezien door NU.nl. Maar het is extra moeilijk om dit probleem aan te pakken. Zogenoemd sociaal werk is namelijk deels afhankelijk van tienduizenden vrijwilligers en freelancers. "Ga ik nou zeggen: 'Dit is racistisch'?"
Demonstratierecht onder druk, blijkt uit aanhouding klimaatactivisten
Spandoeken, een wegblokkade en ook arrestaties. Afgelopen zaterdag vond een demonstratie plaats voor het klimaat. In de week voorafgaand aan het protest werden zes klimaatactivisten gearresteerd omdat ze opriepen tot de blokkade van de A12. Zij werden verdacht van opruiing en kregen een gebiedsverbod opgelegd voor de locatie van de wegblokkade. Uit de arrestaties blijkt dat het demonstratierecht ernstig onder druk staat. In totaal zijn er 768 mensen aangehouden bij het klimaatprotest, waaronder twee journalisten.
Hulpmiddel huisartsen vol met stereotypen: 'Dit werkt foute diagnoses in de hand'
Dokters zijn er om patiënten te helpen, maar wat nou als een huisarts op een stereotyperende manier wordt opgeleid? In een richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) die kan worden geraadpleegd door huisartsen (in opleiding) staan veel stereotyperende en discriminerende opmerkingen. "Dit werkt institutioneel racisme in de hand."
Te weinig kennis over gekleurde huid: 'Diagnoses gemist'
Nederlandse dermatologen en huisartsen krijgen in hun opleiding te weinig les over de gekleurde huid. En ook in naslagwerken zijn de afbeeldingen overwegend wit. Dat erkent de Vereniging voor Dermatologie na vragen van RTL Nieuws.
Stagediscriminatie aanpakken duurt lang, dus nu komt het nog op docenten aan
Het kabinet verwacht tot 2026 nodig te hebben om stagediscriminatie op hogescholen en universiteiten uit te bannen. In de tussentijd is er een nadrukkelijke rol voor docenten weggelegd, zegt een expert diversiteitsvraagstukken van Hogeschool Inholland.
Minister Yesilgöz geschokt door uitkomsten onderzoek naar Holocaust
Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is geschrokken van de uitkomsten van een Amerikaans onderzoek naar de kennis over de Holocaust in Nederland. Een onderzoek van de Amerikaanse organisatie Claims Conference geeft de indruk dat het slecht is gesteld met de kennis van jonge Nederlanders over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Kabinet beseft dat er binnen hele overheid meer actie tegen racisme nodig is
Wat het kabinet nu doet tegen discriminatie en racisme binnen de Rijksoverheid is niet genoeg. Het pijnlijke rapport over het vele racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten zien dat er meer actie nodig is, concludeert minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) woensdag in een Kamerbrief.
Gelijkebehandelingswetgeving wordt ingevoerd in Bonaire, Saba en St. Eustatius
De minister van BZK heeft besloten om de gelijkebehandelingswetgeving, zoals de Algemene wet gelijke behandeling, in te voeren in Bonaire, Saba en St. Eustatius, de Caribische delen van Nederland. Het besluit is in lijn met de Verkenning die de minister en de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering vorige week ontvingen van een externe adviescommissie en kan op brede steun rekenen. De bestuurscolleges van Bonaire, Saba en St. Eustatius hebben eerder aangedrongen op spoedige invoering en uitvoering van de gelijkebehandelingswetten.
Europarlementariër Vera Tax uitgeroepen tot carnavalsprinses
Vera Tax is zaterdagavond uitgeroepen tot prinses van de Venlose carnavalsvereniging De Gaaskaetel. Tax, in het dagelijks leven lid van het Europees Parlement, is de eerste vrouwelijke prinses van een carnavalsvereniging uit Venlo. De volledige driespan van De Gaaskaetel is vrouwelijk. Nina Bellen en Emmy Duckers zijn namelijk de adjudanten van Tax. "Alleen de 3-kes hebben een vrouwelijke nar gehad, verder alleen mannen", zo weet vasteloaveskenner Tom Doesborg.
Leidinggevende meestal veroorzaker van onveilige werksfeer: honderden meldingen bij FNV over media- en cultuursector
Vakbond FNV ontving in een paar weken tijd 370 meldingen over een onveilige werksfeer in de media- en cultuursector. De baas zelf is meestal de veroorzaker van het grensoverschrijdende gedrag.
Twee nieuwe woonwagenkampjes nodig in Horst aan de Maas, onderzoek nodig naar exacte locaties
Er komen negentien nieuwe standplaatsen voor woonwagens bij in Horst aan de Maas. Daarvoor worden de huidige vier woonwagenlocaties uitgebreid en komen er twee nieuwe locaties bij.
Historisch: verbod op discriminatie om handicap of seksualiteit na 12 jaar eindelijk toegevoegd aan de grondwet
Artikel 1 van de grondwet wordt verruimd. Een voorstel om vast te leggen dat het verboden is om iemand te discrimineren vanwege een handicap of seksuele gerichtheid, heeft genoeg steun gekregen in de Eerste Kamer.
Bol.com haalde tientallen nieuwe antisemitische boeken offline
Webwinkel Bol.com heeft de afgelopen maanden tientallen nieuwe boeken met antisemitische inhoud van de site gehaald. Een automatische tool helpt de winkel bij het vinden van die boeken.
Nieuwe campagne tegen polarisatie: 'Voordat je het weet, verlies je elkaar'
Zo'n 1,4 miljoen Nederlanders hebben het contact met vrienden, familie en collega’s verminderd of helemaal beëindigd vanwege meningsverschillen over 'gevoelige' onderwerpen zoals immigratie, stikstof, corona, het klimaat of Zwarte Piet. Dat meldt de stichting SIRE, die daarom een campagne tegen polarisatie begint. 'Er is hoge urgentie om dit bespreekbaar te maken.'
'White Lives Matter' ook geprojecteerd op gebouw in Venlo
Ook op een UWV-gebouw in Venlo is vorige week de tekst "White Lives Matter" geprojecteerd. De leus, die onder meer wordt gebruikt in neonazistische en Amerikaanse witte racistische kringen, was op 28 december enige tijd te lezen, zegt de Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV). Beelden van de projectie circuleren op sociale media. De organisatie heeft burgemeester Scholten gisteravond ingelicht. Hij overweegt aangifte te doen, zegt hij tegen De Limburger.
OM: Racistische teksten op Erasmusbrug zijn strafbaar
Politie en Openbaar Ministerie zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de teksten die op oudjaarsavond zijn geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. De uitingen zijn strafbaar, stelt het OM: er is sprake van discriminatie.
Expositie over homo-acceptatie: ‘Het potenrammen van toen is het gay bashen van nu’
Van homofilie als geneesbare neurose en strafbare liefde tot regenboogvlaggen. Een expositie toont hoe het COC Limburg de afgelopen halve eeuw de strijd aanging met discriminatie. Hoe het roze steeds paarser werd.
Ex-dragqueen John Niessen uit Amstenrade zet zich in voor respecteren queers: ‘Als je gewoon jezelf bent accepteren mensen dat gemakkelijker’
John Niessen uit Amstenrade was ook bekend als dragqueen D.Licious. Nadat hij jarenlang bestuurslid was van COC Limburg komt hij nu met Team Respect in Beekdaelen op voor acceptatie van iedereen die ‘anders’ is. Over uit de kast komen in een dorp en andere ongemakken.
Uitzendbureau moet discriminerend verzoek om afkomst of leeftijd melden
Als werkgevers zich bij uitzendbureaus melden met een discriminerend verzoek om personeel, moet dat gemeld worden bij de Arbeidsinspectie. Het kabinet gaat hiervoor een meldplicht instellen.
Geen antidiscriminatiebeleid in meeste gemeenten, 'om je kapot te schamen'
Meer dan de helft van de gemeenten heeft nog steeds geen beleid tegen racisme en discriminatie. Dat zegt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh. De afgelopen vijf jaar is het aantal gemeenten met een racismebeleid nauwelijks gestegen.
Aanpak racisme binnen de politie een van lange adem: 'Al 40 jaar op de agenda'
Een half jaar nadat de documentaire De Blauwe Familie racisme en discriminatie binnen de politie aan de kaak stelde, is er voor de hoofdpersonen weinig veranderd. Uit interviews met NRC van vandaag blijkt dat de agenten ervaren dat het racisme wordt doodgezwegen.
Verbod discriminatie om seksuele gerichtheid bijna in Grondwet: ‘Geeft veiligheid'
Als de Eerste Kamer er dinsdag mee instemt, is het straks ook volgens de Grondwet nadrukkelijk verboden om mensen te discrimineren op basis van hun seksuele gerichtheid. Er lijkt een ruime meerderheid te zijn. "Het is fijn als er straks garantie is dat de rechten van lhbtiq+-personen niet zomaar kunnen worden teruggedraaid."
Eerste Kamer stelt stemming over extra vormen van discriminatie in Grondwet uit
De Eerste Kamer heeft de stemming over het voorstel om discriminatie op grond van iemands beperking of seksuele gerichtheid in de Grondwet op te nemen uitgesteld. De PVV vroeg dinsdagavond om een hoofdelijke stemming, maar veel senatoren waren al niet meer aanwezig. Daarom is het besluit uitgesteld tot 17 januari.
Nieuwe gronden toevoegen aan Artikel 1: wat zijn de voors en tegens?
De politieke partijen D66, GroenLinks en PvdA willen de gronden 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' toevoegen aan Artikel 1 van de Grondwet. En dat wordt morgen misschien wel aangepast. Hoe dit precies zit en of dit echt nodig is, bespreken Alexander Hammelburg, D66-Kamerlid en mede-initiatiefnemer van deze grondwetswijziging, en Janneke Gerards, hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit Utrecht, in De Nieuws BV.
Veel racisme bij Buitenlandse Zaken, ambtelijke top biedt excuses aan
Racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is een breed verschijnsel, blijkt uit onderzoek. De bevindingen worden in het rapport "ernstig en zorgelijk" genoemd. De ambtelijke leiding van het ministerie biedt excuses aan.
Oud-BuZa-medewerker over racisme: 'Ik hoorde dagelijks schrijnende verhalen'
Het nieuws dat racisme en discriminatie aan de orde van de dag zijn op het ministerie van Buitenlandse Zaken komt niet als verrassing voor Nori Spauwen. Ze werkte op het ministerie als coördinator diversiteit en inclusie. "Ik had dagelijks mensen aan mijn bureau met heel schrijnende verhalen", vertelt ze aan Nieuwsuur.
Mensenrechtencollege: Voorrang statushouders bij sociale huur geen discriminatie
Voorrang geven aan statushouders bij de toewijzing van sociale huurwoningen is volgens het College voor de Rechten van de Mens geen discriminatie. De gemeente Utrecht stelde vanaf 1 augustus een periode van zes weken in waarin sociale huurwoningen werden toegewezen aan statushouders, om zo het verplichte aantal te kunnen huisvesten.
'Groot deel scholen doet mee aan Paarse Vrijdag, maar nog veel te winnen'
Een groot deel van alle middelbare scholen in Nederland doet volgens lhbti-belangenorganisatie COC dit jaar mee aan Paarse Vrijdag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor lhbti-acceptatie op scholen. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat op veel van deze scholen ook educatie over lhbti-onderwerpen deel uitmaakt van hun lesprogramma.
Eerste keer vermoeden van algoritmische discriminatie succesvol onderbouwd
Een student is erin geslaagd voldoende feiten aan te dragen voor een vermoeden van algoritmische discriminatie. De vrouw klaagt dat de Vrije Universiteit haar discrimineerde door antispieksoftware in te zetten. Deze software maakt gebruik van gezichtsdetectiealgoritmes. De software detecteerde haar niet als ze moest inloggen voor tentamens. De vrouw vermoedt dat dit komt door haar donkere huidskleur. De universiteit krijgt tien weken de tijd om aan te tonen dat de software niet heeft gediscrimineerd. Dat blijkt uit het tussenoordeel dat het College vandaag publiceerde.
Beek geeft wel ruimte aan meer woonwagens
In Beek wordt momenteel gebouwd aan een nieuw en duurzaam woonwagenkamp. Daarmee loopt de gemeente landelijk voorop.
Gecoördineerde aanpak nodig om rechtsbescherming van mensen met een beperking te garanderen
Mensen met een beperking moeten volledig toegang hebben tot rechtsbescherming. Daar is op dit moment echter onvoldoende sprake van, stelt het College in zijn jaarlijkse monitor over het VN-verdrag handicap. Volgens het College moet de overheid onder meer een nationaal actieplan ontwikkelen om de rechtsbescherming van mensen met een beperking te garanderen.
Moslimorganisaties doen aangifte tegen minister Wiersma om schenden grondwet
Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Volgens Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) heeft de minister de grondwet geschonden door zich onder meer schuldig te maken aan discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.
Waarom de vraag waar je 'nou écht vandaan komt' racistisch kan zijn
Een hofdame van het Britse koningshuis moest eind november opstappen omdat ze was blijven doorvragen naar waar de donkere, geboren Engelse Ngozi Fulani "nou echt vandaan kwam". Prins William noemde deze vraag van zijn peettante aan de gast van koningin Camilla racistisch. Dit is waarom de kroonprins daar gelijk in kan hebben.
Omroepen praten volgende week over aanpassen journalistieke code NPO
Racismecoördinator Rabin Baldewsingh heeft de NPO vrijdag opgeroepen de eigen journalistieke code aan te passen. Hij doet die oproep naar aanleiding van het recente rapport van NPO-ombudsman Margo Smit over Ongehoord Nederland. Het College van Omroepen buigt zich volgende week over het verzoek.
ChristenUnie en VVD willen antisemitisme in stadions aanpakken
Rijscholen die wél korting geven aan studenten op universiteiten en het hbo, maar niet aan mbo'ers: wat betreft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) komt er een eind aan zulke praktijken. De minister wil zich daarom "verdiepen" in het plan van PvdA en GroenLinks om discriminatie op basis van opleidingsniveau op te nemen in de Algemene wet gelijke behandeling. Ook coalitiepartij CDA is positief over het idee.
Zorgen bij kabinet om toenemende weerstand in wereld rond lhbti-thema's
Het kabinet stuit tijdens internationale bijeenkomsten van de Europese Unie en Verenigde Naties steeds vaker op weerstand van landen die zich niet willen inzetten voor rechten van lhbti'ers.
Onzichtbare oorzaken van gezondheidsklachten bij zorgmedewerkers
Volgens laagbetaalde zorgverleners in de ouderenzorg zijn armoede, racisme, discriminatie, genderongelijkheid en schulden belangrijke oorzaken van hun gezondheidsklachten. En daar wordt vaak niet over gepraat. Zij laten met foto’s zien waarom én hoe hun gezondheid onder druk staat.
Scholen moeten helpen stagediscriminatie tegen te gaan
Scholen moeten zelf in het geweer komen om stagediscriminatie bij bedrijven tegen te gaan. Dat was een van de adviezen op een onderwijsconferentie over diversiteit en inclusie op scholen die donderdag in Sittard werd gehouden.
Kabinet overweegt een verbod op discriminatie op onderwijsniveau
Rijscholen die wél korting geven aan studenten op universiteiten en het hbo, maar niet aan mbo'ers: wat betreft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) komt er een eind aan zulke praktijken. De minister wil zich daarom "verdiepen" in het plan van PvdA en GroenLinks om discriminatie op basis van opleidingsniveau op te nemen in de Algemene wet gelijke behandeling. Ook coalitiepartij CDA is positief over het idee.
Rijksoverheid, verhuurders en gemeenten komen samen in actie tegen woondiscriminatie
Rijksoverheid gaat zich, samen met de VNG, IVBN, VastgoedBelang, Vastgoedpro, VBO, Vastgoedmanagement Nederland, NVM, Aedes en Discriminatie.nl, actief inzetten om woondiscriminatie tegen te gaan. Alle partners starten daarom met een voorlichtings- en bewustwordingscampagne om discriminatie samen de deur te wijzen. De campagne is onderdeel van de aanpak woondiscriminatie.
Hijs ook de mensenrechtenvlag op 10 december!
Op 10 december is het weer Internationale Dag van de Mensenrechten. Ook jij kan deze dag laten zien dat jij je sterk maakt voor mensenrechten door de Mensenrechtenvlag te hijsen. Deze vlag is bedacht en twee jaar geleden gelanceerd door Discriminatie.nl, de landelijke vereniging tegen discriminatie waarbij ADV Limburg is aangesloten.
Kamer wil mysteryguest inzetten tegen stagediscriminatie
Als het aan de Tweede Kamer ligt worden er mysteryguests langs stagebedrijven gestuurd om te controleren of ze zich schuldig maken aan discriminatie. Een meerderheid stemde vandaag voor een motie van Denk, waarin het kabinet wordt gevraagd om op die manier stagediscriminatie tegen te gaan.
UNICEF: Nog steeds achterstand bij kinderen door racisme en discriminatie
Racisme en discriminatie zijn nog steeds van invloed op de toegang die kinderen krijgen tot onderwijs, gezondheid en overheidsdiensten. Dat concludeert UNICEF vrijdag in een nieuw rapport. Die uitsluiting heeft een levenslang effect, zegt de hulporganisatie.
FC Volendam legt racistische blackface-Pieten geen strobreed in de weg, speler Mbuyamba onthutst
FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba heeft overwogen om de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht zaterdagavond niet mee te doen. Op de tribune zaten tientallen ‘supporters’ die zich hadden uitgedost als Zwarte Piet.
Reizigers met fysieke beperking hard geraakt door maatregelen NS
De NS laat minder en vaak ook kortere treinen rijden vanwege een tekort aan personeel. De gevolgen zijn overvolle treinen. Dit brengt voor alle reizigers ongemak met zich mee, maar voor reizigers met een fysieke beperking wordt het steeds moeilijker of zelfs onmogelijk om op hun bestemming te komen. Het komt voor dat ze op het perron achterblijven omdat de trein overvol zit of alleen met veel moeite kunnen instappen. Ook ontbreekt regelmatig assistentie voor reizigers die hulp nodig hebben bij het in- of uitstappen, waardoor ze de trein missen of naar een verder station moeten reizen.
Vernieuwde handreiking ‘Politiek voor iedereen!’ voor toegankelijke verkiezingen gelanceerd
Op dinsdag 8 november nam Jaap Smit namens alle provincies de Handreiking Politiek voor iedereen! in ontvangst. Smit is voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. Met het aannemen van deze handreiking maakt hij duidelijk dat provincies en politieke partijen werk willen maken van toegankelijke en begrijpelijke Provinciale Staten- en waterschapverkiezingen in maart 2023. Bekijk het bijbehorende filmpje.
Voetbalduo Ton en Peter over homoseksualiteit op voetbalveld: ‘Kop eraf als ik uit de kast kom’
Ton Verleg (54) en Peter ter Horst (56) zijn een koppel én voetbalcoach en trainer bij voetbalclub Kampong uit Utrecht. En dat is in Nederland een unicum. Het stel deed hun verhaal over homoseksualiteit in de voetballerij in de documentaire Allemaal Gelijk?, waarin de harde kant van de voetbalwereld aan bod komt. Want racisme, seksisme en discriminatie komen op en rondom het voetbalveld nog maar al te vaak voor.
Toch roetveegpiet in Venlo en Blerick
Bij de intocht van Sinterklaas in Venlo zijn dit jaar roetveegpieten aanwezig, zo laat de organisatie weten. Na de dreiging van een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet hoopt men zo op een zorgeloos en veilig Sinterklaasfeest. Venlo is de laatste grote Limburgse gemeente die overstapt op roetveegpieten.
Bol.com gaat alle boeken controleren op discriminatie en antisemitisme
Bol.com wil de verkoop van antisemitische en discriminerende boeken aan banden leggen. De webshop heeft daarom regels opgesteld om te beoordelen of boeken geschikt zijn voor de verkoop. Maar het systeem is niet waterdicht.
VR-bril laat je zelf ervaren hoe erg discriminatie is
Met een ‘virtual reality experience’ laat Antidiscriminatievoorziening Limburg – kortweg ADV Limburg – mensen ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden. Nu eens niet met een folder, maar als middelpunt van een confronterende en levensechte situatie.
Terrorismebestrijder bezorgd over kritiekloos delen racistische complottheorieën
De normalisering van de omvolkingstheorie is een zorgelijke ontwikkeling, vindt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De omvolkingstheorie stelt dat de westerse samenleving met een vooropgezet plan wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond.
Discriminatie in de zorg jaagt medewerkers weg
Het is voor veel mensen misschien wel herkenbaar: ouders of grootouders willen graag thuishulp krijgen, maar niet door iemand met een hoofdoek of iemand van kleur. Deze weeksprak CNV Zorg & Welzijn hier zijn zorgen over uit. Zorginstellingen moeten geen zorg meer bieden aan cliënten die discrimineren en zorgverleners weren om hun afkomst of geloof, zo is de oproep van de vakbond.
WorldPride in 2026 naar Amsterdam: 'Nederland moet weer gidsland worden'
WorldPride komt voor het eerst in de geschiedenis naar Amsterdam. De stad versloeg het Amerikaanse Orlando in de race om het wereldwijde lhbtiq+-evenement binnen te halen.
Tipsheet helpt werkgevers om te gaan met seksuele intimidatie op de werkvloer
In de afgelopen 10 jaar heeft 16% van de Nederlandse werknemers te maken gehad met seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Hoe ga je hier als werkgever of HR-professional mee om? Want je wilt dat je werknemers hun werk in een veilige omgeving kunnen uitvoeren. Dit is een werkgever ook verplicht op grond van de Arbowet. Het College maakte daarom een tipsheet met adviezen om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen en klachten zorgvuldig af te handelen.
Vrouw die minder loon ontving dan mannelijke collega krijgt 1 ton van Wehkamp
Een ex-werknemer van Wehkamp krijgt 113.000 euro van het bedrijf omdat ze lange tijd voor een lager loon moest werken dan een mannelijke collega die hetzelfde werk deed. Dat bevestigt de webwinkel vrijdag na eerdere berichtgeving van de Volkskrant.
Lespakket voor basisscholen tegen racistisch 'verjaardagsliedje' Hanky Panky Shanghai
Hanky Panky Shangai is een racistisch lied en mag nooit meer aangeleerd en gezongen worden. Dat stelt Stichting Asian Raisins. Het nummer is een zogenaamde Chinese versie van het Happy Birthday-lied waarbij kinderen vaak spleetjes maken van de ogen tijdens het zingen. Met een lespakket op scholen hoopt de stichting discriminatie tegen te gaan tegen mensen met een Aziatische achtergrond.
ADV Limburg komt deze maand naar je toe met de VR-Experience
Discriminatie, het zal je maar gebeuren… Ervaar het met de Virtual Reality film van Antidiscriminatievoorziening Limburg.
Chronisch zieken zijn veel kwijt aan energiekosten, maar krijgen geen extra steun
Het kabinet wil het energieprijsplafond voor chronisch zieken met hoge energierekeningen niet oprekken. Ze moeten het doen met de bestaande potjes. Maar in deze potjes zit niet genoeg geld voor deze groep. Dat zeggen belangenverenigingen tegen NU.nl. Meerdere gemeenten bevestigen dit beeld.
Coördinator racismebestrijding politie vindt dat agent met hoofddoek moet kunnen
Een agent zou een hoofddoek of andere religieuze symbolen moeten kunnen dragen op het werk, zegt commissaris Johan van Renswoude in een interview met NRC. Hij is aangesteld als landelijk coördinator tegen racisme en discriminatie binnen de politie.
Racisme en discriminatie staan niet hoog op de agenda bij het amateurvoetbal
Wekenlang was er veel ophef om de One Love band van de KNVB bij de profvoetballers. Een band die zou moeten staan voor vóór verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Maar hoe staat het er voor op de amateurvelden? Hoe gaan ze daar om met discriminatie en racisme? We maakten een rondgang langs ongeveer 30 amateurclubs. Bijna allemaal gaven zij aan dat dit niet hoog op de agenda staat, of ze vonden het een lastig onderwerp om over in gesprek te gaan.
Intersekse mensen willen zichtbaarder zijn: 'De arts zei: 'Hou het geheim''
Intersekse mensen zijn nog weinig zichtbaar in Nederland. Dat terwijl intersekse zijn grote impact kan hebben op iemands leven. Bijvoorbeeld door schaamte, of hoe er in de medische wereld soms mee om wordt gegaan. NU.nl vraagt twee mensen, tijdens Intersex Awareness Day, naar hun verhaal.
Algoritme koppelt vrouw aan slechter betaalde baan
Algoritmes spelen een groeiende rol in de zoektocht van bedrijven naar personeel, maar dat gaat lang niet altijd objectief. Vrouwen worden eerder gekoppeld aan vacatures met een lager salaris dan mannen, zo blijkt uit onderzoek. Bestaande vooroordelen worden door computers versterkt en dat moet beter.
Onderzoeker: racisme duwt medewerkers de ouderenzorg uit
Sommige zorgmedewerkers zeggen hun vaste baan op wegens racisme, stelt onderzoeker Saskia Duijs, maar die reden is onderbelicht. „Racisme wordt niet altijd erkend, of zelfs ontkend, door witte leidinggevenden.”
Werkgevers nog steeds moeite met uitbannen seksuele intimidatie, College geeft tips van preventie tot nazorg
Werkgevers en HR-professionals weten lang niet altijd hoe ze moeten omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek én de praktijk. Ook na de grote aandacht voor seksuele intimidatie in de media is er op de werkvloer nog weinig veranderd. Het College voor de Rechten van de Mens maakte daarom een tipsheet voor werkgevers en HR-professionals met adviezen om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen en klachten zorgvuldig af te handelen.
OCW: Aanpak van discriminatie in onderwijs
Inclusievere lessen, eerlijkere onderwijskansen en het tegengaan van stagediscriminatie. Dat zijn enkele van de plannen van het ministerie van OCW om de komende vier jaar racisme en discriminatie in het onderwijs tegen te gaan.
KNVB schrapt beoogde OneLove-actie na ophef, onbegrip bij lhbtq-organisaties
Voetbalbond KNVB heeft een voor volgende maand beoogde OneLove-actie geschrapt. Dat is besloten vanwege de ophef die ontstond omdat aanvoerders Orkun Kokcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) weigerden de OneLove-aanvoerdersband met regenboogkleuren te dragen. Lhbtq-organisaties veroordelen het besluit.
Acties tegen zwarte piet nu vooral gericht op Venlo: ‘Grijs is zwart-light en doet totaal niets tegen de racistische impact’
De meeste grote steden in Limburg hebben of krijgen roetveegpieten. Venlo is voor actievoerders het laatste belangrijke bolwerk van de traditionele piet. „Het ‘kijk eens, wij doen echt wat’-grijs is geen alternatief.”
Singles: maatschappij te veel gericht op 'samen'
De landelijke politiek heeft te weinig oog voor de financiële situatie van mensen die alleen wonen of single zijn. Dat zeggen jongerenafdelingen van politieke partijen en alleenstaanden tegen NOSop3. Nu het leven een stuk duurder is, raakt dat vooral ook singles en alleenstaanden hard. Eén op de drie geeft in I&O-onderzoek aan moeilijk rond te komen.
Campagne tegen racisme en discriminatie in het voetbal is duidelijk nog heel hard nodig
De aanvoerder van Feyenoord weigerde om de kleurrijke aanvoerdersband te dragen tegen alle vormen van discriminatie. Het werpt een schaduw over de OneLove-campagne en laat zien dat er nog een lange weg te gaan is.
Van lessen burgerschap tot de behandeling van kroeshaar: discriminatie ligt overal op de loer
‘Ras is fictie, racisme niet!’ Die boodschap ontgaat bezoekers van de expositie ‘Eerlijk Gezegd’ niet. Kwetsbaarheid als kracht: tientallen foto’s belichten de onbeschrijflijke pijn van racisme en discriminatie.
Coördinator tegen Racisme: vertoon geen film met zwarte piet meer
Nederlandse films en series waarin geschminkte zwarte pieten voorkomen zouden niet meer vertoond moeten worden. Die oproep doet de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.
Europees Hof: Werkgever mag alleen hoofddoek weigeren als álle religieuze uitingen verboden zijn
Een werkgever mag het dragen van een hoofddoek door werknemers alleen verbieden, als alle zichtbare religieuze, levensbeschouwelijke of spirituele tekens worden verboden. Dat is het oordeel van het Europese Hof van Justitie geantwoord op een vraag van de Franstalige arbeidsrechtbank in Brussel.
Ministerie vergeet onderzoek naar stagediscriminatie te starten
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is vergeten een onderzoek te starten naar stagediscriminatie. Dat meldt NU.nl. De zoektocht van het kabinet naar een mogelijke oplossing voor het probleem loopt daardoor minimaal vier maanden vertraging op.
Regenboogvlag wappert volop op Coming Out-dag
In Weert wappert de regenboogvlag het hele jaar, maar bij de meeste andere Limburgse gemeentes hijsen ze die alleen maar vanwege de nationale Coming Out-dag. Zoals in Venray waar het COC Limburg dinsdagochtend een tour door de hele provincie aftrapt. Het voltallige gemeentebestuur is present om gezamenlijk de regenboogvlag te hijsen.
Sinti uit Beek voelen zich gediscrimineerd na weigering op vakantiepark Brunssum: ‘Ik zet me al mijn hele leven in voor acceptatie. Dan komt dit hard aan’
Voor de Beekse Sintigemeenschap waren het bewogen weken. En nog steeds. Waar de werklui al zijn gestart met de renovatie van hun kamp, wonen zij verspreid over de regio. Bewoner Reinoud Weiss blikt terug.
Wettelijke ondersteuning hard nodig voor transgender werknemers
Meer dan de helft van de transgender personen valt in de laagste inkomenscategorie, volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nieuw onderzoek bevestigt de zorgelijke situatie van trans personen op de arbeidsmarkt. Netwerk Regenboog FNV en Transgender Netwerk Nederland roepen de regering daarom op om haast te maken met wettelijke bescherming van transgender werknemers.
Vrije Universiteit belooft discriminatie door spieksoftware te beperken
Leveranciers van antispieksoftware moeten het risico beperken dat die software discrimineert op basis van huidskleur. Dat gaan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en andere universiteiten voortaan van die bedrijven eisen. Toch blijft de VU ontkennen dat ze fouten heeft gemaakt rond de klacht van een masterstudente met een donkere huidskleur.
‘Reacties tonen noodzaak regenboogbank in Schinnen’
Nog voor dinsdagmiddag een regenboogbank in Schinnen werd onthuld waren er al sterk uiteenlopende reacties. Dat laat zien dat aandacht voor queers nodig is, vindt initiatiefnemer John Niessen. John Niessen van Team Respect Beekdaelen onthulde dinsdagnamiddag een regenboogbankje in hartje Schinnen, samen met wethouder Levin de Koster (Vernieuwingsgroep), de voorzitter van COC Limburg en vertegenwoordigers van drie sportclubs die het bankje mee beschilderden. Met het bankje vragen ze op Coming Out Day aandacht voor queers. Dat is juist in een plattelandsgemeente als Beekdaelen nodig, vindt De Koster. „Het moet normaal zijn dat iedereen zichzelf kan zijn en mee kan doen. Juist in een dorp wordt wel eens gek gedaan over wie afwijkt.”
SCP: deel in Nederland gewortelde migranten voelt zich niet welkom
De helft van de mensen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland zijn of hier zijn geboren, ervaart Nederland niet als gastvrij. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tweede generatie migranten met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond worden door de onderzoekers tot de 'gevestigde groepen' gerekend. Zij zijn geworteld in Nederland, maar het onbehagen in deze groep is groot. "Dat gaat onder meer over uitsluiting, discriminatie en weinig vertrouwen in de politiek", zegt Jaco Dagevos, een van de onderzoekers van het SCP.
Maastricht krijgt rijksgeld om discriminatie op woningmarkt tegen te gaan
Maastricht krijgt naar alle waarschijnlijkheid 100.000 euro per jaar van het Rijk in de strijd tegen onder meer discriminatie op de woningmarkt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om huiseigenaren die hun kamers bewust alleen aan Nederlandse studenten verhuren en niet aan buitenlandse.
Sportdag voor mensen met beperking: 'Meer dan alleen sport'
250 sporters met een beperking hebben ernaar uitgekeken: de grote sportdag woensdag in sporthal de Haamen in Beek. "Het is zoveel belangrijker dan het sporten alleen", legt Sharon Walraven van Stichting De Haamen uit. "Het is het sociale contact, met elkaar samen, de sfeer en het plezier. Het brengt zoveel meer dan alleen dat sporten."
Eerlijk Gezegd Meet Up!
De weg naar een inclusieve samenleving, dat is waar deze Meet Up! om draait. De bijeenkomst is een onderdeel van de gelijknamige fototentoonstelling en zoomt in op de thematiek rondom racisme en discriminatie. Deze bijeenkomst is bedoeld om naar elkaar te luisteren de dialoog omtrent de blinde vlekken in onze samenleving bespreekbaar te maken. Hiervoor zal vanuit Den Haag de Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Dhr. Rabin Baldewsingh naar Heerlen komen en presentatie geven over zijn eigen ervaring en het pas opgestelde Nationaal programma.
Onderzoek naar mogelijke wetswijziging om discriminatie overheid aan te pakken
Rabin Baldewsingh constateert dat de overheid momenteel te makkelijk wegkomt met het discrimineren van burgers. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme laat daarom onderzoeken of de wet aangepast moet worden, vertelt hij aan NU.nl.
Politiebonden openen meldpunt voor discriminatie en racisme in het korps
Politiemensen die zich gediscrimineerd voelen op hun werk kunnen dat voortaan melden bij het Gezamenlijk Meldpunt Discriminatie. De politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe hebben dat meldpunt in het leven geroepen om te inventariseren hoe wijdverbreid discriminatie is binnen het korps en of er genoeg wordt gedaan om het uit te bannen.
Weertse Bianca strijdt schrijvend voor Sinti-cultuur
Bianca Meinhardt (52) woont op de Poorterhof in Weert, van waaruit ze zich met hart en ziel inzet voor het behoudt van de Weertse Sinti-cultuur. Daarmee boekte ze al meerdere successen
Kinderombudsman: asieldeal is in strijd met Kinderrechtenverdrag
De nieuwe 'asieldeal', waarbij de wachttijd voor gezinshereniging wordt opgerekt, is in strijd met het Kinderrechtenverdrag. Dat heeft Kinderombudsman Margrite Kalverboer gezegd in EenVandaag op NPO Radio 1. "Op geen enkele manier wordt er recht gedaan aan het verdrag, waar Nederland zich aan verbonden heeft", zegt Kalverboer. Volgens het verdrag zijn staten verplicht om met "welwillendheid, menselijkheid en spoed" zaken van vluchtelingenkinderen te behandelen. Bovendien is vastgelegd dat kinderen recht hebben op gezinshereniging. Maar het kabinet besloot vrijdag om gezinshereniging de komende tijd sterk in te perken. Statushouders mogen hun gezin niet meer laten nareizen als ze nog geen huisvesting hebben. In het verdrag is juist vastgelegd dat kinderen recht hebben op contact met hun ouders en dat landen zich moeten inspannen om hen te herenigen.
Meer werken, beter loon en keuzes maken: zijn dat oplossingen voor personeelstekort?
De krapte op de arbeidsmarkt is een van de grote uitdagingen van deze tijd. Twee weken geleden publiceerden we over de oorzaken, nu is het tijd voor oplossingen. Die vergen radicaal andere keuzes, zeggen hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen en lector arbeidsmarkt Hafid Ballafkih. "We willen alles houden zoals het is, maar er mogen geen mensen bij komen en we willen ook nog groeien. Dat gaat niet", zegt Ballafkih.
Opening fototentoonstelling 'Eerlijk Gezegd'
Graag willen we u uitnodigen voor de opening van de fototentoonstelling 'Eerlijk Gezegd' in een popup expositieruimte te Promenade 7 Heerlen centrum. Wij heten u op zaterdag 27 augustus om 19:00 van harte welkom! Antidiscriminatievoorziening Limburg, Black Lives Matter Parkstad en Gemeente Heerlen slaan de handen ineen om discriminatie tegen te gaan en bespreekbaar te maken. In de fototentoonstelling ’Eerlijk gezegd’ vertellen Heerlenaren die racisme en discriminatie ervaren hun persoonlijke verhalen.
Van de 494 straatnamen zijn er 449 mannelijk in Maastricht
Van alle straatnamen vernoemd naar personen of groepen in de gemeente Maastricht heeft ongeveer 90 procent een mannelijke naam. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten aan L1.
Initiatiefwet verbod ‘homogenezing’ naar Raad van State
De initiatiefwet verbod op ‘homogenezing’ is af en gaat vandaag, op de dag van de CanalParade in Amsterdam, voor advies naar de Raad van State. D66 schreef de wet samen met VVD, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. Het uitvoeren van conversietherapie gaat door de wet bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar of geldboete tot € 22.500. Ook het aanbieden van en reclame maken voor dit soort praktijken worden strafbaar.
Oproep: schrap expertverklaring bij wijziging geslachtsvermelding
Weg met de deskundigenverklaring als vereiste voor wijziging van de officiële geslachtsvermelding. Die oproep doen lhbti-belangenorganisaties TNN, COC en NNID zaterdag bij Pride Amsterdam. De Tweede Kamer beslist in september over afschaffing van die deskundigenverklaring.
Oproep: schrap expertverklaring bij wijziging geslachtsvermelding
Weg met de deskundigenverklaring als vereiste voor wijziging van de officiële geslachtsvermelding. Die oproep doen lhbti-belangenorganisaties TNN, COC en NNID zaterdag bij Pride Amsterdam. De Tweede Kamer beslist in september over afschaffing van die deskundigenverklaring.
Nikabdraagsters hebben sinds 'boerkaverbod' meer te maken met agressie en discriminatie
Het is drie jaar geleden dat het ‘boerkaverbod’ – het verbod op dragen van gezichtsbedekkende kleding – van kracht werd. Sinds 2019 is er nog geen boete voor uitgedeeld, maar vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen hebben wel meer te maken gekregen met agressie, intimidatie en discriminatie. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van de Nationale Politie.
Uber, COC en MDRA ontwikkelen video om chauffeurs het goede voorbeeld te geven
Uber heeft, in samenwerking met Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDRA) en COC Nederland, een educatieve video gemaakt om chauffeurs te inspireren en motiveren het gesprek aan te gaan met hun passagiers.
Emancipatiebeleid lhbtiq+'ers loopt achter: 'Regering moet sprint trekken'
Nederland staat op de dertiende plaats van Europese landen die het op het gebied van lhbtiq+-rechten goed voor elkaar hebben. Dat terwijl we eerder tot de wereldtop behoorden. De meeste coalitiepartijen hebben een akkoord getekend waarmee Nederland weer terug kan komen aan de top. Maar de uitvoering van dat akkoord verloopt volgens belangenorganisaties maar traag.
Ex-leerlingen Gomarus willen vervolging afdwingen voor antihomobeleid: 'Onze strijd gaat verder'
Twee voormalige leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap willen dat het Openbaar Ministerie alsnog de school gaat vervolgen voor de manier waarop homoseksuele scholieren er werden behandeld. Daarvoor zijn ze een zogeheten artikel 12-procedure gestart.
Mensenrechtencollege: 'Behandel Oekraïners en andere vluchtelingen hetzelfde'
Gemeenten die alleen Oekraïense vluchtelingen willen opvangen en geen asielzoekers uit andere landen, maken zich schuldig aan discriminatie. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM).
Sollicitant met hoofddoek twee keer zo vaak afgewezen: lopen we talent mis?
Onderzoek toont aan dat vrouwelijke sollicitanten met een hoofddoek twee keer zo vaak worden afgewezen tijdens sollicitaties. Ontzeggen we onszelf op deze manier enorm veel talent?
Demonstratie van woonwagenbewoners in Beek duurt nu al bijna vier jaar: ‘We zijn het zelf ook spuugzat’
Vorig jaar stapten twee bewoners van het woonwagenkamp in Spaubeek naar de Raad van State, maar een uitspraak is er nog steeds niet. Hun demonstratie duurt daardoor nu al bijna vier jaar. Een ongewenste situatie vinden alle partijen.
Vaals loopt voorop met nieuw infopunt transgenders: ‘Dit moet uit de taboesfeer’
Vaals opent eind augustus het Infopunt Genderdiversiteit. Op dit spreekuur kunnen mensen met vragen terecht en hun verhaal kwijt. Met dit beleid loopt de gemeente landelijk voorop.
Hulphonden zijn welkom in winkels en horeca Roermond
In het winkelcentrum Donderberg en bij de Donderie zijn raamstickers geplakt van de Stichting Hulphond Nederland. Daarmee laten deze accommodaties zien dat hulphonden van harte welkom zijn. Zo wordt invulling gegeven aan het recht op mobiliteit en zelfstandigheid van mensen die afhankelijk zijn van hun hulphond.
Bijna helft biseksuele vrouwen slachtoffer van geweld, situatie verbetert niet
Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen (lhb’s) zijn nog steeds vaker slachtoffer van geweld en aanverwant respectloos gedrag dan heteroseksuelen. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek. De situatie voor lesbische en homoseksuele mensen verbeterde weliswaar de afgelopen tien jaar, maar die voor biseksuele mensen niet, aldus het instituut.
1,6 miljoen mensen voelden zich vorig jaar gediscrimineerd
In 2021 zei 11 procent van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder dat ze zich in de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd hebben gevoeld. Van de mensen met een Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst voelden zich ongeveer 30 procent gediscrimineerd en van degenen met een Marokkaanse herkomst 35 procent. De meestgenoemde gronden voor discriminatie waren ras of huidskleur en nationaliteit. Minder dan 1 op de 10 mensen die zich gediscrimineerd voelden, heeft dit ergens gemeld. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, een enquête waaraan 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.
COC Limburg geteisterd door overlast jongeren
COC Limburg wordt geteisterd door overlast van jongeren. Vrijdagavond zijn vijf jongeren het pand van de lhbti-organisatie binnengedrongen. Dat meldt de organisatie in een persbericht. COC Limburg zegt al langer geteisterd te worden door jongeren. Daarnaast is de vrijdag geopende 'reizende pride-fototentoonstelling' beklad met graffiti, eveneens in Maastricht.
4 op de 5 verhuurbemiddelaars werkt mee aan discriminatie
Woningzoekenden met een niet-Nederlands-klinkende achternaam krijgen minder vaak een uitnodiging voor een bezichtiging. En 80% van de bemiddelaars blijkt bereid om mee te werken aan discriminatie van kandidaten.
'Geen polarisatie, maar verbinding': hoe Kenneth racisme en discriminatie in Zuid-Limburg tegen wil gaan
Al 33 jaar woont Kenneth Moesquit in Zuid-Limburg. Door zijn toespraken tijdens lokale Black Lives Matter-demonstraties kreeg hij bekendheid in zijn provincie. En die wil hij nu gebruiken om iets te doen aan discriminatie en racisme daar.
Wie discriminatie ervaart op het werk zwijgt en stapt op
Een meerderheid van de mensen die op kantoor het slachtoffer zijn van ongepaste opmerkingen en mopjes, pakt zijn biezen. 'Het probleem is vooral dat iedereen erover zwijgt.'
Welke stappen zijn er gezet om institutioneel racisme te voorkomen?
Het kabinet erkende eind vorig jaar in het coalitieakkoord dat er in Nederland sprake is van institutioneel racisme, met als aanleiding het toeslagenschandaal. Zijn er een half jaar later al serieuze stappen gezet om dit binnen de overheid uit te bannen?
“Belachelijk dat Gomarusschool niet wordt vervolgd voor discriminatie”
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem dwong leerlingen voor hun ouders uit de kast te komen. Diverse oud-scholieren deden aangifte, maar het OM heeft besloten de school niet te vervolgen. Het COC noemt dit ‘belachelijk’.
Eén op de zes Nederlanders wordt gediscrimineerd op werk
Bijna een op de zes Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met discriminatie op het werk. Dat meldt de Nationale Vacaturebank op basis van onderzoek onder 2500 mensen, onder wie werknemers, werkgevers en werkzoekenden.
Onderzoek: helft Nederlandse LGBTQ+ reizigers ervaart discriminatie
Reizen betekent voor veel mensen ontspannen en mentaal tot rust komen. De realiteit is (helaas) dat niet iedereen reizen zo ervaart. Uit een recent onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlandse LGBTQ+-reizigers ongastvrije reiservaringen heeft gehad.
Commissie Eerste Kamer wil 'discriminatiecheck' op wetten
Bij het maken van nieuwe wetten moeten kabinet en parlement een checklist afwerken om te voorkomen dat het voorstel leidt tot discriminatie. Daarvoor pleit een parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer. Bij sommige wetsvoorstellen kan het zinvol zijn om een 'discriminatie-effectrapportage' op te stellen, zoals die er ook al is voor milieueffecten, zegt de commissie onder leiding van GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort.
Nederlands model Xueli Abbing wordt Unesco-ambassadeur tegen discriminatie
Het Nederlandse model Xueli Abbing is door Unesco aangesteld als ambassadeur in de strijd tegen discriminatie en racisme. Abbing (17) werd op 3-jarige leeftijd geadopteerd uit China. Ze werd geboren met albinisme en te vondeling gelegd. Mensen met albinisme hebben geen of weinig pigment (melanine) in hun haar en huid. Ze zijn daardoor erg gevoelig voor licht en vaak slechtziend.
'Sneller ontslag: politie gaat racistische agenten harder aanpakken'
De politie gaat strenger optreden tegen racisme en discriminatie in eigen kring. Op racistisch gedrag van agenten zal voortaan altijd een sanctie volgen.
Experiment bij Feyenoord en PSV met slimme technologie tegen discriminatie
In de stadions van Feyenoord, PSV en PEC Zwolle wordt geëxperimenteerd met slimme technologie om discriminatie gerichter te bestrijden. De drie voetbalclubs werken mee aan een pilot van de KNVB en de Rijksoverheid.
Advies: extra alert op racisme en discriminatie bij gevangenen
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) roept in een advies op extra alert te zijn op het gebied van racisme en discriminatie bij gevangenen. Mensen die vastzitten kunnen zich geremd voelen in het aankaarten van racisme en discriminatie vanwege hun dubbele afhankelijkheidspositie. Ze zijn namelijk zowel afhankelijk van het gevangenispersoneel als van hun medegevangenen, aldus de RSJ in hun advies aan minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming).
Moedertaboe: 'Ik word op mijn werk gepest sinds ik terug ben van verlof'
Moedertaboes, bestaan ze nog? In deze reeks behandelen we de laatste onbesproken zaken rondom het moederschap. Deze week: Zwangerschapsdiscriminatie stopt niet als de baby is geboren; integendeel.
Kabinet erkent dat er sprake was van institutioneel racisme bij deel Belastingdienst
Het kabinet erkent dat er sprake was van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Dat besluit is woensdag genomen in de ministerraad, bevestigen bronnen aan NU.nl na een bericht van RTL Nieuws. Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) moet nog wel de "puntjes op de i zetten". Na het weekend volgen de officiële erkenning en een Kamerbrief.
Bloed doneren wordt makkelijker voor homo- en biseksuele mannen
Bloed- en plasmadonatie wordt mogelijk gemaakt voor mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen. Voortaan is het gedrag leidend. Bloedbank Sanquin gaat het besluit of iemand wel of geen donor mag worden vanaf januari volgend jaar baseren op een vragenlijst over iemands gedrag, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.
Corona heeft voor toename van meldingen discriminatie in Limburg gezorgd
Het aantal meldingen van discriminatie is in 2021 opnieuw toegenomen. Veel meldingen hadden te maken met de coronamaatregelen, zoals de mondkapjesplicht en de QR-code. „De samenleving stevent af op een tweedeling.”
Aantal meldingen discriminatie toegenomen, mede door coronaregels
Het aantal meldingen van discriminatie is vorig jaar toegenomen, blijkt uit een rapport van kenniscentrum Art.1 in opdracht van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij gemeenten gingen de klachten vooral over de coronamaatregelen, bij de politie over herkomst of seksuele geaardheid.
Coronajaar heeft voor toename meldingen van discriminatie in Limburg gezorgd
Het aantal meldingen van discriminatie is in 2021 opnieuw toegenomen. Veel meldingen hadden te maken met de coronamaatregelen, zoals de mondkapjesplicht en de QR-code. „De samenleving stevent af op een tweedeling.”
Wat trans mensen merken van het gebrek aan acceptatie (en hoe die kan groeien)
Slechts zes op de tien Nederlanders is positief over 'genderdiversiteit', zoals het bestaan van transgender of non-binaire personen. Dat is al een meerderheid, maar nog niet genoeg, vindt Transgender Netwerk Nederland (TNN). Wat merken trans personen van deze beperkte acceptatie? Een overzicht (en een oplossing).
Discriminatie in de zorg: 'De dokter vroeg mijn witte vriend hoe het met mij ging'
De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, wil een breed onderzoek naar de omvang van discriminatie in de Nederlandse zorg. Dat zei hij zondagavond in Pointer (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.
Discriminatie in de zorg maakt nog zieker
Discriminatie vindt plaats op de woningmarkt, in het onderwijs, op de werkvloer en bij de belastingdienst. Maar helaas ook in de zorg. Dit blijkt uit onderzoek van het landelijk expertisecentrum Pharos, dat sprak met verschillende ervaringsdeskundigen. Zo ervaren patiënten met een migratieachtergrond dat ze anders behandeld of niet serieus genomen worden vanwege hun huidskleur, afkomst of religie als die zonder migratieachtergrond. De impact van deze discriminatie kan heel groot zijn. Zo heeft het niet alleen een negatieve invloed op de mentale gezondheid maar kan het ook zorgen voor fysieke problemen als een vergrote kans op hart- en vaatziekten en diabetes.
'Treurige ontwikkeling': Nederland zakt op lhbti-ranglijst in Europa, nu op 13de plaats
Ons land staat op de 13de plaats in Europa als het gaat om lhbti-rechten, een plaats lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Rainbow Europe Index. Nederland staat daarmee onder meer lager dan België, Spanje en Finland. Malta voert de ranglijst aan. De onderste twee plaatsen zijn voor Turkije en Azerbeidzjan.
ADV Limburg bij Bevrijdingsfestival 2022
Na een aantal jaar zonder Bevrijdingsfestival, mogen we dit jaar ook in Limburg op 5 mei weer de vrijheid vieren. Dit jaar vindt het Bevrijdingfestival Limburg plaats op het ARLO-terrein in Roermond! Ook ADV Limburg zal hier aanwezig zijn met een stand. Deel met ons hoe jij vrijheid ervaart, neem een foto bij ons 'stand-in bord' en denk met ons mee over een discriminatievrij Limburg. Kom jij met ons de vrijheid vieren?
Vorig jaar recordaantal klachten en meldingen over ongelijke behandeling
Het College voor de Rechten van de Mens ontving vorig jaar een recordaantal klachten en meldingen over ongelijke behandeling. 5286 keer schreven mensen de toezichthouder aan, blijkt uit de discriminatiemonitor over 2021. Het vaakst kwamen er meldingen binnen over discriminatie met betrekking tot een handicap of chronische ziekte. Dat was in eerdere jaren ook al zo.
Beekdaelen wil negen extra standplaatsen voor woonwagens
Er komen op termijn negen woonwagens extra in Beekdaelen. Er is namelijk behoefte aan meer standplaatsen, bleek uit onderzoek.
Aziaten zijn nagenoeg onzichtbaar in Nederland: 'We worden zelfs vergeten in de aanpak tegen discriminatie'
In Nederland wonen zeker één miljoen mensen van Aziatische afkomst. Deze groep heeft veel te maken met racisme en discriminatie. Ondanks dat de groep zo groot is, heeft de samenleving maar weinig oog voor hun leed
Korpschef door stof na docu over racisme bínnen de politie: ‘Keihard werken om dit te veranderen’
Korpschef Henk van Essen zegt dat er keihard moet worden gewerkt om racisme en discriminatie aan te pakken. Hij reageert op een nog uit te zenden documentaire waarin zes agenten een boekje opendoen over pesterijen en discriminatie bínnen de politie. De agenten vreesden voor hun baan, maar Van Essen beloofde dat de docu geen negatieve gevolgen heeft voor hen.
Brandbrief over ontbreken geld bestrijding discriminatie
Bijna geen enkele Limburgse gemeente sluist het extra rijksgeld tegen discriminatie door naar de Antidiscriminatievoorziening (ADV) Limburg.
Instelling Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme
Het kabinet heeft ingestemd met de instelling van de nieuwe Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. Deze instelling vindt plaats op verzoek van de Tweede Kamer. De Staatscommissie zal onderzoek doen naar discriminatie en racisme in Nederland.
Fiscus en ministerie wisten al ruim jaar van discriminatie bij fraudeonderzoek
De Belastingdienst en het ministerie van Financiën weten al ruim een jaar van de discriminerende criteria die de fiscus jarenlang hanteerde bij fraudeonderzoeken, meldt Trouw maandagavond. Dat terwijl pas twee weken geleden bekend werd dat de Belastingdienst zich daar schuldig aan heeft gemaakt.
Provinciaal Symposium Diversiteit op de Werkvloer
Provincie Limburg, het Netwerk Diversiteit (waarvan ook ADV Limburg deel uitmaakt), het Provinciaal Platform voor Diversiteit (PPD), de Stichting Meer Kleur en Kwaliteit (SMKK) en het SER Diversiteit in Bedrijf, organiseren dit symposium voor iedereen die aan de slag is of wil gaan met diversiteit en inclusie op de werkvloer. Het programma is interactief met keynote sprekers, ervaringsdeskundigen en bedrijven. We gaan met elkaar in gesprek aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Hierbij zal aandacht geschonken worden aan knelpunten, ‘best practices’ en handvatten op het thema geboden worden. Tijdens dit symposium heeft u ook de mogelijkheid om met sprekers of andere organisaties in gesprek te gaan.
Belastingdienst krijgt recordboete om zwarte lijst met 'fraudeurs'
De Belastingdienst krijgt een boete van 3,7 miljoen euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat de fiscus jarenlang op een illegale wijze persoonsgegevens heeft verwerkt in de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Dat was een zwarte lijst met gegevens van mogelijke fraudeurs.
'Schrap stagegesprek voor student, dat voorkomt discriminatie'
De stage- en arbeidsmarkt moet drastisch worden hervormd om racisme en discriminatie tegen te gaan. Daarvoor pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh.
Heerlen wil slachtoffers discriminatie gezicht geven: ‘Er is geen tweede zoals jij op de wereld’
Heerlen staat op tegen discriminatie en racisme. Black Lives Matter Parkstad, de gemeente en Antidiscriminatievoorzienling Limburg gaan slachtoffers een gezicht geven.
College voor de Rechten van de Mens noemt het hoofddoekverbod voor boa’s stigmatiserend
Het College voor de Rechten van de Mens roept de minister op om haar plan voor een hoofddoekverbod voor boa’s in te trekken.
Kick-off project "Eerlijk gezegd"
Gemeente Heerlen, Black Lives Matter Parkstad en de Antidiscriminatievoorziening Limburg slaan de handen ineen. Twee jaar geleden zagen wij een golf van Black Lives Matter protesten in heel Nederland. Mensen stonden massaal op om zich uit te spreken voor een inclusieve en gelijkwaardige samenleving. In heel Nederland zijn vervolgens initiatieven ontstaan, die ongelijkheid en discriminatie tegengaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de benoeming van de Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Heerlen blijft niet achter. We zijn verheugd je op de hoogte te stellen van de kick-off voor ons project: “Eerlijk gezegd”! Datum: Vrijdag 8 april Tijdstip: 11.00 t/m 12.00 uur Locatie: Stadskantoor Heerlen Adres: Geleenstraat 25, 6411 HP Heerlen
Werkwijze Belastingdienst is geen discriminatie, maar institutioneel racisme
Het kan kennelijk nog erger. Dat is de enige conclusie na een week waarin de Belastingdienst voor de zoveelste keer negatief in het nieuws komt. Dit keer naar aanleiding van de laatste twee alarmerende rapporten van consultancybureau PricewaterhouseCoopers (PwC).
Meerdere marechaussees geschorst wegens delen discriminerende appjes
Een tiental marechaussees werkzaam op Schiphol is geschorst, omdat zij onder meer discriminerende appjes hebben gedeeld. Dat gebeurde in een besloten dienstgerelateerde WhatsApp-groep, meldt het ministerie van Defensie woensdag.
KNVB baalt van homo-onvriendelijke spreekkoren tijdens Nederland-Duitsland
De KNVB baalt ervan dat er dinsdagavond homo-onvriendelijke spreekkoren te horen waren tijdens de oefeninterland Nederland-Duitsland in de Johan Cruijff ArenA. Dat verklaart de bond na vragen van NU.nl.
De Belastingdienst discrimineert, maar wie neemt verantwoordelijkheid?
"Het is opvallend dat staatssecretaris Van Rij erkent dat er sprake is van discriminatie bij de Belastingdienst", zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Ymre Schuurmans van de Universiteit Leiden in Nieuwsuur. Discriminatie is namelijk verboden. De vraag is nu volgens haar wie er verantwoordelijkheid neemt voor deze profilering.
Uren onderweg of huilend in de bus: taxivervoer leerlingen speciaal onderwijs verloopt moeizaam
Kwetsbare leerlingen die op een vervoersregeling zijn aangewezen, zijn soms uren onderweg naar school. Als ze al worden opgehaald.
LGBTIQ+ koppel gevlucht voor oorlog en discriminatie in Oekraïne
Niet veilig vanwege de oorlog in Oekraïne, maar ook niet vanwege hun identiteit als lesbisch koppel. Valleria en Yana kwamen als Oekraïense vluchtelingen zo’n drie weken geleden terecht bij een huishouden in Randwyck. Ze verlieten Kiev door bombardementen in het stadsdeel waar ze woonden, maar toch is geweld niet de enige reden waarvoor ze hun land verlieten.
Veel positieve meldingen over toegankelijkheid bij verkiezingen
Bij het Meldpunt Onbeperkt Stemmen zijn 150 meldingen binnengekomen over de toegankelijkheid van de stembureaus en stembiljetten bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Bijna de helft van de meldingen was positief en ongeveer een derde negatief.
Speler Dordrecht doet aangifte tegen MVV-fans na racisme
FC Dordrecht-speler Seydine N'Diaye heeft aangifte gedaan tegen de MVV-supporters die hem ruim twee weken geleden, vanwege zijn huidskleur, racistisch zouden hebben bejegend.
'Schaam je je al?' Russischtaligen in Nederland bedreigd en uitgescholden
Russen in Nederland, en mensen van wie wordt gedacht dat ze Russisch zijn, krijgen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne te maken met intimidatie. Enkele ondernemers overwegen de naam van hun bedrijf te veranderen of het adres te verwijderen van hun site uit vrees voor het anti-Russische sentiment sinds de invasie van Oekraïne.
Week tegen Racisme 2022
Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme. Daarom organiseren verschillende antidiscriminatiebureaus in Nederland de Week tegen Racisme. Dit jaar is het thema ‘Cultuur’. Van 21 tot en met 27 maart 2022 kun jij meepraten en je kennis verdiepen tijdens lezingen, workshops en theater. Op deze pagina vind je het programma van alle events die tijdens de Week tegen Racisme georganiseerd worden. Klik op de links voor meer informatie over de verschillende events en om je aan te melden.
Lezing Week tegen Racisme: FYI Social change starts within
Week tegen Racisme: Online lezing georganiseerd door ADV Limburg In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme organiseren verschillende antidiscriminatiebureaus in Nederland de Week tegen Racisme. Dit jaar is het thema ‘Cultuur’. Van 21 tot en met 27 maart 2022 kun jij meepraten en je kennis verdiepen tijdens lezingen, workshops en theater. Op 24 maart 2022 van 15:00-16:00 uur organiseert ADV Limburg een online lezing van Sean-Claude Neufville met de titel 'FYI: Social change starts within'. Deze Engelstalige lezing is gratis te volgen via de link in het artikel.
Voorgenomen implementatie van de EU Toegankelijkheidsrichtlijn groot risico voor de rechtsbescherming van mensen met een beperking
In 2019 werd de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn aangenomen. De richtlijn verplicht Europese lidstaten om de toegankelijkheid van producten en diensten voor mensen met een beperking te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan geldautomaten, ticketautomaten en elektronische communicatiediensten. Het doel hiervan is om de maatschappelijke participatie van mensen met een beperking te vergroten. In Nederland worden de bepalingen uit de richtlijn omgezet in het wetsvoorstel ‘Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten’. Op verzoek van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft het College advies.
Mensen met beperking komen minder bij buurtvoorziening
Mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening blijven op het gebied van werk en het gebruik van buurtvoorzieningen achter bij de algemene bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel in samenwerking met het Trimbos-instituut in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens, meldt Nivel.
Directeur betaald voetbal is trots op spelers na racisme-incident
Marianne van Leeuwen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, is trots op de spelers van FC Dordrecht en MVV Maastricht. Het duel tussen die twee eerstedivisieclubs werd vrijdagavond stilgelegd omdat aanhangers van MVV een speler van FC Dordrecht, de Fransman Seydine N'Diaye, racistisch zouden hebben bejegend.
FC Dordrecht-MVV tijdelijk stilgelegd vanwege racistische spreekkoren
De voetbalwedstrijd tussen FC Dordrecht en MVV Maastricht in de Keuken Kampioen Divisie is vrijdagavond ontsierd door een racistisch incident. Het duel werd in blessuretijd stilgelegd wegens racistische spreekkoren vanuit het uitvak.
Mag een GGZ-instelling patiënten weigeren vanwege psychose?
Het overkomt patiënten die gevoelig zijn voor psychoses vaak: ze worden geweigerd door een GGZ-instelling voor de behandeling van hun trauma of verslaving. Omdat ze zo'n behandeling niet aan zouden kunnen.
Geen beleid vertrouwenspersonen: "Ik deed mijn verhaal bij een vriend van de dader."
Helft bedrijven heeft überhaupt geen vertrouwenspersoon Na (seksueel) grensoverschrijdend gedrag je verhaal doen bij een professional zit er voor veel werknemers niet in. Bedrijven zijn namelijk niet wettelijk verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen, en ze kunnen kiezen wie ze willen. ‘Soms is het de secretaresse, want die is altijd zo aardig.’
Gemeente Peel en Maas: ‘Discriminatie niet toegestaan’
Discriminatie is niet toegestaan, zegt artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Sinds dinsdag hangt de volledige tekst van het artikel in de raadzaal van het gemeentehuis.
Demonstratie tegen ‘anti-homodominee’ na Tim Hofmans uitzending ‘Boos’
Predikant doet haatzaaiende uitspraken Inwoners van Krimpen aan den IJssel en Rotterdam hebben zondagmiddag geprotesteerd tegen de predikant van de Krimpense Mieraskerk, omdat die haatzaaiende en discriminerende uitspraken zou hebben gedaan. Dit nadat Tim Hofman in actie was gekomen met zijn online serie Boos.
Toolkit: mensen met een beperking betrekken bij beleid
Het VN-verdrag Handicap schrijft voor dat ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigende organisaties vanaf het begin worden betrokken bij het maken van beleid en wetgeving. Een toolkit van het College voor de Rechten van de Mens geeft bruikbare adviezen.
Overal Jezelf Kunnen Zijn - gratis weerbaarheidstraining
Overal Jezelf Kunnen Zijn start in samenwerking met ADV Limburg in Maastricht met 'Overal Jezelf Kunnen Zijn', het trainingsprogramma in weerbaarheid en empowerment. Ben of ken je iemand uit Maastricht of omgeving die aan de slag wil met de eigen weerbaarheid en empowerment? Dat kan! Op 8 maart 2022 start namelijk het programma 'Overal Jezelf Kunnen Zijn' (OJKZ) in Maastricht. Ditmaal wordt het samen georganiseerd met Antidiscriminatievoorziening (ADV) Limburg. ADV Limburg geeft lokaal en regionaal invulling aan het landelijke project OJKZ.
SER-voorzitter Hamer regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag
Er komt een regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het kabinet heeft bekendgemaakt dat SER-voorzitter Mariëtte Hamer die functie gaat vervullen.
Turks-Nederlands gezin weggepest uit Giethoorn
De politie Oost-Nederland, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en de gemeente Steenwijkerland zijn tekortgeschoten in de behandeling van een discriminatiezaak die in Giethoorn speelt, stellen deskundigen in Zembla. Hatice Yilmaz, een alleenstaande moeder van Turkse afkomst en haar 15-jarige zoon Yusuf zijn al ruim een jaar lang slachtoffer van racistische treiterijen door een groep jongeren uit hun woonplaats. Zembla beschikt over beelden waarop de racistische en vandalistische incidenten te zien zijn.
Meer zeggenschap voor mensen met lichte beperking
Het is van belang dat mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) meer kunnen participeren in politiek en beleid. De vraag is hoe dat te bereiken. Een nieuwe handreiking van kennisinstituut Movisie geeft tips en inspiratie.
Oproep aan kabinet: zorg voor betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op werk
Er moet betere wetgeving komen tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Daarvoor pleiten 36 organisaties, waaronder vakbond FNV, Kenniscentrum Rutgers, de Nederlandse Vrouwen Raad en Toneelgroep Oostpool. Zij lanceren vandaag een petitie om meer aandacht te krijgen voor intimidatie op de werkvloer.
Vrouwen heten deze week Peter op LinkedIn: 'Iedereen snapt waar het over gaat'
Zeker 500 vrouwen hebben vandaag op LinkedIn hun voornaam veranderd in 'Peter'. Met de tijdelijke naamswijziging willen ze aandacht vragen voor de ongelijke kansen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Bij beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn er meer ceo's die Peter heten dan dat er vrouwelijke ceo's zijn. Dat concludeerden het AD en onderzoeksbureau Equileap in 2020. Belangenorganisatie Women Inc. bestudeerde onlangs opnieuw de gegevens over beursgenoteerde bedrijven in Nederland en trekt dezelfde conclusie.
Grensoverschrijdend gedrag
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom het tv-programma The Voice of Holland door BOOS. Nederland is geschokt door de ernst van de misstanden die zich achter de schermen hebben afgespeeld. We kunnen ons voorstellen dat je naar aanleiding van alle berichtgeving van de afgelopen week met iemand wilt praten over je eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Misschien voelt het alsof je er alleen voor staat, maar dat is niet zo. Er is altijd iemand om mee te praten en om je verhaal bij te doen. Je kunt melding doen bij ons, maar er zijn ook andere manieren. Jij bepaalt zelf of en wanneer je er klaar voor bent, maar weet dat je ergens terecht kunt en dat er mensen zijn die jou kunnen helpen om zo samen te zorgen dat het stopt.
Gemeente niet verzekerd voor schade aan hulpmiddelen
Als je een beperking hebt en je hebt een rolstoel nodig, dan kun je daarvoor naar de gemeente die je deze in bruikleen geeft. Maar wat als je daar een ongeluk mee krijgt? Dan kan het zomaar zijn dat je een rekening van duizenden euro's krijgt voor reparatie van het hulpmiddel.
Politie brengt 112NL-app uit voor mensen die niet goed horen of spreken
De politie maakt vanaf woensdag gebruik van de app 112NL. Met de app kunnen mensen die niet goed horen of spreken chatten met de hulpdiensten. De app is ook geschikt voor mensen die geen Nederlands of Engels spreken.
EU lanceert de prijs voor “Europese hoofdsteden van integratie en diversiteit”
Dit jaar wil de Europese Commissie voor het eerst steden en regio's belonen voor hun inspanningen om integratie te bevorderen en discriminatie te helpen bestrijden met de nieuwe prijs "Europese hoofdsteden van integratie en diversiteit".
Meldpunt discriminatie Limburg: verharding zet door, meldingen blijven stijgen
Opnieuw is het jaarlijkse aantal meldingen van discriminatie in Limburg gestegen. Verontrustend, vindt directeur Chris Baltussen van Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV).
Ruim 500 meldingen van discriminatie in Limburg in 2021
Bij de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) zijn het afgelopen jaar zo'n 530 meldingen binnengekomen. Dat zijn er ongeveer twintig meer dan 2020, laat directeur-bestuurder Chris Baltussen aan 1Limburg weten.
Waarom komt 50-plusser niet aan de bak? 'Te lang geloofd in verjongingscultuur'
Het aantal Nederlanders dat een baan heeft is historisch groot en bedrijven staan te springen om nieuw personeel. Toch zitten veel vijftigplussers ongewenst thuis zonder werk. Waarom krijgt deze groep werkzoekenden geen voet tussen de deur?
Institutioneel racisme erkend in coalitieakkoord: 'Overheid moet aan de bak'
Nederland heeft voor het eerst een coalitieakkoord dat het bestaan van ingebakken vormen van racisme en discriminatie erkent. Het volgende kabinet wil dit zogenoemde institutioneel racisme uitbannen. Het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) en de Landelijke vereniging van Anti Discriminatie Voorzieningen (Discriminatie.nl) gaan daar strenger op controleren, zeggen ze tegen NU.nl.
Alle sprinters NS voorzien van rolstoeltoegankelijk toilet
Alle sprinters van de NS zijn vanaf komende zondag, de dag waarop de nieuwe dienstregeling ingaat, uitgerust met een toilet dat toegankelijk is voor mensen met een rolstoel. Ook hebben alle sprinters aan beide kanten van de balkons een schuiftrede. Dat maakt de treinen beter toegankelijkheid voor reizigers met een beperking en mensen met kinderwagens, rolkoffers en fietsen.
ADV Limburg hijst op vrijdag 10 december met gouverneur Roemer de Mensenrechtenvlag
Op 10 december vorig jaar, de Internationale Dag van de Mensenrechten, lanceerde Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) als lid van Discriminatie.nl, de Mensenrechtenvlag. Veel Limburgse gemeenten en de Provincie gaven gehoor aan de oproep van ADV Limburg om aandacht te besteden aan deze belangrijke dag en dit unieke initiatief. Op vrijdag 10 december 2021, zal de Mensenrechtenvlag opnieuw wapperen door het hele land. Gouverneur Roemer zal het startschot geven in Limburg, door samen met ADV Limburg om 09.00uur de Mensenrechtenvlag te hijsen bij het Gouvernement.
Mpanzu Bamenga wint mensenrechtenprijs met strijd tegen etnisch profileren
Burgeractivist Mpanzu Bamenga heeft de jaarlijkse prijs van het College voor de Rechten van de Mens gewonnen vanwege zijn strijd tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee. Het 36-jarige gemeenteraadslid uit Eindhoven heeft zich volgens het college daarmee op bijzondere wijze ingezet voor de mensenrechten.
LHB-jongeren ongelukkiger en ervaren meer problemen dan heterojongeren
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek gedaan naar verschillen in welbevinden, sociale relaties en leefstijl tussen jongeren met verschillende seksuele oriëntaties.
Boete voor Belastingdienst van 2,7 miljoen voor discriminatie toeslagenouders
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt een boete van 2,75 miljoen euro op aan de Belastingdienst vanwege het toeslagenschandaal. Volgens de toezichthouder heeft de fiscus jarenlang de dubbele nationaliteit van ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze verwerkt.
Vrouwelijke statushouders achtergesteld
Vrouwelijke statushouders profiteren minder van de ondersteuning die gemeenten bieden dan mannen. Zij krijgen minder begeleiding naar werk, terwijl ze die harder nodig hebben.
Nog steeds onnodig veel problemen bij aanvraag hulpmiddelen
Uit de monitorrapportage van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat veel mensen nog steeds onnodig veel problemen ervaren bij het aanvragen van hulpmiddelen. Zo zijn de procedures ingewikkeld, is er weinig maatwerk en moeten mensen steeds bewijzen dat ze écht een beperking hebben.
Boterham eten op toilet: schoonmakers dupe van ongewenst gedrag
Ongeveer een derde van de schoonmakers heeft te maken met ongewenst gedrag, zoals negeren, discriminatie en buitensluiten. Dat staat in een onderzoek dat de werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland en vakbond FNV hiernaar hebben laten doen. De werkgevers- en werknemersorganisaties zitten deze ochtend met elkaar om tafel, om te kijken wat ze hier tegen kunnen doen.
Excuses kabinet: 'Transgenderwet was mensonterend'
Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) heeft vanmiddag in Den Haag excuses gemaakt namens het kabinet voor de transgenderwet zoals die gold tussen 1985 en 2014. Ook krijgen transgender en intersekse personen een schadevergoeding van 5000 euro. Wilden zij in die jaren hun geslachtsregistratie veranderen, dan waren zij verplicht een geslachtsoperatie te ondergaan en zich onomkeerbaar te laten steriliseren.
Marechaussee mag etnisch profileren aan de grens, maar wil dit niet langer
De marechaussee mag reizigers aan de grens selecteren voor controle op basis van hun etniciteit, maar wil dit "vanuit onze legitimiteit en het maatschappelijk vertrouwen" niet meer doen. Dat staat in een notitie die is gepubliceerd voorafgaand aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op 24 november.
Mag je werkgever om je coronatoegangsbewijs vragen?
Het demissionair kabinet beraadt zich op een aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Directe aanleiding vormen de oplopende besmettingscijfers en volle ziekenhuizen. Zoals aangekondigd tijdens de persconferentie van 2 november heeft het kabinet een wet in voorbereiding die werkgevers het recht geeft aan werknemers te vragen om een coronatoegangsbewijs. Maar staat dit niet op gespannen voet met mensenrechten? En is dit niet toch een verkapte vorm van vaccinatiedwang?
Wereldwijd 375 transgender mensen vermoord in het afgelopen jaar.
De Transgender Gedenkdag op 20 november herdenkt 375 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. De cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe. Het afgelopen jaar telt het hoogste aantal moorden sinds de cijfers worden bijgehouden.
Mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte
In heel Nederland geldt sinds 6 november 2021 weer een mondkapjesplicht in openbare ruimten. Mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd van deze plicht.
'Amper speelplekken voor kinderen met een beperking'
Negen op de tien speelplekken in ons land zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo belangrijk is. De campagne 'Onbeperkt spelen' moet daar verandering in brengen.
Zorgen over toegang Maaslijn voor rolstoelgebruikers
GroenLinks en PvdA in het Limburgs Parlement willen dat er maatregelen worden genomen om de toegankelijkheid van de Maaslijn voor mensen in een rolstoel te verbeteren.
Honderd discriminatieklachten in Limburg na invoering QR-code: van complotdenkers tot chronische zieken
Bij de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV) zijn sinds de invoering van de QR-code ruim honderd klachten over discriminatie ingediend. Alleen voor chronisch zieken kan de ADV een oplossing zoeken.
Honkbal voor blinden en slechtzienden: primeur voor Beek
Blinden en slechtzienden konden zaterdag in Beek meedoen aan een landelijke primeur genaamd 'Beep Baseball'. De twintig deelnemers speelden honkbal met behulp van geluid.
'Met Zonder Ballen': toneelstuk over transitie zoon
Het was voor moeder Inez Derksen en zoon Flip de meest verwarrende en ingrijpende periode uit hun leven. De transitie van Flip van vrouw tot man. Ze vertellen hun emotionele verhaal nu samen in de voorstelling 'Met Zonder Ballen'.
Meldpunt ontvangt 250 meldingen over financiële leeftijdsdiscriminatie
Veel boosheid, onbegrip, teleurstelling en het gevoel gediscrimineerd te zijn. Bij het meldpunt “Te Grijs Voor Rood” van seniorenorganisatie KBO-PCOB komen de reacties binnen. Inmiddels zijn er zo’n 250 meldingen gedaan over financiële leeftijdsdiscriminatie. Met name minder rood mogen staan en een kredietloze creditcard bezitten, zit hoog bij de senioren. Dit meldt KBO-PCOB.
Woonbehoefte mensen met fysieke beperking onvoldoende in beeld
Hoe kunnen gemeenten, woningcorporaties en lokale cliëntenorganisaties bijdragen aan voldoende (geschikte) woningen voor mensen met een fysieke beperking. Platform 31 onderzocht dit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het onderzoek brengt de knelpunten in kaart en geeft tips en voorbeelden voor beter woonbeleid. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek dat plaatsvond in Putten, Utrecht, Dordrecht, Breda en Nijmegen is dat mensen met een fysieke beperking en hun woonbehoefte onvoldoende in beeld zijn. Dit meldt Ieder(in).
Expo arbeidsmigratie: 'Er blijft nog veel onder de radar'
De nieuwe Limburgers uit Polen, Hongarije en Bulgarije zitten vol met verhalen. De 'levende' tentoonstelling Niet Bang Zijn probeert die verhalen aan de oppervlakte te krijgen. "Dat is geen gemakkelijke klus."
Blinde Ralf (40) komt de vreemdste obstakels tegen op witte ribbelpaden: ‘Soms val ik nog net niet in een bloembak’
Reclameborden, fietsen of een oliebollenkraam. De blinde Ralf Habets (40) uit Sittard stuit op de meest uiteenlopende obstakels op witte ribbelpaden, die hem van A naar B leiden. „Let hier alsjeblieft op, want deze paden zijn ons kompas.”
Het is vandaag Coming Out Day: wat is dat eigenlijk en wat is er te doen?
Het is vandaag Coming Out Day, de dag waarop traditiegetrouw door (steeds meer) gemeenten de regenboogvlag wordt gehesen. Maar waar staat deze dag eigenlijk voor, en wat is er allemaal te doen?
Stein meest toegankelijke gemeente van Nederland
De gemeente Stein is de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. Dat is donderdag bekend gemaakt tijdens een congres van alle Nederlandse gemeenten.
Raad van Europa: Nederlandse rechter normaliseert discriminatie door marechaussee
De Raad van Europa is ‘ernstig bezorgd’ over etnisch profileren door de marechaussee. Dat schrijft deze in een brief aan ministers Ollongren en Grapperhaus, ingezien door deze krant. Het is een reactie op een recente uitspraak van de rechter, die stelt dat de marechaussee etnisch mag profileren.
'Plan openbare wc's Maastricht te afhankelijk van horeca'
De Maag Lever Darm Stichting vindt het jammer dat de gemeente Maastricht geen openbare toiletten wil plaatsen, maar een beroep doet op horecazaken hun toilet open te stellen. Een volgende café-eigenaar kan dat zomaar terugdraaien.
Oud-wethouder Den Haag wordt eerste nationale coördinator tegen discriminatie
Rabin Baldewsingh wordt per 15 oktober de eerste Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). De ministerraad heeft ingestemd met zijn benoeming.
Vrouwen krijgen gemiddeld 40 procent minder pensioen
Mannen ontvangen gemiddeld veel meer pensioen dan hun vrouwelijke generatiegenoten. Komende jaren neemt dit verschil naar verwachting iets af, maar het verdwijnt komende decennia niet vanzelf. Dat blijkt uit onderzoek van pensioendenktank Netspar. De onderzoekers pleiten voor actief beleid.
Weinig meldingen racisme in voetbal: 'Niet representatief'
Afgelopen halfjaar zijn er twee meldingen van discriminatie op een voetbalveld in Limburg bij het meldpunt discriminatie binnengekomen. Het meldpunt vermoedt dat dit niet representatief is van wat er echt speelt op en om het voetbalveld. "Zo kunnen wij discriminatie niet bestrijden."
Treed nu eens echt op tegen racisme en discriminatie op voetbalvelden
De KNVB heeft een paar jaar geleden wel een aanvalsplan tegen racisme en discriminatie opgesteld, maar zolang clubs en de KNVB niet optreden tegen uitwassen op veld of tribune, blijft het gif doorsijpelen naar de jeugdspelers, waarschuwen Selim Helmi en Jos Heijhuurs.
Jacobine Geel is voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens: 'Geen actiegroep'
Jacobine Geel (58) start per september als nieuwe voorzitter van het College van de Rechten van de Mens. Want ook al is Nederland een goed georganiseerd land, er valt nog genoeg te verbeteren.
Werkgevers en werknemers denken verschillend over diversiteit
Zowel werkgevers als werknemers vinden dat discriminatie op de werkvloer een probleem is. Werkgevers denken daarbij vooral aan leeftijd en geslacht, werknemers vinden dat met name afkomst een rol speelt bij discriminatie.
Provinciale subsidie voor meer diversiteit op Limburgse werkvloer
Het Netwerk Diversiteit krijgt 33.000 euro van de provincie Limburg om diversiteit op de werkvloer bij Limburgse bedrijven te stimuleren. Dat is een proces van de lange adem, constateren ze bij het netwerk.
Homo- en biseksuele mannen met monogame relatie mogen bloed doneren
Homo- en biseksuele mannen die een monogame relatie hebben, mogen sinds deze woensdag bloed doneren. Later deze maand gaat lhbti-organisatie COC met onder anderen demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in gesprek over de voorwaarde van een monogame relatie, die niet geldt voor heteroseksuele bloeddonoren.
Opening Pride Photo buitententoonstelling in Stationsstraat Maastricht
Op woensdag 1 september om 15:00 uur opent Anita Bastiaans, wethouder diversiteit, de Pride Photo Tentoonstelling in Maastricht. Deze LHBTIQ+ foto-expositie toont op twintig grote panelen een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit 40 landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de landelijke toer, waarmee Stichting Pride Photo de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wil bevorderen. Deze door Nederland reizende openlucht tentoonstelling zal van 1 september tot en met 23 september te zien zijn in de Stationsstraat (tussen Wilhelminasingel en Alexander Battalaan) in Maastricht. De wethouder opent de tentoonstelling in aanwezigheid van Hein-Jan Keijzer, directeur van Stichting Pride Photo en gaan in gesprek met o.a. Chris Baltussen, directeur Antidiscriminatievoorziening Limburg en Tamara Bogaert, directeur COC Limburg uit Maastricht over de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in Maastricht.
Loket voor LHBTI+: 'Weinig aandacht voor in de zorg'
Het COC Limburg richt een online zorgloket voor LHBTI+'ers op genaamd Queercare. Bedoeling van het loket is om specifieke klachten die binnen deze groep vaak voorkomen, gerichter te behandelen. "Verschillende studies hebben uitgewezen dat LHBTI+'ers vaker kampen met lichamelijk, geestelijke, sociale of financiële problemen", vertelt initiatiefnemer Yvo Kesler, die zelf huisarts is. "Wij bieden hen een luisterend oor en advies."
Sporting Heerlen eerste amateurclub die pride vlag uithangt
Homo-acceptatie in het voetbal is bij veel clubs een gevoelig onderwerp. Niet bij amateurvoetbalclub Sporting Heerlen: daar is de regenboogvlag voor de LHBTI gemeenschap gehesen. Inclusie in het Limburgs voetbal komt daarmee langzaam op gang.
Inclusie is het sleutelwoord bij Speeltuin Kitskensberg in Roermond: ‘niet meekijken, maar meespelen’
De weergoden hebben zich de afgelopen periode niet bepaald van hun beste kant laten zien. Het was voornamelijk Pluvius die zich met regelmaat deed gelden. Tot verdriet van alles en iedereen die de populaire Roermondse speeltuin Kitskensberg een warm hart toedraagt.
Aziaten voelen zich onveilig in Limburg door racisme: ‘Ze noemen ons apen, filmen ons en stelen onze post’
In Limburg kwamen vorig jaar fors meer meldingen van discriminatie binnen bij de Antidiscriminatievoorziening. Vooral mensen van Aziatische origine hebben het zwaar te verduren gehad. Zijn dat anti-Aziatische sentimenten vanwege Corona, of is er meer aan de hand? Het verhaal van een 43-jarige moeder uit Parkstad is schrijnend.
Steeds meer bedrijven nemen lhbti-rechten op in beleid voor werknemers
Elk jaar tijdens de Pride Week valt het op dat bedrijven zich uit de naad werken om te laten zien hoe inclusief ze zijn. In niet-coronatijden varen er ook een hoop bedrijven mee op een boot tijdens de Canal Pride in Amsterdam. De kritiek is vaak dat die bedrijven dat maar voor de bühne doen en verder weinig doen om de situatie van lhbti's te verbeteren, maar steeds meer organisaties nemen specifieke maatregelen op in hun beleid.
Pride Week: openhartige verhalen vanuit de lhbt-gemeenschap in Limburg
Tijdens de Pride Week maakt L1 elke dag openhartige verhalen vanuit de lhbt-gemeenschap in Limburg. Van 2 tot en met 6 augustus worden reportages, interviews en verhalen over bijzondere initiatieven uitgezonden. Online op L1.nl, 1Limburg.nl, op L1 Radio in L1 Vandaag en op L1 TV in L1mburg Centraal is er iedere dag aandacht voor thema’s rondom lhbti- acceptatie.
Homokoppel mag kosten draagmoeder niet aftrekken van belasting: 'Discriminatie'
Als twee mannen samen een kind krijgen, zouden ze de kosten van de ivf-behandeling van de draagmoeder moeten kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Momenteel mag dit niet. "En dat is discriminerend", volgens de rechtbank in Arnhem.
(VERLOPEN) VACATURE: Consulent Klachtbehandeling, Voorlichting & Advies
Om ons team te versterken zijn wij per direct op zoek naar een: Consulent klachtbehandeling, voorlichting & advies (m/v/x) voor 32 uur per week Functie-inhoud: Het accent van de werkzaamheden ligt op klachtbehandeling. Belangrijk is dat je initiatiefrijk en zorgvuldig bent. Bij de klachtbehandeling wordt uitgegaan van het principe van hoor- en wederhoor. Door een dialoog tot stand te brengen, streven we naar bemiddeling die leidt tot verandering en bewustwording. Bijdragen aan voorlichtings- en preventieactiviteiten hoort ook bij de werkzaamheden.
Eindelijk maakte Amsterdam excuses voor het slavernijverleden, maar het moeilijkste komt nog
Met het aanbieden van excuses door de stad Amsterdam is de aftrap gegeven voor een nationale verwerking van het slavernijverleden. Maar het moeilijkste komt nog, zeggen deskundigen.
Verbod op plastic rietjes? Voor veel mensen zijn ze onmisbaar.
Vanaf vandaag mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht, tenzij ze een Europees keurmerk hebben. Terwijl veel mensen met een beperking niet zonder kunnen. Alternatieven werken niet of kunnen zelfs gevaarlijk zijn, en een producent van rietjes die wél mogen is er nog niet.
Meer diversiteit op de werkvloer: 'Samenleving verandert'
In congrescentrum Het Forum in Roermond vond donderdag een conferentie plaats over hoe bedrijven meer diversiteit op de werkvloer kunnen creëren.
Steeds vaker wappert de regenboogvlag: wat zegt dat over acceptatie?
Regenboogvlaggen, speldjes en gekleurde logo's: tijdens de EK-wedstrijd in Hongarije werd afgelopen week een statement gemaakt tegen de nieuwe antihomowet in het land. Ook in Nederland werd actie gevoerd: de Pride-vlag werd op grote schaal uitgehangen om solidariteit met de Hongaarse en Nederlandse lhbti-gemeenschap te tonen. Wat zegt dat over lhbti-acceptatie in ons land?
Veel seksuele intimidatie niet gemeld: 'Werkgevers vegen het vaak onder het tapijt'
Seksuele intimidatie op de werkvloer is nog steeds een probleem. Zeker 16 procent van de Nederlanders heeft er de afgelopen tien jaar last van gehad, terwijl maar 37 procent van de slachtoffers daar melding van maakt, zo blijkt uit onderzoek van het College voor Rechten van de Mens. En dat terwijl melding doen onderdeel kan zijn van de oplossing, zeggen belangenorganisatie Fairspace en meerdere werknemers die mee hebben gedaan aan het onderzoek.
83% meer meldingen bij ADV Limburg in 2020
Discriminatie is een pijnlijke ervaring. Het geeft mensen het gevoel er niet bij te horen of niet voor vol aangezien te worden. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn, zowel op individueel als maatschappelijk niveau: polarisatie kan vergroten en sociale cohesie verminderen. Daarom is het van belang dat u - al dan niet samen met Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) - werkt aan het bestrijden en voorkomen van discriminatie. De politie draagt zorg voor het herkennen, signaleren en aanpakken van discriminatie, en zorgt voor de (strafrechtelijke) afhandeling en verantwoording. Daarbij bewaakt de politie haar onafhankelijkheid. De Monitor Discriminatie 2020 Limburg geeft een beeld van discriminatie in Limburg. ADV Limburg heeft maar liefst 83% meer meldingen ontvangen dan in 2019. Dit komt door de veranderde samenleving onder invloed van corona, de opkomst van de Black Lives Matter-beweging en een incident in Limburg dat veel stof deed opwaaien. Maar ook kan het duiden op een toename van de omvang van discriminatie in Limburg en een grotere meldingsbereidheid. Het maakt hoe dan ook duidelijk dat discriminatie in Limburg aandacht behoeft, in aanpak en beleid. De monitor is een gezamenlijke uitgave van politie-eenheid Limburg en ADV Limburg, en bevat gegevens van de Nationale Politie, het College voor de Rechten van de Mens en ADV Limburg. Er worden cijfers en casussen over discriminatie in Limburg in 2020 weergegeven en een beschrijving van de toegenomen polarisatie in onze samenleving.
Overheidsapps vaak onbruikbaar voor mensen met beperking: 'Er moet een omslag komen'
Vanaf vandaag moeten alle apps van de overheid een toegankelijkheidsverklaring hebben. Daarin staat in welke mate de app toegankelijk is voor mensen met een beperking. Op dit moment hebben pas 200 van de geschatte 1000 overheidsapps zo'n verklaring; slechts één app is volledig toegankelijk, concludeert de commerciële stichting Appt. Mensen met een visuele beperking en mensen met een verstandelijke beperking kunnen de apps van de overheid vaak niet of nauwelijks gebruiken. Ook voor laaggeletterden en senioren zijn de meeste overheidsapps niet erg toegankelijk. Het gaat om zo'n twee miljoen Nederlanders.
Groot verschil in kosten gehandicaptenparkeerkaart tussen gemeenten
De kosten voor een Europese Gehandicaptenparkeeerkaart (GPK) verschillen sterk per gemeente. In sommige gemeenten is de kaart gratis, in andere kunnen de kosten oplopen tot honderden euro's. Dat blijkt uit onderzoek, waarin de gegevens over de kosten van de GPK in 352 gemeenten op een rij werden gezet.
Persbericht: Rechtszaak etnisch profileren door Koninklijke Marechaussee
Rechtszaak etnisch profileren motiveert reizigers om te melden Keer op keer als enige uit de rij worden gehaald op de luchthaven, terwijl andere passagiers gewoon door kunnen lopen. Na een oproep vorig jaar, ontvingen ADV Limburg en collega-antidiscriminatievoorzieningen regelmatig soortgelijke meldingen van reizigers met een donkere huidskleur of migratieachtergrond. De meldingen onderstrepen het belang van de rechtszaak tegen de Staat op 15 juni 2021. Een coalitie van maatschappelijke organisaties en burgers, waaronder antidiscriminatievoorziening RADAR, vraagt de rechter een einde te maken aan etnisch profileren bij grenscontroles door de Koninklijke Marechaussee. Slachtoffers van etnisch profileren kunnen bij ADV Limburg of een van de andere antidiscriminatievoorzieningen terecht voor hulp en ondersteuning. Een luisterend oor na een dergelijke ingrijpende ervaring is voor veel melders belangrijk, maar een antidiscriminatievoorziening biedt ook ondersteuning bij onder andere het volgen van klachtenprocedures. Met een van de eisers in de rechtszaak, een piloot van Surinaamse afkomst, heeft antidiscriminatievoorziening RADAR de klachtenprocedure bij de Koninklijke Marechaussee doorlopen en vervolgens de zaak voorgelegd aan de Nationale Ombudsman. Nadat de man gelijk kreeg van de Nationale Ombudsman, werd hij opnieuw geconfronteerd met etnisch profileren op dezelfde luchthaven. De inzet van de rechtszaak is om dit soort praktijken te stoppen.
SCP: Gelijkwaardig meedoen met een lichamelijke beperking kan nog lang niet
Fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting zorgen ervoor dat Nederlanders met een beperking, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig kunnen deelnemen.
ANP gaat genderneutrale voornaamwoorden gebruiken
Persbureau ANP stapt over op het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden. Bronnen of andere mensen in het nieuws die aangeven niet als man of vrouw aangeduid te willen worden, krijgen niet langer het voornaamwoord ‘hem’ of ‘haar’ maar ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’.
Stagediscriminatie in hbo duwt student buiten de maatschappij
“Veel studenten schamen zich om met een verhaal over discriminatie naar docenten te gaan”, vertelt Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken bij Inholland. Studenten die te maken kunnen krijgen met stagediscriminatie zijn erbij gebaat wanneer hen dat al van tevoren wordt verteld. Ze durven dan sneller met hun verhaal naar docenten en decanen te stappen en betrekken de discriminatie minder op zichzelf als persoon.
Partijen komen met initiatiefwet om 'homogenezing' te verbieden
Partijen in de Tweede Kamer komen met een initiatiefwet om 'homogenezing' te verbieden. D66, VVD, PvdA en GroenLinks maken samen een wetsvoorstel waarmee het strafbaar wordt om therapieën aan te bieden voor 'homoconversie'.
Overheid discrimineerde homo's en lesbiennes bij sollicitatie
Homoseksuelen en lesbiennes maakten in het verleden veel minder kans op een baan bij de overheid dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, waar Trouw over bericht . Het instituut, dat onderzoek doet naar maatschappelijke vraagstukken, onderzocht de archieven van zes gemeenten, drie ministeries, vier centrale personeelsdiensten en de binnenlandse veiligheidsdienst in de periode van 1945 tot 1971. De conclusies van dat onderzoek worden aan minister van Binnenlandse Zaken Ollongren aangeboden.
Minister Ollongren over onderzoek homo’s: Dit laat zien dat de juiste wetten niet genoeg zijn
De overheid is in het verleden ernstig tekortgeschoten in de behandeling van homo’s en lesbiennes, zegt minister Kajsa Ollongren. Ze reageert op een onderzoek over discriminatie van homo’s.
Discriminatie in Nederland: veel bewustzijn, stijgend aantal strafzaken
Nederland gaat prat op zijn tolerantie, maar wat zeggen de cijfers? Er is in ieder geval veel bewustzijn van?het werk dat nog te verzetten is.
Stage-discriminatie: telkens afgewezen worden zonder duidelijke reden
Om meer bewustzijn over stagediscriminatie te creëren is Hogeschool Inholland het project Stagediscriminatie? Hoeft niet! gestart. In het verlengde hiervan maakte Skyhigh TV de documentaire Liever Fleur dan Fatima.
Demi Lovato en Raven van Dorst zijn non-binair: wat betekent dat eigenlijk?
Demi Lovato maakte woensdag bekend zich voortaan te identificeren als non-binair. Oftewel: de artiest identificeert zich niet meer specifiek als vrouw, maar ook niet als man. De Nederlandse presentator Raven van Dorst had vorige week eenzelfde boodschap. Maar wat is dat precies, non-binair zijn? Zes vragen en antwoorden.
Geen vervolging om racistisch gejoel door spreekkoren FC Den Bosch - Excelsior: ‘Te weinig bewijs’
Het Openbaar Ministerie stelt geen strafvervolging in tegen twee verdachten in een onderzoek naar racistische spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019. Er is niet genoeg bewijs voor een strafzaak.
Begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’ afschaffen? Ja: dat onderscheid is onjuist en zet aan tot discriminatie
Het is een stap op de goede weg om nutteloos onderscheid te vermijden, dat misplaatste taalgebruik voedt vooroordelen, meent Hans Siebers. Het CBS maakt niet langer een onderscheid tussen de ‘westerse’ of ‘niet-westerse’ achtergrond van mensen met een migratie-achtergrond. Dat is winst bij het bestrijden van discriminatie van deze mensen in de samenleving, maar dan moeten we wel doorpakken. Dat vereist ook het afwijzen van het achterliggende gedachtengoed waaruit deze termen voortkomen en van andere stigmatiserende termen.
Discriminatie op de woningmarkt landelijk groot probleem
Makelaars en bemiddelaars werken vaak mee aan het verzoek om bepaalde groepen uit te sluiten voor een huurwoning. Dit blijkt uit het eerste landelijk onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt. Ook bij mystery calls worden woningzoekers met een buitenlands klinkende naam vaker afgewezen voor een huurhuis dan woningzoekers met een Nederlandse naam. Dit komt naar voren uit de landelijke monitor Discriminatie bij woningverhuur, die door Art.1/RADAR is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Toezichthouder kreeg recordaantal meldingen over racisme en discriminatie
Een recordaantal mensen is vorig jaar naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt, omdat ze zich slachtoffer voelden van racisme of discriminatie. Dat staat in de Monitor Discriminatiezaken die het college elk jaar uitbrengt.
Amy Cheung is bestuurslid bij Asian Raisins: 'Smerige opmerkingen van mannen zijn het naarst'
Asian Raisins begint als Facebookgroep – eind januari 2020 – wanneer anti-Aziatisch racisme door het coronavirus (nog meer) aan de oppervlakte komt. Binnen een paar dagen heeft de groep al meer dan tweeduizend leden. Amy Cheung (25) is bestuurslid communicatie en legt uit waar Asian Raisins voor staat, wat het voor haar betekent en in welke mate ze zelf met racisme heeft te maken.
Meer straatnamen in Heerlen naar vrouwen genoemd
Het gemeentebestuur van Heerlen gaat ernaar streven om meer straatnamen naar vrouwen te benoemen.
Kunstwerk voor joodse kinderen die oorlog overleefden
Het is een opmerkelijk verhaal in al het leed en de vele doden die de tweede wereldoorlog heeft veroorzaakt. In Brunssum hebben 251 joodse kinderen ondergedoken gezeten en zij hebben allen de oorlog overleefd.
Met tijdelijk contract in rolstoel achter de kassa: 'Supermarkt maakt zelfs een lift'
Zeven jaar geleden kreeg Sandra Hincu (26) een hoge dwarslaesie na een ernstig auto-ongeluk. Hierdoor kwam ze in een rolstoel en kan ze haar armen en handen maar beperkt gebruiken. Toch vond ze een baan in een supermarkt. Al heeft ze een tijdelijk contract, de supermarkt past de kassa voor haar aan zodat ze goed haar werk kan blijven doen.
Er is institutioneel racisme, én een oplossing: minder intuïtie en meer verantwoording
Om institutioneel racisme in Nederland tegen te gaan, is meer controle nodig en moeten we minder vertrouwen op onze intuïtie, stellen onderzoekers van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS). Ze deden onderzoek naar structurele discriminatie in opdracht van de vier grootste gemeenten.
#StopAsianHate-demo in Amsterdam: 'Anti-Aziatisch racisme gaat verder dan schelden'
#StopAsianHate. Onder die noemer staan vanmiddag naar verwachting een paar honderd mensen op het Museumplein in Amsterdam voor een demonstratie tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie. Net als twee weken terug. De demonstraties zijn hard nodig, vinden de organisatoren.
Dreigbrief bezorgd bij meerdere moskeeën in Nederland
Verschillende moskeeën in Nederland hebben gisteren een dreigbrief gekregen. In de envelop zat een luier met daarop de tekst 'paascadeau voor onze jankerds in de maatschappij'. Vannacht werd ook al een moskee in aanbouw in Gouda in brand gestoken.
Forse toename discriminatie Aziaten door coronacrisis
Het aantal meldingen van discriminatie jegens Aziatische Limburgers is sinds de coronapandemie exponentieel gestegen. De Anti Discriminatie voorziening Limburg noteerde sinds de uitbraak van het coronavirus 130 meldingen van discriminatie richting mensen met een Aziatische achtergrond. In 2019 waren dat er slechts negen.
Ombudsman over probleem etnisch profileren: draai bewijslast om
De overheid moet veel meer doen om het probleem van etnisch profileren tegen te gaan. Dit schrijft de Nationale ombudsman in een rapport dat vandaag verschijnt. Hij pleit voor een omgekeerde bewijslast: "Laat de overheidsinstanties bewijzen dat ze niet aan etnisch profileren hebben gedaan."
Racisme en haat op social media onbestraft, Kamer wil pakkans vergroten
Dagelijks worden socialmediaplatforms overladen met racistische en haatdragende comments. Maar die worden nauwelijks opgespoord of bestraft. Er zijn nu geen agenten die zich op dit moment specifiek bezighouden met (online) discriminatie. Dat moet snel veranderen, vindt een Kamermeerderheid.
Hoe effectief zijn de huidige wetten tegen discriminatie? De Eerste Kamer gaat het onderzoeken
De Eerste Kamer gaat onderzoeken of antidiscriminatiewetten in de praktijk wel effectief zijn. Deze week werd een parlementaire onderzoekscommissie ingesteld. Vijf vragen aan commissievoorzitter Ruard Ganzevoort (GroenLinks).
Wie vorige week wilde stemmen per rolstoel, wachtte een hindernisbaan
Stemmen is voor mensen met een beperking soms nog steeds een behoorlijke uitdaging, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens.
'Witte politieleiding te weinig sensitief voor impliciete discriminatie'
Na het nieuws over racistische uitspraken van politieagenten in een WhatsApp-groep in Rotterdam staat racisme binnen het korps weer vol in de aandacht. Haast is geboden om het probleem aan te pakken, zeggen deskundigen.
Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie
Spreek je uit tegen racisme en discriminatie! Het is vandaag 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ook in Nederland krijgen mensen nog elke dag te maken met uitsluiting. Vanwege hun huidskleur, migratieachtergrond, geloof of leeftijd, maar ook omdat ze een beperking hebben, transgender of homo, lesbisch of bi zijn. Het is belangrijk dat we ons uitspreken tegen racisme en discriminatie. Door voor elkaar op te komen in alledaagse situaties en door racisme en discriminatie te melden. Want op die manier kunnen we het aanpakken. Verschillende bekende én onbekende Nederlanders gaan je voor. Spreek jij je ook uit tégen racisme en discriminatie en vóór gelijkheid?
Van Ginneken (D66) eerste transgender persoon in Kamer: ‘We hebben veel tegenwind’
De Amsterdamse Lisa van Ginneken (48), nummer 22 op de lijst van D66, is de eerste trans persoon die in de Tweede Kamer komt. Vanuit haar eigen ervaringen wil ze de discriminatie en stigmatisering van lhbtq’s aanpakken en hun veiligheid vergroten.
Week tegen Racisme 2021
Hoe zit het met racisme tegen Aziatische Nederlanders? Wat doen stereotypen met kleuters? Waarom is ‘wit’ aan zet? En is de lente in de strijd tegen racisme nu echt aangebroken? In aanloop naar de Internationale Dag tegen Racisme organiseren verschillende antidiscriminatiebureaus in Nederland de Week tegen Racisme: in de week van 15 tot en met 21 maart 2021 kun jij meepraten en je kennis verdiepen tijdens lezingen, workshops en theater!
Media moeten beseffen dat anti-Aziatische ‘grappen’ niet kunnen
Sinds de coronacrisis nemen anti-Aziatische uitingen toe, niet alleen op straat. Media moeten hier kritischer op zijn, vindt schrijver en mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong.
De stand van het land: Discriminatie en racisme zijn op de agenda gezet
Op 17 maart gaan we naar de stembus. Om je te helpen bij je keuze maken we de balans op: hoe staat Nederland ervoor? Dit keer nemen we discriminatie en specifiek racisme onder de loep. Wat is er bekend over de invloed van je huidskleur of het land waar je ouders vandaan komen tijdens je schoolloopbaan, als je naar een baan of woning zoekt of wanneer je wordt aangehouden door de politie?
Europees Parlement reageert met tegengeluid op discriminatie van lhbti's
Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen waarin de hele Europese Unie wordt uitgeroepen tot vrijheidszone voor lhbti's. Daarmee biedt de EU tegenwicht tegen de schending van burgerrechten in bijvoorbeeld Polen en Hongarije.
Homo’s met monogame relatie mogen voortaan bloed doneren
Geaardheid mag niet bepalend zijn bij het doneren van bloed, vindt demissionair minister Tamara van Ark. Daarom mogen homo- of biseksuele mannen in een monogame relatie bloeddonor worden.
'Kinderen met een beperking eenzamer dan ooit door corona'
Kinderen met een beperking hebben zwaar te lijden onder te coronacrisis: bijna driekwart zegt zich eenzamer dan ooit te voelen. Dat valt af te leiden uit een inventarisatie van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen met minstens een kind met een beperking. Deze groep kinderen mist vooral activiteiten en vriendjes in de buurt, zegt Henk-Willem Laan, directeur van de stichting, in het NOS Radio 1 Journaal. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de kinderen geen vriendjes in de buurt heeft.
Nieuwe Europese wet moet einde maken aan loondiscriminatie
Als het aan de Europese Commissie ligt worden vrouwen en mannen voortaan voor gelijke arbeid gelijk beloond. Een vandaag gepresenteerde richtlijn moet een einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen.
SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat.
Wat zeggen de partijen over mensen met een beperking en chronische aandoening
Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Benieuwd of partijen écht aandacht hebben voor thema’s die belangrijk zijn voor mensen met een beperking of chronische aandoening? Ieder(in) heeft daarvoor de partijprogramma’s bekeken.
DJ niet vervolgd voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie van Chinezen
Een DJ die in zijn radio-uitzending in februari 2020 een coronalied liet horen met een volgens klagers voor Chinezen beledigende en kwetsende tekst, wordt definitief niet vervolgd. Dat heeft de beklagkamer van het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De officier van justitie had eerder besloten om de DJ niet strafrechtelijk te vervolgen. Klagers hadden daarover beklag gedaan bij het gerechtshof. Zij vinden dat de DJ zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.
Annemarie Jorritsma: 'Discriminatie is geen links onderwerp'
De Eerste Kamer stemde vanmiddag in met een parlementair onderzoek naar het effect van discriminatiewetten. Hoog tijd, vinden Annemarie Jorritsma (VVD) en Paul Rosenmöller (GroenLinks). In De Nieuws BV vertellen de twee initiatiefnemers dat het onderzoek hard nodig is.
Iedereen wil gemengde klassen, en toch lukt het niet
Vooroordelen en de nadruk op schoolprestaties staan het ideaal van ‘de gemengde klas’ in de weg. Dat is onterecht, vinden betrokkenen. En een gemis.
Waarom publiceert de overheid afkomst van criminelen? ‘Het leidt tot meer discriminatie’
Het is een ergernis voor veel Nederlanders: registratie van de afkomst van criminelen. En dat terwijl er geen enkel bewijs is dat het herkomstland van ouders of cultuur een rol speelt bij het plegen van een misdrijf. De Haagse burgerlobbyist Tom van Messel strijdt hier al jaren tegen. ,,Waarom zou je Nederlanders moeten indelen in etniciteit?’’
Europarlementariër Samira Rafaela ziet een gebrekkig bewustzijn van racisme in Nederland
Europarlementariër Samira Rafaela (D66) wil dat de Europese Commissie onderzoekt of stappen mogelijk zijn tegen Den Haag wegens racisme in de toeslagenaffaire. Zelf staat ze bloot aan racistisch-seksistische scheldpartijen op sociale media.
Zorgen bij Wajongers: ondanks belofte er toch op achteruit
De wijziging van de Wajong per 1 januari zorgt voor onrust onder mensen met een beperking. Niemand zou er op achteruitgaan, maar nu lijkt het er toch op dat sommige werkende Wajongers per maand minder geld krijgen dan vorig jaar. Het ministerie van Sociale Zaken en uitkeringsinstantie UWV doen onderzoek naar deze gevallen.
Rechter: Briefstemmen beperken tot 70-plussers is niet oneerlijk
Het blijft bij de Kamerverkiezingen op 17 maart alleen voor 70-plussers mogelijk om een stem per post uit te brengen. De rechtbank Den Haag wees vrijdag het verzoek van de Partij voor de Dieren af om de regeling uit te breiden naar andere kwetsbare groepen in de samenleving.
Dit vinden de politieke partijen van discriminatie en racisme
Wat willen de verschillende politieke partijen met beladen onderwerpen als discriminatie en racisme? NU.nl liep alle verkiezingsprogramma's voor je af, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als het gaat om discriminatie op de arbeidsmarkt, institutioneel racisme en beleid voor een diverse en inclusieve samenleving.
Opvanghuis voor dakloze LHBTIQ+'ers geopend in Utrecht
In Utrecht is een opvangplek speciaal voor dakloze LHBTIQ+'ers geopend. Ze kunnen daar tijdelijk wonen en professionele hulp krijgen. In eerste instantie gaat het om een pilot van anderhalf jaar. Als het goed loopt krijgt het opvanghuis een definitief karakter.
Acht politieke partijen (bijna) eensgezind in beloften aan lhbti'ers
Acht politieke partijen vinden dat er opnieuw meer moet gebeuren tegen discriminatie van lhbti'ers in Nederland. Het COC had vanavond VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren en 50Plus uitgenodigd voor het Regenboog Verkiezingsdebat, het eerste verkiezingsdebat dit jaar waar ook enkele partijleiders de uitnodiging hadden aangenomen. De partijen reageerden op de aangedragen thema's behoorlijk eensgezind. De acht vinden bijvoorbeeld dat er stevigere maatregelen moeten komen tegen geweld tegen lhbti'ers. Intersekse kinderen - die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de definitie van een man of vrouw - mogen geen niet-noodzakelijke ingrepen ondergaan. Dat sommige scholen homo's weigeren wordt "onacceptabel" genoemd, alleen verschillen de partijen wel hoe dat dan precies geregeld moet worden.
Eerste Kamer steunt grondwettelijk verbod discriminatie wegens handicap of seksualiteit
Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een grondwetswijziging die discriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid expliciet verbiedt. Een initiatiefvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA werd met 58 tegen 15 stemmen aangenomen. Nu wordt in artikel 1 van de Grondwet discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook verboden. De initiatiefnemers willen dat in dat rijtje ook handicap en seksuele gerichtheid worden verankerd.
Ook discriminatie en racisme in voetbal melden met app Discriminatiemelder
Meld racisme en discriminatie met de app DiscriminatieMelder. Niet alleen als het jou treft , maar ook als je getuige bent. Hiermee help je de bewustwording te vergroten en discriminatie en racisme aan te pakken. Want als we niets doen, verandert er ook niets. Als melder kun je daarbij rekenen op de steun van een antidiscriminatievoorziening, zoals ADV Limburg. Onze klachtbehandelaars luisteren naar je verhaal en adviseren over eventuele vervolgstappen. Anoniem melden kan ook. Door de samenwerking met de KNVB kan nu ook gericht actie worden ondernomen bij incidenten in voetbalstadions en bij verenigingen in het amateurvoetbal. Download DiscriminatieMelder nu in de App Store en bij Google Play.
'Crime passionnel? Dat slaat nergens op, Wilma is vermoord'
Vrouwen die worden vermoord omdat ze vrouw zijn. Het heet femicide en er moet veel meer aandacht voor komen, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Het aantal moorden in Nederland daalt al jaren, maar niet onder vrouwen. Bijna 60 procent van de vrouwen die door geweld om het leven komt, wordt vermoord door een ex of de partner. Dit beeld ziet er bij mannen heel anders uit: daar gaat het om 'slechts' 4 procent.
Heerlen wil eigen locatie COC en gaat voor Roze Zaterdag
Het gemeentebestuur van Heerlen wil dat het COC Limburg een locatie in de gemeente krijgt. Ook wil het gaan proberen Roze Zaterdag naar de stad te halen.
Scheiding schoolniveaus beperkt het contact tussen leerlingen met verschillende achtergronden
In februari zijn de open dagen van het voortgezet onderwijs en staan ouders van groep 8 leerlingen voor de keuze naar welke school hun kind gaat. Door de coronamaatregelen zijn veel scholen alleen online te bezoeken, de kans is groot dat ouders vooral zullen kiezen voor scholen waarmee zij al bekend zijn. Het SCP publiceert nu haar rapport ‘Samen of gescheiden naar school’.
MVV -supporter beboet voor discrimineren speler Cambuur
Het Openbaar Ministerie heeft een 21-jarige man uit Maastricht een boete van 350 euro opgelegd voor het discrimineren en beledigen van een speler van Cambuur. Op 5 september vorig jaar maakte de man tijdens de wedstrijd MVV-Cambuur een discriminerende opmerkingen in de richting van Cambuurspeler Issa Kallon.
Fraude opsporen of gevaar van discriminatie? Gemeenten gebruiken 'slimme' algoritmes
Net als andere overheden leunen gemeenten in toenemende mate op slimme algoritmes en risicoprofilering. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen.
Waakhond ontvangt tientallen discriminatiemeldingen fiscus
Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) heeft tot nu toe 35 meldingen van discriminatie door de Belastingdienst ontvangen. Zo’n elf mensen hebben gevraagd om een oordeel in een zaak. Bij zo’n verzoek “behandelt het CRM de zaak in een openbare zitting en oordeelt of er sprake is geweest van discriminatie”, meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.
'Wet voor meer vrouwen in de bedrijfstop had beperkt effect'
In de nieuwste Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2020 zijn de conclusies niet mals. De huidige wetgeving om meer vrouwen in de top van bedrijven te krijgen, was niet effectief genoeg. Te weinig bedrijven voelen de noodzaak om meer vrouwen tot de boardrooms toe te laten. Een quotum is volgens de Bedrijvenmonitor Topvrouwen de enige oplossing.
Ruime Kamermeerderheid wil 'homogenezingstherapie' strafbaar stellen
Een ruime Kamermeerderheid wil zogenoemde 'homogenezingstherapieën' strafbaar maken, meldt Kamerlid Vera Bergkamp (D66) op Twitter. Aanbieders beweren dat zij de seksuele oriëntatie van een persoon kunnen veranderen.
Justitie seponeert aanklacht agent vanwege vermeende racistische uitlatingen tegen jongeren in Vijlen
Justitie stelt geen strafvervolging in tegen de agent tegen wie vorig jaar juni aangifte werd gedaan wegens racistische opmerkingen tegen een groep jongeren in Vijlen. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen bewijs voor discriminatie en belediging.
'Wij ben vrij': de unieke brieven van een slavenopstand
"Als de gouverneur wil de grond hebbe van Berbice, die sal je krijgen", luidde het aanbod dat de gezaghebber van de beruchte Nederlandse kolonie in mei 1763 kreeg. "Maar dan moet je ook sien, dat je nieuwe slaven krijgt, maar wij ben vrij." Aan het woord is Coffy, de vrijgevochten slaaf die een maandenlange opstand leidde in Berbice, het huidige Guyana. Zijn correspondentie is nu te zien op een tentoonstelling in het Nationaal Archief, eerst online, na de lockdown ook in het echt. Unieke stukken, omdat de stemmen van totslaafgemaakten vaak ontbreken in de officiële geschiedschrijving.
Banensites laten discriminerende vacatureteksten vaak toe
De controle op discriminerende vacatureteksten op banensites is onder de maat, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie SZW. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees noemt de situatie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer "volstrekt onacceptabel".
Nog steeds tekort woonwagenstandplaatsen
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. De meeste standplaatsen verdwenen in Maastricht (85). Ook in Venlo werd op grote schaal afgebouwd.
'Overheidsmedewerkers bijscholen over discriminatie noodzakelijk'
Medewerkers van de Belastingdienst en andere uitvoerende overheidsorganisaties moeten trainingen krijgen over discriminatie. Dat stelt demissionair premier Rutte in een brief die hij gisteren na het vallen van het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde. Het College voor de Rechten van de Mens moet hier een belangrijke rol in gaan spelen. "Het gaat onder andere om trainingen over discriminatie en vooroordelen," zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. "Het doel is om mensen ervan bewust te maken dat iedereen onbewust vooroordelen heeft en het risico loopt onbewust te discrimineren. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van discriminatie."
Waarom mogen alleen ouderen per post stemmen?
70-plussers hoeven in maart niet naar het stemlokaal te komen vanwege corona. Maar waarom hebben andere mensen in de risicogroep dat recht niet? Stemmen in Nederland kan een stuk toegankelijker, zeggen experts.
Zes op de tien transgenders voelen zich wel eens onveilig op sportclub
Tachtig procent van de transgenders voelt zich geaccepteerd bij een sportclub. Toch krijgt zes op de tien van hen soms te maken met negatieve gedragingen. Dat blijkt uit een online onderzoek van het Mulier Instituut.
Een deel van de meest kwetsbare Nederlanders krijgt helemaal geen vaccin: ‘Het is een vergeten groep’
Ouders van thuiswonende kinderen met een handicap zijn ontstemd dat ze van het kabinet geen enkele voorrang krijgen in de vaccinatiestrategie. De kinderen onder de 18 jaar krijgen geen vaccin. Ook hun mantelzorgers niet. Verzorgers in gehandicapteninstellingen krijgen die wel.
Geen strafrechtelijk onderzoek naar rol Belastingdienst in toeslagenaffaire
Het Openbaar Ministerie (OM) doet geen strafrechtelijk onderzoek naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire. Volgens justitie is er geen sprake van juridisch verwijtbaar gedrag.
Informatiepunt Wajong met campagne WieWatWajong gelanceerd
De Wajong is nog steeds behoorlijk ingewikkeld Iedereen met een vraag over de verandering in de Wajong kan nu terecht bij het Informatiepunt Wajong van Ieder(in). Medewerkers van het Informatiepunt Wajong beantwoorden al sinds oktober 2020 vragen over de veranderingen in de Wajong en geven advies op maat. Illya Soffer, directeur van Ieder(in): ‘Deze drie maanden waren een opstartfase, maar er bleek zoveel behoefte dat we direct vol aan de bak konden.’
Krijgen gevaccineerden nu meer vrijheden?
Vaccineren veroorzaakt een nieuwe tweedeling: een deel van de bevolking is straks immuun, een deel niet. Dat roept nieuwe vragen op. Krijgen gevaccineerden meer vrijheden of worden niet-gevaccineerden dan gediscrimineerd? „Volgens de wet mag je niet discrimineren op grond van ras of geloof. Vaccineren valt daar niet onder.”
Los van de vlaggen en zebrapaden komt er weinig terecht van lokaal regenboogbeleid
Zwaaien met regenboogvlaggen is populair bij veel gemeentes, en de status ‘regenbooggemeente’ is gewild. Maar als het op beleid aankomt, gebeurt er weinig. Is regenboogbeleid vooral politiek reputatiemanagement geworden?
Wat hebben alle demonstraties tegen racisme opgeleverd?
Met een gebalde vuist in de lucht en een knie op de grond. Op die manier werd in tientallen steden in juni gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. Volgens experts zijn er in 2020 zowel op maatschappelijk als politiek vlak belangrijke resultaten geboekt, maar ze zeggen ook dat er nog een lange weg te gaan is.
Met ‘Mama waarom ben ik zwart?’, kreeg Aswintha Vermeulen iedereen stil. Daarna werd ze bedolven onder de verhalen
2020 was in alle opzichten een roerig jaar. Het jaar stond in het teken van corona maar óók van ‘Black Lives Matter’: protesten tegen racisme en discriminatie. Aswintha Vermeulen uit Den Bosch blikt terug. ,,Ik ben nog onder de indruk van de vaak pijnlijke verhalen.”
Ook in Nederland meer racisme door corona
Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt de wereld regelmatig opgeschrikt door racistische incidenten. Ook in Nederland. ‘Als je het meldt, maak je het probleem zichtbaar.’
College voor de Rechten van de Mens vreest voor schending van privacy met prikprivileges
Aan een vaccinatiebewijs tegen corona kunnen niet zomaar vrijheden worden verbonden, zegt het College voor de Rechten van de Mens.
Paarse Vrijdag dit jaar in heel het onderwijs, ook op basisscholen
Paarse Vrijdag wordt deze vrijdag voor het eerst in heel het onderwijs gehouden. Tot nu werd op de tweede vrijdag van december voornamelijk op middelbare scholen en mbo's aandacht besteed aan diversiteit en solidariteit getoond aan de lhbti-gemeenschap. Nu doen ook basisscholen, hogescholen en universiteiten mee.
ADV Limburg hijst op 10 december met Limburgse gemeenten de Mensenrechtenvlag
Op donderdag 10 december 2020, de Internationale Dag van de Mensenrechten, lanceert Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) als lid van Discriminatie.nl, de Mensenrechtenvlag. Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan deze rechten wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met deze vlag kan iedereen laten zien de universele mensenrechten te respecteren en te ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek, Nederlands initiatief. De Mensenrechtenvlag is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn: we hebben allemaal DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op waarin we verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt. Veel Nederlandse gemeenten, organisaties, ondernemingen en particulieren hangen op 10 december de vlag uit. Zo ook veel Limburgse gemeenten op uitnodiging van en mét ADV Limburg.
Ollongren wil een Nationaal coördinator discriminatie en racisme
De Nederlandse overheid gaat kijken of er een 'Nationaal coördinator discriminatie en racisme' moet komen. Minister Ollongren laat snel uitzoeken hoe die moet gaan werken. Ze wil in het voorjaar ook een Staatscommissie Discriminatie en Racisme instellen, die langdurig onderzoek gaat doen naar discriminatie en racisme in Nederland en de mechanismen die daarachter zitten. De minister van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij gehoor geeft aan voorstellen die D66 en Denk hebben gedaan in een debat op 1 juli over institutioneel racisme. Daarbij waren ook premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aanwezig.
Zwarte Piet verdwenen van Limburgse scholen
Zwarte Piet lijkt definitief verdwenen van de Limburgse basisscholen. Als er al een Sint met pieten op de scholen komt, zijn het vrijwel altijd roetveegpieten.
Wat als je geen kapje op kunt?
Ieder(in) en andere belangenorganisaties vrezen dat mensen in de grootst mogelijke problemen komen of zelfs een boete kunnen krijgen als ze geen mondkapje dragen
Halfjaar na het Damprotest: wat heeft het teweeggebracht?
Het begon op 1 juni, morgen precies een half jaar geleden. Het eerste massale protest van Black Lives Matter (BLM) in Nederland, op de Dam in Amsterdam. Aanleiding voor de protesten was de dood van George Floyd. Hij kwam door politiegeweld om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zes maanden later blikken we terug met jongeren. Wat is het effect van de anti-racismedemonstraties op hun leven?
Wat drijft een mens om te discrimineren?
Voor de wet is iedereen gelijk, maar in de samenleving komt het nog vaak voor dat mensen anders worden behandeld vanwege hun geslacht, huidskleur, seksuele oriëntatie en meer. Wat drijft een mens om anderen te discrimineren?
Meer klachten over racistisch optreden agenten, politie erkent zelden schuld
Het aantal klachten dat wordt ingediend over discriminatie door de politie is dit jaar sterk toegenomen. Alleen al de eerste negen maanden van dit jaar zijn 168 klachten binnengekomen, ten opzichte van 135 over heel 2019. Dat is een stijging van bijna 25 procent.
Docente Wasima werd ernstig gediscrimineerd in haar klas en de school nam dat niet serieus
De tekst 'Boerkahoer' verscheen plotseling op het digibord in de collegezaal, toen docente Wasima haar studenten een quiz liet doen. Ze was verbijsterd en boos. Maar toen ze het incident binnen de opleiding aankaartte, voelde ze geen enkele steun.
Meldingen van discriminatie op universiteiten meer dan verdubbeld in 2 jaar tijd
Het aantal meldingen van discriminatie is op universiteiten in korte tijd meer dan verdubbeld. Vorig jaar werden 98 meldingen gedaan, in 2017 waren dat er nog maar 42. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd.
Is racisme echt alleen een probleem van de Randstad of ook van Limburg?
In Limburg is veel meer sprake van openlijk racisme dan elders in de het land, liet Kick Out Zwarte Piet-activiste Aytmara Hersisia zich ontvallen tijdens een demonstratie in Venlo. Een boude uitspraak. In hoeverre zit er een kern van waarheid in? Een poging tot een antwoord.
Kabinet onderzoekt negatieve effecten van algoritmen
Het kabinet gaat nader onderzoeken welke maatregelen het moet treffen om negatieve effecten van algoritmen tegen te gaan. Ook wordt bekeken in hoeverre aanvullende wettelijke waarborgen nodig en wenselijk zijn van de richtlijnen voor data-analyse door overheden. Er zijn ook al praktische uitkomsten hoe het kabinet deze effecten wil mitigeren. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan technische ontwerpprincipes om risico’s op discriminatie door AI-systemen al in de ontwikkelfase te mitigeren.
Rapport over discriminatie gemeente Arnhem bleef onder tafel
Met een niet-westerse achtergrond maak je minder kans op een baan bij de gemeente Arnhem. Die conclusie trokken onderzoekers van de Tilburgse universiteit vorig jaar al, maar wethouder Jan van Dellen hield die resultaten tot nu toe onder de pet.
‘Discriminerend beleid’ binnen studentenorganisatie: ‘Dit soort documenten zijn ontluisterend’
De christelijke studentenorganisatie Navigators, actief in vijftien Nederlandse steden met een hogeschool en/of universiteit, problematiseert in verschillende beleidsdocumenten homoseksualiteit en het praktiseren ervan. Zo zou een ‘homoseksuele relatie niet een door God bedoeld alternatief zijn’ en ‘is de bijbel niet positief over seksuele contacten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht’. D66-Kamerlid Jan Paternotte wil antwoorden van minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over de subsidiëring van deze studentenorganisatie: ‘Dit is discriminerend beleid’.
Proef op station: blinden vinden weg naar bus met app
Makkelijk wordt het nooit als je blind bent: de proef met een navigatie-app op het station in Roermond maakt het wel eenvoudiger om in de juiste bus te stappen vertelt Ingrid Smith (49).
'Vier op de tien zwangere vrouwen krijgen met discriminatie te maken'
Ruim veertig procent van de jonge moeders heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met zwangerschapsdiscriminatie, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Een percentage dat maar niet wil dalen.
Geweigerd in supermarkt door beperking: 'Kan geen winkelkar duwen'
'Als u geen kar of mandje neemt, kunt u hier niet winkelen.' Radar ontvangt berichten van mensen die door hun fysieke beperking de deur van hun vertrouwde supermarkt worden gewezen. Hoe reageren warenhuizen op deze meldingen? En wat kun je doen als je omwille van de coronaregels gediscrimineerd wordt? 'De anderhalvemetersamenleving is niet op ons ingesteld.'
Geweld tegen transpersonen houdt aan: 'We moeten dit niet accepteren'
Dagelijks hebben transgender personen over de hele wereld te maken met uitsluiting en discriminatie. Ook in Nederland worden zij geregeld mishandeld of bedreigd. En hoewel er regelmatig aandacht voor wordt gevraagd en actie wordt gevoerd, neemt het geweld niet af, zegt het Transgender Netwerk Nederland (TNN).
KNVB: Jaar na incident is groot deel van plan tegen racisme al gerealiseerd
Het is dinsdag precies een jaar geleden dat de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior tijdelijk werd gestaakt vanwege racistische scheldpartijen vanaf de tribune. De KNVB en de landelijke overheid stelden vervolgens een 'aanvalsplan' tegen racisme op, dat volgens de bond inmiddels al voor een groot deel gerealiseerd is.
Ook homo's mogen bloedplasma doneren, verhoogd risico ondervangen
Homo's mogen bloedplasma gaan doneren. Nu mag dat nog niet vanwege het 'risicoprofiel', maar volgens bloedbank Sanquin is het veilig om bloedplasma van homo's te gebruiken als donormateriaal. Voorwaarde is wel dat de donor vier maanden geen seks heeft gehad met een man.
Aytmara (39) naar ‘geheime locatie' na rellen in Maastricht: 'We werden omsingeld door hooligans’
Tientallen leden van Kick Out Zwarte Piet zijn vanmiddag onder politiebegeleiding naar een geheime locatie in Maastricht gebracht nadat ze door honderden tegenstanders werden bekogeld met vuurwerk en eieren. De Mobiele Eenheid (ME) voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden. ,,Het was angstaanjagend. We werden omsingeld door honderden mensen”, zegt Aytmara Hersisia, woordvoerder van de Limburgse afdeling van Kick Out Zwarte Piet.
Campagne #KIESMIJ tegen stagediscriminatie van start
Stagediscriminatie is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem, waarvan mbo-studenten de pijnlijke gevolgen dragen. De campagne #KIESMIJ tegen stagediscriminatie brengt het probleem onder de aandacht en helpt werkgevers, scholen en studenten om het aan te pakken. SBB is een van de initiatiefnemers van de campagne.
Europese Commissie wil haat tegen seksuele minderheden strafbaar maken
De Europese Commissie pleit voor een uniform Europees beleid om discriminatie jegens seksuele minderheden tegen te gaan. Als het aan de commissie ligt wordt haat tegen de lhbtq-gemeenschap strafbaar. Ook moeten EU-landen het ouderschap van bijvoorbeeld homo-ouders uit andere lidstaten erkennen.
'Geen 53.000 maar 12.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking'
De afgelopen jaren zijn veel minder mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen dan de jaarlijkse rapportages van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten zien. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van een herberekening van Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven.
Oranje speelt jaar na statement tegen racisme in speciaal shirt bij warming-up
Het Nederlands elftal speelt woensdagavond tijdens de warming-up voor de oefeninterland tegen Spanje in een speciaal shirt. Op de tenues van de Oranje-internationals zal de boodschap #OneLove prijken.
Slob krabbelt terug: verklaringen die homoseksuele identiteit afwijzen gaan te ver
Verklaringen die van ouders van leerlingen vragen om homoseksuele identiteit af te wijzen, gaan te ver. Dat zegt minister Slob van Onderwijs na de ophef over uitspraken die hij gisteren deed in een debat.
Scholen mogen ouders niet vragen om homoseksualiteit af te wijzen, vindt Kamer
Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een eind komt aan de mogelijkheid die scholen hebben om ouders te verplichten afstand te nemen van homoseksualiteit.
Alleen is maar alleen, al helemaal tijdens de tweede golf
Vooral ouderen en alleenstaanden vereenzamen tijdens corona. Nu de tweede golf met bijbehorende lockdown over het land rolt, zijn de gevolgen misschien nog wel nijpender, waarschuwen experts.
KNVB ontving in anderhalf jaar 93 meldingen over racisme in amateurvoetbal
De KNVB heeft in de periode van april 2019 tot en met september 2020 93 meldingen over racisme of discriminatie ontvangen, zo bevestigt de bond vrijdag na berichtgeving in NRC.
Studenten met migratieachtergrond vinden moeilijker werk, discriminatie is slechts één oorzaak
Een werkgever die een sollicitant niet uitnodigt vanwege zijn Arabische naam? Het gebeurt maar er is veel meer te vertellen over waarom studenten met een migratieachtergrond moeilijker aan (relevante) stageplekken en banen komen.
'Preventie vooroordelen moet op jongere leeftijd'
Onderzoekers van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) hebben onderzocht hoe basisscholen het beste vooroordelen, stereotypering en discriminatie aan kunnen pakken. Volgens onderzoeker Hanneke Felten is aan te raden om al op kleuterleeftijd te beginnen met positieve voorbeelden over relaties. Dit meldt ANP Expert Support.
Aangepaste bereikbaarheid
ADV Limburg volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Om die reden zijn onder andere alle fysieke bijeenkomsten afgezegd, in lijn met het advies om zo min mogelijk te reizen en sociale contacten te beperken. Dit betekent ook dat ons kantoor gesloten blijft voor bezoekers en dat wij zoveel mogelijk vanuit huis werken. Maar dit betekent niet dat wij niet voor je klaarstaan! Vanwege de maatregelen kun je ons momenteel helaas niet rechtstreeks bellen. Wel kun je ons antwoordapparaat inspreken via tel 043 321 8489. Als je daarbij duidelijk je naam en telefoonnummer voor ons achterlaat, proberen wij je zo snel mogelijk terug te bellen. Ook kun je ons contacteren via het meldformulier, het contactformulier en per e-mail. Heb je al eerder contact met een van onze klachtbehandelaars gehad? Dan kun je ons ook rechtstreeks mailen. In alle gevallen doen wij ons best zo snel mogelijk contact met je op te nemen. Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus (COVID19) verwijzen wij je graag door naar de website van het RIVM.
Ineens mantelzorger: 'Mijn thuiswerkplek is bij mijn moeder'
Steeds meer werkenden helpen een naaste met zorg, het huishouden of regelzaken. Om dit te kunnen volhouden, is het belangrijk dat werkgevers het onderwerp mantelzorg bespreekbaar maken.
Boetes en werkstraffen voor discriminatie tijdens sinterklaasintocht
De rechtbank in Amsterdam heeft maandag boetes tot 450 euro en werkstraffen tot 58 uur opgelegd aan 24 personen die zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing en discriminatie tijdens een sinterklaasintocht in Amstelveen in 2018. De opmerkingen werden geplaatst onder een livestream van de intocht op de Facebook-pagina van journalist Clarice Gargard.
'Onderwijs moet toegankelijker voor kinderen met beperkingen'
Het Nederlandse onderwijs moet beter toegankelijk worden gemaakt voor kinderen met een beperking, vindt het College voor de Rechten van de Mens. "Ondanks stappen in de goede richting is het onderwijs in Nederland nog niet toegankelijk voor iedereen", constateert de instantie in een advies aan het kabinet.
Chronisch zieken in coronacrisis harder getroffen door eenzaamheid
Het gaat niet goed met een deel van de chronisch zieken in Nederland. Door de gedeeltelijke coronalockdown zit deze groep nog meer in een isolement dan anderen in de samenleving, concludeert belangenorganisatie Iederin na onderzoek.
Aziatische Amsterdammers staan op tegen discriminatie: 'Ook hier gebeurt het'
Steeds meer jonge Aziatische Nederlanders verzetten zich tegen de discriminatie die zij ervaren. Wat zijn hun ervaringen, hoe verzetten zij zich hiertegen, en waarom juist nu? Voor Wij Zijn Amsterdam sprak Kiki Bosman vier Aziatische Amsterdammers die vinden dat er iets moet veranderen.
Organisaties eisen vervolging agenten voor racisme in WhatsAppgroep
Vijf antiracismeorganisaties beginnen vandaag een procedure bij het gerechtshof om een aantal agenten toch te laten vervolgen wegens discriminerende en racistische uitlatingen in een WhatsAppgroep. De organisaties zijn het er niet mee eens dat het Openbaar Ministerie geen vervolging heeft ingesteld. Via het gerechtshof willen ze die alsnog afdwingen.
Langs het ontwrichtende spoor van discriminatie en kolonialisme
Tentoonstelling De expositie ‘Say it loud’ in het Bonnefantenmuseum draait niet alleen om zwart bewustzijn, maar is ook een schreeuw om meer aandacht voor de koloniale en post-koloniale verhoudingen in de wereld.
Regenboogkleuren tijdens programma over tolerantie
De Stichting Coming Inn presenteert woensdag 4 november een programma rond het thema tolerantie en inclusiviteit. De regenboogvlag gaat virtueel in top vanaf 19.30 uur. Het programma is vanwege corona online te volgen.
Eerste Kamer wil zeldzaam onderzoek doen naar discriminatie
Parlementair onderzoek De Eerste Kamer gaat op initiatief van VVD en GroenLinks de omvang en oorzaken van discriminatie in kaart brengen. De hoogste tijd, vinden fractievoorzitters Annemarie Jorritsma en Paul Rosenmöller. „Discriminatie wordt steeds erger.”
Racisme in de zorg: 'Ik wil niet door u geholpen worden.'
In de zorgsector is racisme op alle niveaus aanwezig, zowel onder patiënten als verpleegkundigen. Maar het wordt nauwelijks erkend en als het wordt gezien, wordt het vaak verzwegen. Drie zorgverleners van kleur delen hun ervaringen. ‘Patiënten vragen mij of ik wel Nederlands spreek.’
Is hoogbegaafdheid een handicap op school? Jurist spant zaak aan
Het College voor de Rechten van de Mens gaat beoordelen of hoogbegaafdheid een handicap is. Onderwijsjurist Fleur Terpstra spant een zaak aan, omdat ze al jaren gezinnen bijstaat die geen goed onderwijs kunnen vinden voor hun hoogbegaafde kinderen.
Weert Respecteert verplaatst naar juni
De bedoeling was de derde editie van Weert Respecteert komende maand ‘coronaproof’ te laten plaatsvinden. Maar omdat er vorige week door de regering is opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, gaat daar een streep doorheen.
Gehandicaptenzorg in de tweede coronagolf: 'Situatie is nu nog lastiger'
Cliënten die op hun kamer in quarantaine moeten en alleen verzorging krijgen van medewerkers in beschermende kleding. "Dat valt niet uit te leggen aan iemand met autisme of down", zegt Ton Hoegee, medewerker op een woongroep van zorginstelling 's Heeren Loo. Volgens Hoegee is de situatie in de gehandicaptenzorg momenteel nog lastiger dan tijdens de eerste coronagolf. "Toen moesten we helemaal op slot en dat gaf veel verdriet, maar was er ook meer duidelijkheid voor de bewoners." Op zijn groep wonen 18 cliënten met een verstandelijke beperking. Uiteraard is hij opgelucht dat er überhaupt bezoek mogelijk is, maar de keerzijde is dat het nu onvoorspelbaar is. "Het is lastig voor onze cliënten om te begrijpen waarom ze op hun kamer moeten eten. Zij zijn juist gebaat bij structuur."
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt beginnen in het hbo
Het was al bekend dat hbo’ers met een migratieachtergrond meer moeite hebben met het vinden van werk na het afstuderen dan hbo’ers zonder migratieachtergrond. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de problemen al op het hbo beginnen.
Volgend jaar hangt op ieder treinstation in Nederland een defibrillator
In 2021 zal op ieder treinstation in Nederland een defibrillator (aed) hangen. ProRail en NS gaan in samenwerking met de Hartstichting in totaal 450 hartstarters plaatsen op de stations.
Ombudsman wil duidelijkheid over eigen bijdragen Wmo en Wlz in coronatijd
Afgelopen maanden ontving de Nationale ombudsman klachten en signalen over de inning van eigen bijdragen Wmo en Wlz in coronatijd. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het vaak niet of nauwelijks mogelijk om op gebruikelijke wijze zorg en ondersteuning te krijgen, terwijl de inning van eigen bijdragen wel doorloopt. De ombudsman vraagt de minister om helderheid. Ook wil hij weten wanneer het innen van de bijdragen moet stoppen.
Voor een cultureel diverse arbeidsmarkt is actie nodig, zeggen CPB en SCP
Overheden en werkgevers kunnen meer mensen met een migratieachtergrond aan een baan helpen. Maar dan moet er wel actie worden ondernomen, zeggen het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’
Vandaag is het internationale Coming Out Day. Op deze dag is er ook aandacht voor lhbti-werknemers. Want uit de kast komen op het werk is niet altijd even makkelijk. Remke Verdegem (61) vertelde haar collega’s tien jaar geleden dat ze zich meer vrouw dan man voelde. Zij werd in haar transitie gesteund, maar dat geldt niet voor iedere transgender persoon.
Omgaan met racisme: ‘Ik weet gewoon niet wat ik moet doen’
‘Het was maar een grapje’ – ook in tijden van Black Lives Matter is dit vaak een vergoelijking van racistische opmerkingen. Hoe ga je ermee om? Ieder heeft een eigen strategie, blijkt uit onderzoek. ‘Ik zou willen zeggen dat het me pijn doet, maar ik ben bang voor wat er komt.’
Met regenboogsokken op het voetbalveld: waar blijft dé coming-out?
Met regenboogsokken spelen de voetballers van de Hoofddorpse amateurvereniging sv Overbos zaterdag uit bij dorpsgenoot vv Uno. De club hoopt zo homo-acceptatie op en om het veld te bevorderen.
Racisme in Nederland leidt zelden tot rechtszaak
In 2019 kwam nog geen 5 procent van de discriminatiemeldingen bij het OM terecht, en maar een derde daarvan leidde tot een rechtszaak. Worden de antidiscriminatiewetten in Nederland wel voldoende gehandhaafd?
“Alleen voor Nederlanders”
Discriminatie op de studentenkamermarkt Op Facebook wordt open en bloot gediscrimineerd in studentenkameradvertenties: “German girls only (sorry landlord's rule)", “Hé meiden", “Dutch only.” En meestal ook nog in kapitalen - DUTCH ONLY - voor het geval een buitenlandse student het over het hoofd zou kunnen zien. Een hardnekkig verschijnsel waar menigeen zich aan ergert, maar waar vervolgens weinig mee gebeurt. Want wie gaat er klagen bij de universiteit, de gemeente of – als ze er al bekend mee zijn – Antidiscriminatievoorziening Limburg? “Als je de kamer niet krijgt, kijk je verder. Je wil zo min mogelijk gedoe.”
'Nederlandse bedrijven scoren slecht op gebied van gendergelijkheid'
Bij de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven uit Nederland werken meer CEO's die Peter heten (5) dan vrouwelijke CEO's (4). Dat blijkt woensdag uit een rapport (pdf) van onderzoeksbureau Equileap, dat zich inzet voor gendergelijkheid in het bedrijfsleven. Volgens de organisatie is het daarmee slecht gesteld in Nederland, want bij geen van de onderzochte bedrijven werken op ieder niveau van de organisatie evenveel vrouwen als mannen.
Week van de Toegankelijkheid 2020 gaat vandaag van start
Vandaag gaat de Week van de Toegankelijkheid 2020 van start. Vanmiddag opent Ieder(in) samen met verschillende partners de Week officieel met een online festival.
Woonwagenbewoners moeten lang wachten op standplaats
Hoewel er meer dan 2000 mensen wachten op een standplaats voor een woonwagen, zijn er de laatste twee jaar maar zo'n honderd nieuwe plekken gerealiseerd. Gemeenten kregen in 2018 van het Rijk opdracht om meer plekken te realiseren, maar uit een rondvraag van de NOS onder gemeenten blijkt dat er weinig is gebeurd.
‘Rechters van Nederland, bestraf agressie naar homo’s’
Rechters van Nederland, geef het juiste voorbeeld door een scherper oordeel te vellen: haat en geweld moeten altijd streng worden bestraft, schrijft Siep de Haan, mede-initiatiefnemer van de Pride, in deze ingezonden brief.
Ballroom en breakdance; winnaars Community top 100 tonen iedereen wie ze zijn
House of Vineyard en professioneel danser Redouan Ait Chitt (Redo) delen dit jaar de eerste plek in de Community top 100, een lijst die voorheen de Kleurrijke top 100 heette. De lijst richt zich op inclusiviteit en wil mensen uit verschillende hoeken van de samenleving zichtbaar maken voor het bedrijfsleven, de cultuursector, media en de creatieve industrie.
Amnesty International: "De politie 'weet' van tevoren wie de volgende crimineel wordt"
In Nederland wordt er door de politie steeds vaker gebruikgemaakt van predictive policing. Met deze werkwijze, die is gebaseerd op algoritmes en verzamelde data, kan de politie beter voorspellen waar bijvoorbeeld de volgende woninginbraak plaats zal vinden. Dat klinkt handig, maar Amnesty International heeft een aantal kanttekeningen bij deze nieuwe werkwijze gezet. Zo kan predictive policing leiden tot discriminatie en etnisch profileren. Merel Koning van Amnesty International legt uit waarom.
Slechthorenden: 'Eenzaamheid dreigt door mondkapjes'
Het advies van het kabinet om in openbare binnenruimtes mondkapjes te gaan dragen vanwege het coronavirus, is slecht nieuws voor twee miljoen dove en slechthorende Nederlanders. Zij kunnen niet meer liplezen én zien minder gezichtsuitdrukkingen bij hun gesprekspartners.
Vijftig ambassadeurs vragen om respect voor rechten Poolse lhbt-gemeenschap
In een open brief hebben vijftig ambassadeurs en vertegenwoordigers van internationale organisaties in Polen opgeroepen om de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt's) te respecteren. In de brief, die zondagavond laat werd gepubliceerd, staat: "We bevestigen opnieuw de waardigheid die inherent is aan elk individu, zoals uitgedrukt in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eerbiediging van deze grondrechten verplicht regeringen alle burgers te beschermen tegen geweld en discriminatie en ervoor te zorgen dat ze gelijke kansen hebben."
‘Het is maar een grapje? Jonge kinderen leren nog steeds dat niet iedereen gelijk is’
Het is maar een grapje, krijgt Hui-Hui Pan vaak te horen als ze wijst op pijnlijk alledaags racisme.?Maar grappig is inmiddels het collectieve excuus voor Nederlands ‘gezellig racisme’, dat kwetst en onderdrukt.
Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.
In Amsterdam heeft een rechtbank geoordeeld dat de uitspraak 'Gay is not normal' (homo zijn is niet normaal) geen groepsbelediging is van homo mannen. De uitspraak kwam er in de zaak van Fabio en Daniel, die in het voorjaar in Amsterdam werden aangevallen en uitgescholden omdat ze hand in hand liepen. De holebi en transgender+ federatie het COC wil na deze uitspraak dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) de regels aangescherpt. “Er is voor slachtoffers geen touw meer aan vast te knopen als rechters oordelen dat het geen groepsbelediging is om te roepen dat homo’s niet normaal zijn, of dat ‘kankerhomo’ dagelijks taalgebruik is”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is tijd dat minister Grapperhaus de regels aanscherpt en een duidelijke norm stelt.”
NS sprinters worden allemaal omgebouwd met toilet
Niks is zo vervelend als je naar het toilet moet en dit kan niet, met alle gevolgen van dien. Op steeds meer plekken worden toiletfaciliteiten gemaakt. Er is zelfs een website waarkaniknaardewc.nl. De Maag Lever Darm Stichting, Stomavereniging, Crohn en Colitis Vereniging Nederland (CCUVN), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB), Stichting voor mensen met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersorganisatie Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk zijn lid van deze Toiletalliantie. Reizigersvereniging Rover is lid van deze Toiletalliantie omdat bus en treinreizigers vaak te weinig toiletten aantreffen op bus en treinstations, of in regionale treinen en sprinters.
Roma, Sinti en woonwagenbewoners nog altijd slachtoffer van discriminatie
Roma, Sinti en woonwagenbewoners voelen zich sterk uitgesloten van de Nederlandse samenleving. Ook ervaren zij regelmatig discriminatie. Onder meer op school en bij het zoeken naar een woning. Dit blijkt uit het rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten (FRA) over Roma, Sinti en woonwagenbewoners in zes Europese landen. Hoe groot is het probleem in Nederland? En wat moet er gebeuren?
KNVB start campagne om racisme in voetbal aan te pakken
Een advertentiecampagne in onder meer de dagbladen van zaterdag, een app om misstanden te melden en duidelijke sancties. Het zijn onderdelen van de strijd tegen racisme en discriminatie in het voetbal die de KNVB intensiveert. De campagne loopt drie jaar en heeft vier pijlers: voorkomen, signaleren, sanctioneren, samen aan de slag.
Hoe algoritmes discriminerend leren denken (en hoe we dat oplossen)
Twitter lijkt witte mensen op foto's eerder uit te lichten dan zwarte mensen, bleek deze week uit tests van gebruikers. Media schreven over "racistische algoritmes", maar kunnen we dat wel zo noemen? En hoe ontstaat discriminatie in computersystemen?
Kinderombudsvrouw: passend onderwijs moet beter
Kinderen die op een gewone school extra hulp nodig hebben, krijgen die niet altijd, blijkt uit een onderzoek van de Kinderombudsvrouw onder 184 kinderen. Het gaat om kinderen met meervoudige of complexe ondersteuningsbehoeften, die passend onderwijs moeten krijgen. Maar ze zeggen dat docenten nog te weinig weten wat ze nodig hebben. Ook merken ze dat docenten niet veel tijd voor ze hebben en dat het in de klassen vaak onrustig is. "Het pedagogisch klimaat, de sfeer en structuur schieten vaak tekort", zegt Margrite Kalverboer in het NOS Radio 1 Journaal. "Leraren hebben onvoldoende kennis van wat er met hen aan de hand is."
'Geen opleidingsvergoeding voor vrouwelijke transfers is discriminatie'
Voetbalclubs die vrouwelijke spelers opleiden houden daar na een transfer niets aan over, terwijl bij mannelijke spelers die worden verkocht wel een zogeheten opleidingsvergoeding wordt betaald. Zo hielden Quick Boys en VV Bedum een flinke duit over aan de internationale transfer van respectievelijk Dirk Kuyt en Arjen Robben. "Dat is je reinste discriminatie", zegt Europarlementariër Toine Manders, die sinds kort voor het CDA in Brussel zit.
Ruim 71 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
Bijna driekwart van de overheidswebsites voldoet niet aan de nieuwe toegankelijkheidswetgeving die op 23 september 2020 ingaat. Voor ruim vier miljoen Nederlanders met een beperking is het daardoor nog steeds lastig om gebruik te maken van websites van gemeenten, ministeries en overheidsinstanties.
Het College heeft rapport over arbeidsparticipatie van mensen met een visuele of auditieve beperking aan het UWV overhandigd
In het kader van de Internationale dag van de Gebarentalen, heeft het College voor de Rechten van de Mens (hierna: het College) vandaag het rapport ‘Het werkt anders’ overhandigd aan UWV. Het College gaf het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), de opdracht om onderzoek te doen naar de arbeidsparticipatie van mensen met een visuele of auditieve beperking. Mede dankzij de waardevolle inbreng van ervaringsdeskundigen en experts heeft Nivel praktische inzichten en tips geformuleerd voor het verbeteren van de huidige situatie.
Roma discriminatie: EP-leden willen strengere maatregelen
Het Parlement roept op tot strengere maatregelen om de integratie van de Roma in de EU - die nog steeds het slachtoffer zijn van wijdverspreide discriminatie en armoede - te verbeteren.
Stichting: boerkaverbod leidt tot islamofobie
Het verbod op het dragen van een nikab en boerka leidt tot een toename van islamofobie, concludeert Stichting Meld Islamofobie. De stichting pleit voor het afschaffen van het verbod en roept de Tweede Kamer via een petitie op de wet vervroegd te evalueren. Dat gebeurt normaal gesproken pas over twee jaar. De wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding werd augustus vorig jaar van kracht. Sindsdien is het verboden in het openbaar vervoer, onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen gezichtsbedekkende kleding te dragen.
Europese Commissie komt met actieplan tegen racisme: ‘Dit is heel moedig’
In een poging het racisme in Europa aan te pakken, komt de Europese Commissie vrijdagmiddag met een speciaal actieplan voor de komende vijf jaar. Opvallende zaken: er komt een anti-racismecoördinator en een jaarlijkse ‘Europese diversiteitshoofdstad’. ,,Dit klinkt als muziek in mijn oren”, zegt Samira Rafaela (D66).
Met een beperking is een baan vinden nu nog moeilijker
Arbeidsbeperking Corona treft mensen met een handicap of chronische ziekte onevenredig hard. Zij vinden moeilijk werk en verliezen het eerder.
Extra hulp voor blinden en slechtzienden op busstation Roermond
Eind oktober start een pilot met een systeem dat blinden en slechtzienden helpt om bij station Roermond de juiste bus te vinden. “We willen dat in Roermond iedereen volop kan meedoen”, vertelt wethouder Marianne Smitsman, “en dat geldt uiteraard ook voor blinden en slechtzienden.” Mobiliteit is daarbij een belangrijk aandachtspunt”, vult wethouder Evers aan,” en toen we hoorden dat dit systeem in de metro van Barcelona en New York City goed werkt, besloten we het naar Roermond te halen.”
Minister Van Ark doet stevige beloftes zorgracisme
Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport heeft gistermiddag in het vragenuurtje beloofd racisme in de zorg aan te pakken. Ze gaat spreken met betrokken partijen en kijkt naar het instellen van een meldpunt voor racisme in de zorg.
Jongeren verzetten zich tegen online discriminatie met #datmeenjeniet: ‘We moeten elkaar gaan helpen’
Kennisinstituut Movisie traint jongeren hoe ze moeten reageren op discriminerende berichten op sociale media. “Meer mensen moeten het gevoel krijgen dat ze de ander mogen aanspreken op zijn of haar gedrag.”
Algoritmes kunnen kans op discriminatie bij sollicitaties vergroten, maar ook verkleinen
Iedereen wil een eerlijke kans op een baan. We willen allemaal dat werkgevers en bemiddelaars kijken naar onze talenten, vaardigheden en ervaring en niet naar bijvoorbeeld onze leeftijd, afkomst, gender of seksuele voorkeur. Om snel te kunnen selecteren zetten steeds meer werkgevers algoritmes in. Uit nieuw onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens, blijkt dat de inzet van algoritmes de kans op discriminatie kan vergroten, maar ook verkleinen.
Coronamaatregelen voor mensen met een beperking: ‘Ik weet de weg niet meer’
Terrassen op de stoep, andere in- en uitgangen bij het ov en geen voelbare geleidelijnen. Bij de aanpassingen rond corona is te weinig rekening gehouden met mensen met een beperking. ‘Ik kan nu niet zonder begeleiding naar de winkel.’
Facebook en Instagram verbieden stereotiepe foto's en video's Zwarte Piet en Joden
Afbeeldingen, foto's en video's die Zwarte Piet op stereotiepe wijze afbeelden, kunnen binnenkort van Facebook en Instagram worden verwijderd na meldingen van gebruikers. De maatregel is vandaag bekendgemaakt, en zal in de komende weken wereld van kracht worden. Pieten zonder de klassieke Zwarte Piet-kenmerken, zoals de schoorsteen- of roetveegpiet, blijven toegestaan.
Geldautomaat kan voortaan praten met mensen met visuele beperking
Een deel van de Geldmaat-automaten, de gezamenlijke geldautomaat van de grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank, wordt vanaf woensdag uitgerust met een spraakondersteuningfunctie. Daardoor wordt het voor mensen met een visuele beperking makkelijker om geld op te nemen zonder hulp van anderen.
Mensenrechtencollege om hulp gevraagd in sluiting kinderopvang
Vier organisaties, ouders en kinderopvangmedewerkers stappen naar het College voor de Rechten van de Mens vanwege het uitsluiten van gehandicapte kinderen door kinderopvangorganisatie Blos. De organisatie met tientallen vestigingen liet begin dit jaar weten te stoppen met groepen waarin kinderen met en zonder beperking samen worden opgevangen. Dat stuitte op verzet van ouders.
Voor mensen met een handicap zijn coronamaatregelen soms dubbel beperkend
In de coronamaatregelen is er onvoldoende oog voor mensen met een handicap, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Drie mensen met een lichamelijke beperking vertellen hoe zij de maatregelen ervaren.
Ruim helft Nederlanders gediscrimineerd tijdens sollicitatie
Discriminatie blijkt hardnekkig aanwezig op de Nederlandse arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de Nederlanders is ooit gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces, verklaren zij in nieuw onderzoek. De meest genoemde grond daarvoor is leeftijd, gevolgd door afkomst.
LHBTI-viering aan de talkshowtafel in Roermond
Corona staat ook de Pride-vieringen van de lhbti-gemeenschap in de weg. Dan maar online, was zaterdag het devies in Roermond, stad van de eerste Roze Zaterdag in 1979.
Helft LHBTI'ers: te weinig aandacht voor acceptatie door 'andere Pride'
Bijna de helft van de lhbti’ers (47 procent) heeft het gevoel dat er dit jaar onvoldoende aandacht is voor de acceptatie van hun gemeenschap, nu veel Pride-evenementen zijn afgelast. Ongeveer een op de drie (34 procent) vindt dat er dit jaar wel voldoende aandacht voor is.
'Half miljoen zieken zijn door corona nog steeds aan huis gekluisterd'
Door de versoepelingen van vorige maand en begin deze maand kunnen we weer naar de bioscoop, het terras en vaker naar het werk. Maar een half miljoen Nederlanders met gezondheidsproblemen leeft nog steeds geïsoleerd, schat belangenorganisatie Iederin. Zij lopen een hoger risico en durven niet naar buiten.
Winkelketen HEMA komt adoptiegezinnen tegemoet: 10 weken ‘zwangerschapsverlof’
HEMA wil het geboorteverlof gelijktrekken voor werknemers in niet-traditionele gezinnen. Met het ‘bijzonder geboorteverlof’ gaat de winkelketen vier extra verlofweken geven aan stellen die nu wettelijk zes weken adoptieverlof krijgen.
Limburg Pride-week afgetrapt met hijsen speciale vlag
De Limburg Pride-week is maandag afgetrapt met het hijsen van de provinciale regenboogvlag. Hoogtepunt van de week die aandacht vraagt voor de lhbti-gemeenschap is de Limburg Pride Show aanstaande zaterdag. De speciale vlag werd door COC Limburg-directeur Tamara van Bogaert bij het L1-gebouw in Maastricht gehesen.
Toezichthouder: Belastingdienst discrimineerde bij kinderopvangtoeslag
De Belastingdienst discrimineerde jarenlang Nederlanders met een dubbele nationaliteit die een kinderopvangtoeslag wilden aanvragen. Het verwerken van een tweede nationaliteit was "onrechtmatig, discriminerend en daarmee onbehoorlijk", concludeert toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een vrijdag gepubliceerd onderzoek.
Overheid neemt nog steeds te weinig arbeidsgehandicapten in dienst
Nog steeds heeft de overheid te weinig banen in de aanbieding voor arbeidsgehandicapten. De overheid had vorig jaar voor 15.000 nieuwe arbeidsplaatsen moeten zorgen voor mensen met een beperking, maar het waren er nog geen 10.000.
In heel Limburg behoefte aan honderden nieuwe standplaatsen voor woonwagens
De komende tien jaar is er in Limburg behoefte aan zo’n vierhonderd tot vijfhonderd extra standplaatsen voor woonwagenbewoners. Dat blijkt uit een provinciaal behoefteonderzoek.
Mensen met een beperking vergeten bij versoepelen coronaregels
De meer dan twee miljoen mensen met een beperking of chronische aandoening vormen een vergeten groep als het gaat om de versoepelingen van de coronaregels. Dat vindt de belangenorganisatie Ieder(in).
‘Diversiteit heeft bij Nederlandse bedrijven nog geen prioriteit’
Nederlandse bedrijven maken nog niet veel werk van het stimuleren van diversiteit op de werkvloer. Bij personeelsafdelingen leeft weliswaar de wens om meer vrouwen of werknemers met een migratieachtergrond aan te nemen, maar bij een meerderheid wordt daar niet naar gehandeld. Dat stellen adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software op basis van een enquête onder bijna tweeduizend HR-medewerkers. In het onderzoek gaf 66 procent van de respondenten aan niet actief te sturen op diversiteit. Van deze bedrijven of organisaties zonder actief diversiteitsbeleid, geeft meer dan een derde aan dat dit wel zou moeten.
‘Sollicitant met migratieachtergrond ervaart vaker discriminatie’
Bijna een op de vier Nederlanders met een migratieachtergrond heeft zich gediscrimineerd gevoeld tijdens een sollicitatie. Dat is een stuk meer dan autochtone Nederlanders. Onder hen is dat percentage 12 procent. Dat meldt uitzendbureau Unique op basis van onderzoek onder 1130 werkende Nederlanders.
Tienduizenden handtekeningen om racisme verplicht te behandelen op scholen
Een petitie om het behandelen van racisme verplicht te stellen op basis- en middelbare scholen is in ruim een week al bijna 40.000 keer ondertekend. De initiatiefnemers mikken op minimaal 50.000 handtekeningen, zodat de petitie als burgerinitiatief op de agenda gezet kan worden van de Tweede Kamer. De petitie is gestart door drie vriendinnen, die op hun scholen en in hun omgeving geregeld racisme en discriminatie zagen. "En ook omdat er thuis niet altijd over wordt gesproken, zal het verplicht opnemen van deze onderwerpen in de lesstof van scholen een grote positieve invloed hebben op het racisme- en discriminatieprobleem in Nederland", schrijven ze.
Ombudsman krijgt vaker signalen van profileren, bijvoorbeeld op Schiphol
De dooretterende toeslagenaffaire, waarover de Kamer vandaag weer debatteert, ‘is het ernstigste overheidsfalen’ dat Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft gezien. De overheid geeft moeilijk fouten toe, constateert hij. En ja, daarbij gaat het óók om racisme.
Afkomst is ook in Nederland op vele momenten een beslissende factor
‘De systemische problemen zitten ook in onze samenleving. Ook hier zijn mensen die niet worden beoordeeld op hun toekomst maar op hun afkomst.’ Aldus premier Rutte deze week in reactie op de Nederlandse anti-racismedemonstraties. Op welke momenten in een mensenleven kan afkomst inderdaad een hindernis zijn?
Radio-dj niet vervolgd voor discriminatie om coronalied
Radio-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd vanwege zijn coronalied 'voorkomen is beter dan Chinezen'. Het nummer werd in februari uitgezonden op Radio 10 en zorgde voor veel ophef. Honderden mensen maakten melding van discriminatie.
Rutte over racisme: ook Nederland heeft een probleem
Premier Rutte ging naast de vakantie ook in op de antiracismedemonstraties in de VS en in Nederland. "De dood van George Floyd is onacceptabel", zei hij in de persconferentie na afloop van het corona-crisisberaad. Floyd, een zwarte man, kwam om het leven in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat hij minutenlang op de grond werd gedrukt door een witte politieagent. Sindsdien wordt er gedemonstreerd in de VS en de afgelopen dagen ook op verschillende plaatsen in Nederland. "Over de VS", zei Rutte, "wat mensen daar meemaken, maken mensen hier ook mee." Rutte noemde discriminatie in Nederland een "systemisch probleem". "Ook hier worden mensen beoordeeld op hun afkomst."
Racisme maakt letterlijk ziek
We weten dat institutioneel racisme invloed heeft op je kansen op goed onderwijs, op een baan en een woning. Maar het maakt ook je lichaam en geest ziek, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Al dringt dat inzicht nog niet door in de medische wereld.
1,5-metersamenleving problematisch voor mensen met een beperking
Voor de afgelopen en aankomende tijd zijn er veel maatregelen voor de anderhalvemetersamenleving bedacht. Hoe belangrijk ook, dit zorgt voor mensen met een beperking voor veel problemen. Soms zoveel, dat ze niet meer zelfstandig naar de supermarkt kunnen.
“Black Lives Matter” protest op de markt
Honderden mensen verzamelden gisteravond op de markt om aandacht te vragen voor Black Lives Matter. Het protest tegen anti-zwart politiegeweld werd wereldwijd gevoerd in reactie op de dood van George Floyd; een Afro-Amerikaan die in Minneapolis om het leven kwam door politiegeweld. Amnesty International Maastricht Students organiseerde het protest. Floyd overleed een week geleden door verstikking na een langdurige nekklem van een politieman. In reactie daarop werd er in de VS – en nu ook de rest van de wereld – veelvuldig geprotesteerd. De deelnemers hielden, vanwege de coronacrisis, anderhalve meter afstand en droegen mondkapjes. In het hele land kwamen gisteren mensen bij elkaar om te demonstreren. En dat gebeurde niet overal corona-verantwoord. Zo kwam er kritiek op Amsterdam, waar door de drukte de 1,5 meter-regel niet in acht werd gehouden. In Maastricht daarentegen gebeurde dat wel volgens de richtlijnen.
Friesland hijst als laatste provincie de regenboogvlag
Friesland hijst als laatste Nederlandse provincie de regenboogvlag. Een meerderheid van de Provinciale Staten is woensdag akkoord gegaan met het voorstel om een regenboogprovincie te worden
‘Vergeet mensen met beperking niet in anderhalvemetersamenleving’
Bedrijven en organisaties moeten ook in de anderhalvemetersamenleving goed rekening houden met mensen met een beperking. Het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) roept iedereen op bij het opstellen van coronaprotocollen altijd goed rekening te houden met het VN-verdrag Handicap, waarin bijvoorbeeld is vastgelegd dat openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Blijdschap gehandicaptenzorg nu bezoekregeling wordt verruimd
Er komt een verruimde bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg en ook de dagbesteding start weer op. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet bekend heeft gemaakt. Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), is verheugd: "Er is een horizon geschetst."
Coronacrisis leidt tot discriminatie
De coronacrisis zorgt niet alleen voor meer saamhorigheid, het leidt ook tot discriminatie en uitsluiting van een brede groep Nederlanders. Dit blijkt uit een analyse van 139 meldingen bij antidiscriminatievoorzieningen. Discriminatie.nl, de landelijke vereniging van antidiscriminatievoorzieningen, maakt zich zorgen. “Het is een mensenrecht om niet gediscrimineerd te worden, ook in tijden van crisis”, zegt voorzitter Frederique Janss. In de meeste meldingen is de discriminatie gericht tegen mensen met een Oost-Aziatisch uiterlijk. Uitschelden op straat, niet geholpen worden in een winkel, racistische leuzen op de muren van een studentenflat, zijn enkele voorbeelden van meldingen, maar ook bedreigingen en fysiek geweld komen voor. De impact is groot. Verschillende melders hebben aangegeven zich niet meer veilig te voelen op straat. Racistische incidenten beperken zich niet alleen tot mensen met een Oost-Aziatisch uiterlijk, ook mensen met Oost-Europese, Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben melding gedaan. Er zijn verschillende meldingen over het aanspreken en beboeten van mensen met een donkere huidskleur vanwege het samenscholingsverbod, terwijl dit niet gebeurde met een groep witte mensen. Een melder viel op dat in nieuwsberichten over corona veel migranten met een hoofddoek te zien zijn. Maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen eveneens discriminatie in de hand werken. Mensen met een beperking hebben gemeld dat ze niet tot de supermarkt worden toegelaten omdat ze vanwege hun rolstoel of krukken het verplichte winkelwagentje niet kunnen gebruiken. Ook zijn meldingen ontvangen over winkels waar kinderen niet welkom zijn of waar je uitsluitend met pin kan betalen. Het publieke debat over het recht op zorg als de capaciteit van de ic’s onder druk komt te staan, was voor met name ouderen aanleiding om contact op te nemen met een antidiscriminatievoorziening. Uitspraken als “We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden” (Jort Kelder bij Omrop Fryslân) geven oudere melders het gevoel dat ze niet meer volledig meetellen. Wie wordt geconfronteerd met discriminatie als gevolg van de coronacrisis of elke andere reden, kan terecht bij een antidiscriminatievoorziening. Woon je in Limburg? Neem dan contact op met ADV Limburg via het meldformulier. Woon je elders in het land? Geef je melding door op: www.discriminatie.nl
Aangifte Ministerie van Financiën tegen Belastingdienst na toeslagenaffaire
Het ministerie van Financiën heeft dinsdag aangifte gedaan tegen de Belastingdienst vanwege hun rol in de toeslagenaffaire. Er zijn vermoedens van twee mogelijke misdrijven, wordt gesteld in een dinsdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om het ambtsmisdrijf knevelarij en het misdrijf beroepsmatige discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de aangifte.
College publiceert handreiking zelfstandig wonen
Artikel 19 van het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking net als ieder ander het recht hebben op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij. Het College voor de Rechten van de Mens ziet toe op de naleving van het VN-verdrag en biedt gemeenten nu een handreiking Zelfstandig wonen.
De discriminatie van 70-plussers neemt toe. ‘Het voelt als straf’
‘Dor hout’, ‘60-min economie’, ‘kwetsbare ouderen’: senioren hebben genoeg van de discriminatie. Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwt voor stigmatisering van de groep senioren, die enorm gevarieerd is.
Gehandicapte kinderen in de knel door corona. ‘Wij worden behoorlijk vergeten’
De coronacrisis trekt een zware wissel op gezinnen met gehandicapte kinderen. Sommige ouders hebben kun kind al weken niet gezien, of zijn aan huis gekluisterd vanwege de gezondheidsrisico’s. ‘Ze zitten driedubbel en dwars klem.’
‘Belastingdienst erkent: toch sprake van etnisch profileren’
Wie vooraf belasting terugvraagt, kan bij controle nog altijd worden geselecteerd op nationaliteit. Volgens de wet mag de Belastingdienst dat helemaal niet doen. De Tweede Kamer wil opheldering.
Dreiging extreemrechts 'grote blinde vlek'
Christchurch, El Paso, Halle en Hanau: vier plaatsen waar in 2019 en dit jaar aanslagen werden gepleegd door rechts-extremisten. In de vijf jaren ervoor nam het rechtsextremistische geweld met ruim 300 procent toe, volgens de internationale politieorganisatie Interpol. In Nederland is een rechts-terroristische aanslag "voorstelbaar", schrijft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Ook de inlichtingendienst AIVD ziet een wereldwijde opleving van rechts-extremisme, zo is te lezen in het nieuwe jaarverslag. Deskundigen maken zich zorgen. Er is weinig internationale samenwerking tegen dreiging vanuit extreemrechtse hoek, zeggen zij, en binnen Nederland is de toenemende populariteit van het radicale gedachtegoed "een blinde vlek".
Geen laptop of minder hulp: ongelijkheid groeit door thuisonderwijs
De sluiting van de scholen vanwege het coronavirus leidt tot groeiende ongelijkheid onder leerlingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Hoogopgeleide ouders helpen hun kind veel vaker met het schoolwerk en voelen zich ook veel beter in staat te helpen dan laagopgeleide ouders.
Aantal meldingen transgenderdiscriminatie blijft stijgen
Het derde jaar op een rij stijgt het aantal gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen. Dat blijkt uit de discriminatiemonitor over 2019 die Transgender Netwerk Nederland vandaag uitbrengt.
Discriminatie in de coronacrisis: de zwaksten worden het hardst getroffen
Welke impact heeft de coronacrisis op de zwakkeren in de maatschappij? Journalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers maakten een rondgang. Hun conclusie is somber. ‘Het zijn echt de kwetsbaarsten die flink in de problemen gaan komen.’
Toename discriminatie in Limburg: meer spugen, schelden en slaan
Het aantal Limburgers dat melding maakte van discriminatie is fors gestegen. Veel meer dan in de rest van Nederland. Vooral mensen met een andere huidskleur, etniciteit en seksuele geaardheid meldden zich in 2019. Die hadden bovendien vaker te maken met scheld- en vechtpartijen.
Aantal meldingen discriminatie in Limburg toegenomen
Vandaag is de Monitor Discriminatie 2019 Limburg verschenen. De Monitor Discriminatie 2019 Limburg geeft een beeld van discriminatie in Limburg. Ten opzichte van 2018, is er een toename van maar liefst 31% van het aantal meldingen. Dit kan duiden op een toename van de omvang van discriminatie in Limburg en wellicht een grotere meldingsbereidheid. Het toont in ieder geval aan dat discriminatie een structureel verschijnsel is in onze provincie.
Hoogleraar Erasmus MC: “Stop met fat shaming coronapatiënten”
“Mensen roepen dat IC-bedden nu worden bezet door ‘vetkleppen’. Dat maakt pijnlijk duidelijk wat er aan fat shaming gaande is. Koppel corona daar alsjeblieft los van. Obesitas is een complexe ziekte.” Liesbeth van Rossum, hoogleraar en internist-endocrinoloog in het Erasmus MC ergert zich aan de stigmatiserende reacties op de berichten dat de meeste coronapatiënten op de intensive care zwaarlijvig zijn. Eén op de drie op de IC heeft ernstig overgewicht. “Ja, er liggen nu meer mensen met obesitas op de IC, hiervoor zijn meerdere oorzaken.”
Minder of geen thuiszorg: 'Mensen worden eenzaam'
Een derde van de mensen met thuiszorg of ondersteuning van een wijkverpleegkundige krijgt minder of helemaal geen zorg meer vanwege het coronavirus. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête. De respondenten zeggen dat het vooral gaat om het stopzetten van woonbegeleiding, wassen en aankleden, huishoudelijke hulp, wondzorg, psychische hulp en dagbesteding.
Homoacceptatie in Nederland: 'LHBTI'ers kunnen fijn leven zolang ze 'normaal' doen'
Twee mannen zijn zondag in Amsterdam uitgescholden en bespuugd door een groep jongeren toen ze hand in hand naar de supermarkt liepen. Een van de daders (15) is inmiddels aangehouden. Het incident leidt tot ongeloof op social media, maar staat niet op zichzelf. Hoe staan we ervoor als het op homoacceptatie aankomt?
College: ‘Pas bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker aan voor transman’
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat een verboden onderscheid naar geslacht is gemaakt door transmannen niet automatisch op te roepen voor een uitstrijkje.
Kennisplatform Integratie & Samenleving: Coronadossier
De coronacrisis raakt het sociaal domein en heeft invloed op nieuwe migratie, sociale stabiliteit, inclusie & toegankelijkheid en participatie. In dit dossier verzamelt KIS informatie over het coronavirus en de gevolgen die het heeft binnen deze thema's.
Naar de rechter om een uitstrijkje
Robert Witte heeft een baarmoeder. Hij vindt dat álle mannen boven de 30 een oproep moeten krijgen voor een uitstrijkje.
Ruim een kwart van de Nederlanders ervaart nog steeds discriminatie
Ruim een kwart (27%) van de Nederlandse inwoners ervaart discriminatie. Dit is vergelijkbaar met vijf jaar geleden. Opvallend is de groei in de mate van ervaren discriminatie in het onderwijs. Het gaat hier bovendien relatief vaak om ernstige vormen van discriminatie, zoals geweld, bedreiging of seksueel lastig vallen. De gevolgen van ervaren discriminatie zijn groot: mensen kunnen zich terugtrekken uit de samenleving, het vertrouwen verliezen in instituties of afhaken als het om onderwijs of werk zoeken gaat. Een inclusieve samenleving is daarmee nog ver weg.
Alle corona-info voor laaggeletterden op speciale website gezet
Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, is de stroom informatie over het coronavirus vaak moeilijk te begrijpen. De Stichting Lezen en Schrijven heeft daarom voor hen alle informatie op een speciale website gezet.
Corona.steffie.nl: het coronavirus eenvoudig uitgelegd
Vandaag is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.
Of ieders vrijheid terecht is beknot, weten we pas achteraf
Zijn de maatregelen die het kabinet nam tegen het coronavirus proportioneel? Dat is op dit moment nog gissen.
Corona-update: Bezoekregelingen voor ouderen, jongeren en mensen met een handicap
Houd afstand, vooral ten opzichte van kwetsbare medemensen. Dat is een van de belangrijkste coronamaatregelen. Maar wat betekent dat voor verschillende doelgroepen en zorgorganisaties? Hier een overzicht van de bezoekregelingen.
Persoon met arbeidsbeperking met een baan doet minder beroep op zorg
Als iemand met een arbeidsbeperking een baan krijgt, heeft dat niet alleen voordelen voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving. Mensen met een arbeidsbeperking doen minder vaak een beroep op geestelijke gezondheidszorg en Wmo-ondersteuning als ze werk hebben. Ook daalt het risico op crimineel gedrag, dat zo’n 5 procent bedraagt in deze groep. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De brede baten van werk’ van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Deze voordelen komen bovenop de maatschappelijke besparingen op uitkeringen en de immateriële voordelen van werk voor mensen zelf, zoals zelfrespect en algeheel welbevinden.
Toegankelijke informatie over het coronavirus
Het coronavirus en de maatregelen die naar aanleiding daarvan genomen worden, leiden tot veel onrust. Veel mensen zitten met vragen. Over hun eigen gezondheid en die van mensen in hun omgeving. Niet alle informatie is voor iedereen goed te begrijpen. Dat kan zijn vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking, omdat iemand moeite heeft met lezen of omdat een persoon de Nederlandse taal niet goed begrijpt. Onze collega's van Adb RADAR maakten een mooi overzicht met toegankelijke informatie over het coronavirus.
Yara Jaidy heeft eindelijk een X in haar paspoort: 'Mijn lichaam is een mix'
Deze week haalde Yara Jaidy van Essen (50) als derde Nederlandse volwassene een ID-kaart op waarin geen 'M' of 'V' staat, maar een kruis. De reden? Van Essen is intersekse: ze heeft een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. "Mijn lichaam is een mix en dat komt door een DNA-variatie die spontaan is ontstaan."
Hogere kapperstarieven voor vrouwen zijn discriminatie
Kapsalons die vrouwelijke klanten meer laten betalen voor hun knipbeurt dan mannen, maken zich schuldig aan discriminatie. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald.
OM: Nashville-verklaring beledigt, maar zet niet aan tot discriminatie
De Nashville-verklaring was kwetsend voor een hoop mensen, maar niet strafbaar. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na bestudering van de tekst van het ‘anti-homopamflet’.
Assistent-scheidsrechter mikpunt racisme: Fortuna speurt naar dader(s)
Een van de assistent-scheidsrechters bij de wedstrijd Fortuna-PEC Zwolle afgelopen vrijdag zegt dat hij mikpunt was van racistische teksten vanaf de tribune.
Groot dancefeest voor duizenden mindervaliden georganiseerd in Amsterdam
Speciaal voor mindervaliden wordt er een groot dancefeest georganiseerd in concertzaal AFAS Live in Amsterdam. Het initiatief komt van Ricardo Acari, alias dj Cripple-X, die het uitgaansleven voor iedereen toegankelijk wil maken.
Kinderen met buitenlandse achtergrond leren Limburgs dialect
Twitter Mail Read later Kinderen van de multiculturele Vincent van Goghschool in Roermond hebben de afgelopen periode lessen gevolgd over Limburgse taal en cultuur.
Woonplek Beek voor mensen met autisme weer stapje dichterbij
De inschrijving voor de Chapeau Woonkring Beek is gestart. In het complex achter het voormalig Carmelitessenklooster zijn twintig woningen gepland waar mensen met autisme zelfstandig kunnen wonen.
Mannen en vrouwen gelijk op de werkvloer? Er is nog een lange weg te gaan.
Met iets meer dan de helft van alle Nederlanders vindt dat vrouwen en mannen niet gelijk worden behandeld op de werkvloer, tegenover vier op de tien die dat wel vinden. Maar... Er zijn opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Meer mannen (49 procent) dan vrouwen (32 procent) vinden dat er wel gelijkheid is op de werkvloer.
Vrouwen betalen meer bij de kapper dan mannen: hoe eerlijk is dat?
Dat vrouwen bij de kapper vaak meer betalen dan mannen, vindt Winnie Hänschen discriminatie. Ze klaagde bij het College voor de Rechten van de Mens en binnenkort volgt de uitspraak. Hoe kijken Limburgse kapsalons tegen deze hoofdzaak aan?
Woonsituatie mensen met een beperking onder de maat
Voor jonge mensen met een beperking is het vinden van een passende woning een groot probleem. Hoe groot dat probleem is, dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Verweij-Jonker Instituut in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken (BZK) en Volksgezondheid (VWS). Zeker honderdduizend mensen hebben niet de woningaanpassingen, zorgondersteuning en woonbegeleiding die ze nodig hebben.
Zwangerschapsverlof voor mbo-studenten dichterbij
Zwanger studeren: dat is niet eenvoudig. Zwangere studenten en jonge moeders komen regelmatig in de knoop met hun aanwezigheidsplicht, het missen van tentamens en het gebrek aan kolfkamers. Een wetsvoorstel moet mbo-studenten gaan helpen bij een zwangerschap. Daarin wordt vastgelegd dat mbo-studenten recht hebben op zwangerschapsverlof van maximaal 16 weken. Ook kunnen ze dan financiële ondersteuning krijgen. Nu verschilt het per mbo-instelling nog sterk hoe ze omgaan met zwangere studenten.
Transgenderpoli voor kinderen in Nijmegen
Het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboudumc in Nijmegen begint maandag met transgenderzorg voor kinderen tot 16 jaar. Het expertisecentrum voor Geslacht & Gender is in eerste instantie bedoeld om de enorme wachtlijst van het UMC in Amsterdam te helpen verlichten. Vanaf volgend jaar kunnen ook volwassenen terecht bij het nieuwe centrum.
Stop etnisch profileren op luchthavens
Discriminerende controles op luchthavens Ben je gecontroleerd op een luchthaven? Denk je dat het te maken had met je huidskleur of afkomst? Dan willen we graag in contact komen met jou. Antidiscriminatievoorzieningen MDRA, Limburg en RADAR gaan actief onderzoeken wat mensen meemaken tijdens grenscontroles op luchthavens. Onze klachtbehandelaars zijn er voor jou. Ze bieden een luisterend oor en kunnen ondersteuning bieden bij het voeren van een klachtenprocedure. Je meldingen doorgeven kan online via het formulier etnisch profileren. Of bel het gratis nummer 0800-1237. Onze medewerkers zijn aanwezig tijdens kantooruren.
Marechaussee aangeklaagd om etnisch profileren
De marechaussee discrimineert niet-witte mensen bij controles op vliegvelden en aan de grens, stellen vier organisaties en twee burgers. Daarom stappen zij gezamenlijk naar de rechter. Onder de klagers zijn Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau Radar en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten.
Bereikbaarheid tijdens Carnaval
Vanwege Carnaval zijn wij maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 februari niet bereikbaar. Uiteraard kunt u gedurende die dagen wel melding doen van discriminatie via onze website en ons contacteren per e-mail. Wij proberen hierop na de carnaval zo snel mogelijk te reageren. Vanaf donderdag 27 februari is ons kantoor weer geopend en zijn wij opnieuw telefonisch bereikbaar.
Antisemitisme weer toegenomen: 'We weten dat wij extra risico lopen'
In 2019 werden 182 gevallen van discriminatie geregistreerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). In de dertig jaar dat het centrum dit soort incidenten bijhoudt, werden er nog nooit zoveel meldingen gemaakt. Ber van Halem vertelt in het NOS-programma Met het Oog op Morgen over zijn ervaringen. "Ik kijk niet eens meer op als ik voor 'kankerjood' word uitgescholden."
Werkgever beboet voor discrimineren zwangere: 'Velen gaan de fout in'
Contracten die niet worden verlengd om een zwangerschap. Het mag niet, maar het gebeurt nog steeds. Dat komt meestal niet aan het licht, zeggen deskundigen. Maar zo nu en dan vallen werkgevers door de mand: een zorgbedrijf uit Brabant moet een schadevergoeding van 10.000 euro betalen.
Aangifte tegen dj om discriminerend coronalied
Leden van de Nederlands-Chinese gemeenschap hebben aangifte gedaan tegen radio-dj Lex Gaarthuis en Radio 10 vanwege het discriminerende carnavalslied dat eind vorige week werd uitgezonden. Als reactie op het satirisch bedoelde lied, naar aanleiding van het coronavirus, is ook een petitie gestart die inmiddels 30.000 keer is ondertekend.
Persbericht: Duizenden meldingen ‘Beter voorkomen dan Chinezen’ bij antidiscriminatievoorzieningen
De antidiscriminatievoorzieningen, aangesloten bij de landelijke vereniging discriminatie.nl, hebben ruim 3.000 meldingen ontvangen over het lied ‘Beter voorkomen dan Chinezen’. Het lied waarin het coronavirus in een adem wordt genoemd met Chinese mensen en Chinees eten, werd vrijdag gedraaid door dj Lex Gaarthuis op Radio 10. Na het uitbreken van het coronavirus is de racistische bejegening van mensen met een Aziatisch uiterlijk toegenomen, is ook uit de meldingen bij de antidiscriminatievoorzieningen op te maken. Veel melders maken zich zorgen om hun kinderen die hiermee op school gepest worden. In hun ogen draagt het lied daaraan bij. Voorzitter Frederique Janss van Discriminatie.nl noemt het lied kwetsend en stigmatiserend. We gaan een stevig gesprek voeren met Radio 10. Ook willen we dat het filmpje wordt verwijderd. Verschillende melders hebben aangifte gedaan. Het is nu aan het OM om te bepalen of hier sprake is van discriminatoire groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie van of haat tegen Chinezen. Wie te maken krijgt met discriminatie vanwege het coronavirus kan dit melden op www.discriminatie.nl. Antidiscriminatievoorzieningen bieden melders kosteloos advies en ondersteuning bij eventuele vervolgstappen.
Miljoenen voor bestrijding racisme in voetbal: ‘KNVB is een hele blanke organisatie’
Puntenaftrek voor voetbalclubs die te weinig doen tegen discriminatie, dubbele straffen voor daders en vaker een meldplicht voor onverbeterlijke raddraaiers. De KNVB heeft vanmiddag twintig maatregelen bekendgemaakt in de strijd tegen racisme. De voetbalbond wil zélf ook veranderen: ,,Wij zijn een hele blanke organisatie.’’
Campagne ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval
Met een speciaal carnavalslied en posters wordt de komende carnaval campagne gehouden om ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval bespreekbaar te maken.
Discriminatie bij de kapper? Tarieven straks misschien genderneutraal.
Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich donderdag in Utrecht over de vraag of kappers discrimineren op basis van geslacht. Vrouwen betalen over het algemeen namelijk meer voor een knipbeurt dan mannen, ongeacht de haarlengte.
Nageroepen vanwege het coronavirus: 'Dit is geen excuus om racistisch te zijn'
"Coronavirus!" Op de open dag van een middelbare school kreeg Iris zonder reden dit woord naar haar hoofd geslingerd. "Hij liep gewoon langs en zei dat tegen mij. Dat voelde niet goed." Het overkomt meer mensen met een Aziatisch uiterlijk de afgelopen dagen op straat, op school en online. Vanuit het niets worden ze nageroepen of uitgescholden vanwege het coronavirus.
Aanvoerders betaald voetbal: Er is veel meer racisme dan jullie weten
Racisme vanaf de voetbaltribunes haalt vaak de publiciteit niet. Dat stelt het merendeel van de aanvoerders van Nederlandse betaald voetbalclubs in een onderzoek van tv-programma EenVandaag en spelersvakbond VVCS: 21 van de 28 ondervraagde voetballers zeggen dat er vaker racisme is dan nu in het nieuws komt.
"Uhh, jou had ik niet verwacht"
Je hebt een pracht-cv en solliciteert je een ongeluk. Toch word je niet uitgenodigd. Is het je naam? Discriminatie komt meer voor dan we denken. Adjunct-hoofdredacteur van Glamour Yeliz Çiçek legt uit hoe dat voelt.
Liplezers sporen Den Bosch-fans op die Mendes Moreira racistisch bejegenden
Met hulp van liplezers heeft FC Den Bosch de daders opgespoord die zich op zondag 17 november schuldig hebben gemaakt aan racistische uitlatingen jegens Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. Vanwege die spreekkoren werd het duel in de eerste divisie die middag gestaakt. Na bestudering van de tv-beelden heeft Den Bosch aan meerdere supporters een stadionverbod opgelegd.
Excuses Rutte: overheid schoot tekort tijdens de Holocaust
Premier Rutte heeft in een toespraak bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam excuses aangeboden namens de Nederlandse regering voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog.
Onderwijsministers overleggen over Sociale Veiligheid in het onderwijs
De afgelopen twee jaar zijn er mede naar aanleiding van de #metoobeweging steeds meer casussen van intimidatie en wangedrag aan het licht gekomen, uit allerlei sectoren. Zo ook binnen het onderwijs en de wetenschap. De gevolgen van seksuele intimidatie en wangedrag zijn ingrijpend.
Luister naar wat trans mensen zelf vertellen
Nederland was een beetje beduusd door de coming-out van Nikkie ‘Tutorials’ de Jager uit Uden. We wilden ineens álles weten van trans mensen. Maar dat laatste staat hun emancipatie in de weg, aldus Nora Uitterlinden van Transgender Netwerk Nederland (TNN).
Onvoldoende bewijs voor discriminatie van huurders bij Heerlense woningstichting
De Heerlense woningstichting De Voorzorg legde meer persoonlijke gegevens van huurders vast dan nodig, maar er is onvoldoende bewijs om de corporatie te vervolgen voor discriminatie. Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek geseponeerd.
Verbod op discriminatie vanwege handicap of geaardheid mogelijk in Grondwet
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het 'non-discriminatiebeginsel' in de Grondwet wordt uitgebreid. Er zou aan moeten worden toegevoegd dat ook discriminatie vanwege "handicap of seksuele gerichtheid" niet is toegestaan. Een initiatiefwet van D66, GroenLinks en PvdA kreeg vandaag in de Tweede Kamer vooral lof.
L1mburg Centraal: Discriminatie in Limburg
Het aantal meldingen van discriminatie in Limburg stijgt. Directeur van Anti Discriminatie Voorziening Limburg, Chris Baltussen, schoof aan bij L1 om er meer over te vertellen.
Racisme in voetbal is 'wond die gedesinfecteerd moet worden'
Racisme in het voetbal "is een heel diepe wond die gedesinfecteerd moet worden". Dat zegt voormalig topvoetballer Edgar Davids. "En er moet toch even gekeken worden naar de oorzaak van het gezwel."
Kick-off van pilot 'Inclusieve werkvloer'
Handige handjes nodig? Wij hebben ze! Met deze slogan start MKB-Limburg de pilot ‘Inclusieve werkvloer’ in Midden-Limburg. In de oude timmerwerkplaats van de paters in Steyl, ‘De ambachtsschool nieuwe Steyl’, heeft maandag (25 november 2019) de kick-off plaatsgevonden voor de pilot ‘Inclusieve werkvloer’. Een symbolische locatie voor deze gelegenheid, vanuit hier worden praktijkgerichte opleidingen verzorgd voor onder andere kwetsbare en kansarme mensen die in het reguliere onderwijs zijn vastgelopen, uitgevallen of door een afstand tot de arbeidsmarkt niet tot hun recht komen.
De loonkloof: waarom vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen
Uit het laatste Nationaal Salarisonderzoek blijkt weer hoe hardnekkig de loonkloof is. Het verschil tussen wat jonge vrouwen en mannen verdienen is zelfs gegroeid. Voor het verschil in beloning worden vele oorzaken genoemd, maar kloppen die ook?
‘Kees bouwt een schuurtje’ of ‘Annemarie bakt een taart’: het wemelt in Nederlandse schoolboeken nog van stereotypen
Kinderen krijgen via schoolboeken stereotiepe beelden voorgeschoteld van mannen, van vrouwen en van mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd aan de Universiteit Leiden.
Oerwoudgeluiden in amateurvoetbal: ‘Onze speler uit Kameroen had tranen in de ogen’
In het voorbije weekend waren er opnieuw diverse racistische incidenten op en rond het voetbalveld. Wedstrijden in zowel het Italiaanse als het Belgische betaald voetbal werden ontsierd door racisme vanaf de tribunes. Helaas bleek dit weekend dat racisme niet alleen op de hoogste voetbalniveau's plaatsvindt. Ook het Limburgse amateurvoetbal kreeg te maken met racisme toen het duel tussen SV Venray en Wilhelmina'08 in de Eerste Klasse zondagmiddag gestaakt werd vanwege oerwoudgeluiden. In De Limburger reageert onze directeur op het voorval.
VN-Verdrag Handicap: werk aan de winkel voor gemeenten
Nog niet alle gemeenten zijn actief bezig met de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) in overleg met het College voor de Rechten van de Mens.
'Hopelijk is mijn generatie de laatste die hankie pankie Shanghai hoort'
Mensen die tjing tjang tjong roepen als je over straat loopt, sambalbij-grapjes maken of je complimenteren met je Nederlands. Dit overkomt Nederlanders met Oost-Aziatische roots vaak. En daar hebben ze genoeg van. Vooral twintigers en dertigers zwijgen niet langer.
Arbeidsmarktdiscriminatie: een hardnekkig probleem vereist een grondige aanpak
We weten het al jaren: discriminatie op de arbeidsmarkt is een hardnekkig probleem. Toch heeft een inclusieve arbeidsmarkt geen hoge prioriteit bij veel werkgevers. Slechts een klein deel van de werkgevers neemt maatregelen om bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond aan te trekken of banen te bieden aan mensen met een beperking. Dit blijkt uit het onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op 9 oktober publiceerde. Een structurele aanpak is dus nodig om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken.
Volg de bevrijdingsroute met ADV Limburg!
In de voetstappen van 75 Jaar Bevrijding Limburg, volgt Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) de bevrijdingsroute met de VR-Experience. We starten, net als de geallieerden, op 12 september in Mesch.
Meld je nu aan voor de Virtual Reality Experience 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'
In de voetstappen van 75 jaar vrijheid in Limburg, volgt ADV Limburg de bevrijdingsroute met de VR-Experience. ADV Limburg richt zich met de Experience op de generatie waarvoor vrijheid vanzelfsprekend is. Veel jongeren hebben geen ouders of voorouders meer die de oorlog hebben meegemaakt. De Experience wil juist hen bewust maken van wat vrijheid betekent. Hoe voelt het om buitengesloten te worden? Hoe is het om er niet bij te horen? Waarom neemt niemand het voor je op? Met deze VR-beleving laat ADV Limburg mensen ervaren hoe belangrijk het is om echt vrij te kunnen zijn. Om jezelf te kunnen zijn zonder je zorgen te maken over je eigen veiligheid of die van mensen om je heen, zonder dat je huidskleur, herkomst, seksuele gerichtheid of politieke overtuiging ertoe doet. De Experience confronteert mensen op een verrassende manier zodat deelnemers echt voelen hoe het is om buitengesloten te worden en hoe het is om toeschouwer hiervan te zijn. Durf jij hiertegen op te treden of behoor je tot de zwijgende massa? We focussen met deze Experience op het heden en refereren aan de Tweede Wereldoorlog toen vrijheid niet vanzelfsprekend was. Zo wordt duidelijk dat vrijheid op veel manieren beleefd kan worden of juist niet. Want hoe vrij benje als je niet jezelf kunt zijn? Een thema van alle tijden dat iedereen aangaat. De VR-Experience wordt afgerond met een (kort) nagesprek met medewerkers van ADV Limburg waarin wordt ingegaan op hoe men de film ervaren heeft en hoe er een link gelegd kan worden naar het eigen, hedendaagse leven. Zelf ervaren? Wil jij zelf met je team of organisatie de VR-bril opzetten en ervaren hoe het voelt om ongelijk behandeld of gediscrimineerd te worden? Als bedrijf, organisatie of vereniging kun je je bij ons aanmelden. Ons team komt dan een ochtend, middag of avond met de VR-stand naar jullie toe. Anderen laten ervaren? Organiseer je een open dag, een festival of een evenement rondom diversiteit, gelijkheid, multiculturele samenleving of een ander thema waar onze VR prima bij past? Ook dan komen we graag naar je toe. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de projectleider Patrick Erkens. Dit kan via per e-mail patrick.erkens@advlimburg.nl of telefonisch 06-83370920.
Ongelijkheid op de werkvloer: 'Dikke mensen moeten harder werken dan slanke'
'Dikke mensen zijn lui' is het hardnekkige vooroordeel over mensen met overgewicht. Maar volgens wetenschapper Dide van Eck is het tegendeel waar: ze moeten juist veel harder werken.
Gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding
Vanaf 1 augustus 2019 geldt een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onderwijsinstellingen en zorginstellingen. En ook in het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen. Het gaat bijvoorbeeld om een integraalhelm, een bivakmuts of een nikab. Er gelden wel een paar uitzonderingen. U mag uw gezicht bedekken als dit nodig is voor werk of voor sport of bij evenementen. Denk daarbij aan een feest. Het verbod geldt ook niet in sommige delen van zorginstellingen.
Zoveel brieven moet je extra schrijven met een andere etnische achtergrond
Of je bijvoorbeeld een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond hebt, bepaalt hoeveel sollicitatiebrieven je moet sturen voordat je een positieve reactie krijgt. De ene groep wordt meer gediscrimineerd door werkgevers dan de andere, blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.
Monitor Discriminatie 2018 Limburg
De Monitor Discriminatie Limburg verschijnt jaarlijks en geeft een overzicht van de in Limburg ervaren discriminatie. De monitor is een gezamenlijke uitgave van de politie-eenheid Limburg en Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) die hierin hun discriminatiecijfers op eenheidsniveau publiceren. In de monitor zijn gegevens opgenomen van de politie, het College voor de Rechten van de Mens en vier lokale meldpunten. In 2018 zijn meldingen op grond van herkomst en huidskleur toegenomen.
Nog steeds werken veel uitzendbureaus op verzoek mee aan discriminatie
Uitzendbureaus willen nog steeds op verzoek discrimineren voor opdrachtgevers, blijkt uit een steekproef in opdracht van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 4 op de 10 uitzendbureaus gingen in op het verzoek om geen uitzendkracht van buitenlandse komaf te sturen
Kamerleden willen dat Grapperhaus misstanden bij politie aanpakt
Tweede Kamerleden willen dat minister Grapperhaus een einde maakt aan discriminatie binnen de politie. „De korpsleiding kan niet langer alleen maar zeggen dat misstanden niet horen.”
Solliciteren bij een algoritme: 'Witte mannen krijgen het veel moeilijker'
Het cv heeft zijn langste tijd gehad. Met tests, games en slimme software proberen bedrijven de beste kandidaten te selecteren. Al is dat niet voor iedereen goed nieuws.
Vragen en waarschuwingen voor klanten Rabobank bij mogelijke transactie met Iran
Klanten van de Rabobank krijgen vragen en waarschuwingen als de bank een link met Iran vermoedt. Ondernemers en mensen van Iraanse herkomst spreken tegenover van intimidatie, discriminatie en inbreuk op privacy.
Bloed doneren wordt ook voor homomannen gemakkelijker
Stichting Sanquin versoepelt per 1 juli de keuring voor bloeddonoren in risicogroepen. Zo kunnen mannen die seks hebben met mannen straks vier maanden na hun laatste seksuele contact bij de bloedbank terecht. Nu is dat nog een jaar. ‘Discriminatie wordt zo zoveel mogelijk vermeden en de patiëntveiligheid blijft in stand.’
LHBTI op de werkvloer: ‘Starters gaan vaak weer even terug de kast in’
Bedrijven met een LHBTI-inclusieve werkvloer presteren beter en trekken meer talent aan. Michiel Kolman, senior vice-president bij informatie analytics bedrijf Elsevier, zet zich al jaren in voor een werkklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn.
TU Eindhoven stelt wetenschappelijke vacatures alleen open voor vrouwen
De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel voorlopig uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.
Europees Hof zet streep door 'discriminerende' Duitse tolplannen
De Duitse plannen om tol in te voeren voor personenauto's op federale wegen is in strijd met Europese regels, oordeelt het Europees Hof van Justitie dinsdag.Het Hof stelt nu dat er inderdaad sprake is van "onrechtstreekse discriminatie op grond van nationaliteit" en dat de plannen "in strijd zijn met de beginselen van het vrije goederenverkeer en het vrij verrichten van diensten".
Migratieachtergrond voorspelt nog steeds een lager inkomen
Het inkomensverschil van mensen met en zonder een migratieachtergrond neemt nog niet erg af, meldt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag. Het verschil is deels te verklaren door het verschil in opleidingsniveau, maar ook het type baan en discriminatie op de arbeidsmarkt hebben invloed.
Tussentijdse resultaten meldpunt onbeperkt stemmen
Het College voor de Rechten van de Mens heeft via het Meldpunt Onbeperkt Stemmen 188 meldingen ontvangen over de toegankelijkheid van de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. De meeste gaan over problemen bij de hulpverlening in het stemhokje en de fysieke toegankelijkheid van stembureaus. Het meldpunt is ook geopend rond de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. Mensen met een beperking kunnen hun ervaringen delen op mensenrechten.nl/stemmen.
Leudal breidt aantal standplaatsen woonwagens uit
In de toekomst komen er meer standplaatsen voor woonwagenbewoners in de gemeente Leudal. Uiterlijk volgend jaar wil het college van B en W al vier standplaatsen realiseren op de locatie Molenzicht in Heythuysen.
Mensen met een kleurtje en transgenders voelen zich vaker gediscrimineerd
Tegen de landelijke trend in, is het aantal meldingen van discriminatie in Limburg het afgelopen jaar gestegen. Met name transgenders en mensen met een andere huidskleur of herkomst maakten het afgelopen jaar vaker melding. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de politie, het College voor de Rechten van de Mens (CRM) en de Antidiscriminatievoorziening (ADV).
Ze riepen vieze vuile kamelenneuker. Dan voel je je klein.
Het aantal meldingen van discriminatie op basis van huidskleur en afkomst stijgt. Het gevoel niet te worden gehoord is het ergst, zeggen de klagers. Stomme Marokkaan, riepen ze. Rot op naar je eigen land. Vuile kamelenneuker. Meestal stapt Anouar Elkhiari (27 jaar) uit Weert wel over dit soort opmerkingen heen. Hij hoort ze zo vaak. Maar die ens middag, tijdens het zaalvoetballen, lukte dat niet meer. „Tijdens een duel - een pittig duel - vond een van de tegenstanders het nodig om me uit te schelden voor kamelenneuker, voor vuile pedofiel en dingen te roepen over mijn moeder. Heel racistisch allemaal.”
SCP: Nederlanders hebben gevoel dat polarisatie toeneemt
Driekwart van de Nederlanders vindt dat de meningsverschillen over maatschappelijke kwesties in Nederland toenemen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Burgerperspectieven 2019'. Nederlanders wijten de toenemende polarisatie aan de mentaliteit en samenleving, maar vooral aan de media en dan vooral de nieuwe media, zegt het SCP.
Meldpunt geopend voor toegankelijke verkiezingen
Het College voor de Rechten van de Mens opent vanaf 12 maart het online Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Mensen met een beperking kunnen via mensenrechten.nl/stemmen zowel hun negatieve als positieve ervaringen delen met de toegankelijkheid van de komende verkiezingen. Dit jaar moeten de stemlokalen 100% toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Als toezichthouder op het VN-verdrag handicap wil het College weten in hoeverre dit is gelukt en welke problemen groepen met andere beperkingen ondervinden.
Definitief verbod op discriminatie transgenders en intersekse personen
Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag gestemd voor een verbod op discriminatie van transgenders en intersekse personen. Alleen de fracties van PVV en SGP stemden tegen het wetsvoorstel.
Zwanger en zonder werk - zo wapen je jezelf tegen een discriminerende werkgever
Zwanger en ineens zonder werk – zo wapen je jezelf tegen een discriminerende werkgever Zwangerschapsdiscriminatie is een hardnekkig probleem: 43 procent van de zwangere of net bevallen vrouwen zegt er het slachtoffer van te zijn. Hoe wapen je jezelf ertegen? Een stoomcursus arbeidsrechtelijke zelfverdediging.
Meer diversiteit op de Limburgse werkvloer
Diversiteit op de werkvloer, hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen aan het werk en is er een evenredige afspiegeling van de maatschappij aan de slag?
Aanmelden pilotproject 'Naar een inclusieve werkvloer"
Een inclusieve werkvloer…dát biedt pas toekomst! Werkgevers dragen graag hun steentje bij aan diversiteit op de werkvloer. En mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen doorgaans graag aan de slag. Maar toch blijkt een duurzame match moeilijker dan gedacht, waardoor vaak snel weer afscheid genomen wordt van elkaar. Om werkgever en werknemer duurzaam aan elkaar te binden introduceren MKB-Limburg, ADV Limburg en SBB, in samenwerking met WSP Midden Limburg en het Instituut Gak, het pilotproject ‘Naar een inclusieve werkvloer: de praktijkbegeleider als mentor en coach’. Het doel is om niet alleen in te zetten op diversiteit, maar vooral op een inclusieve werkomgeving. Een ‘inclusieve werkomgeving’ houdt in dat leidinggevenden en beleidsbepalers kunnen omgaan met verschillen tussen mensen en de meerwaarde van deze diversiteit juist benut. De verschillende behoeften en mogelijkheden van werknemers worden gesignaleerd en erkend. En dit biedt een ‘veilige’ werkplek waar men zich gewenst voelt, zichzelf mag zijn en het vertrouwen heeft dezelfde kansen als anderen te krijgen. Diversiteit op de werkvloer heeft namelijk pas zin als verschillen er mógen zijn. Het pilotproject is op 31 januari 2019 van start gegaan met twee informatiebijeenkomsten waarbij het project en de te verwachten resultaten zijn uitgelegd. Aanmelden voor de pilot? Bedrijven (erkende leerbedrijven met praktijkbegeleider) kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de pilot en zullen vervolgens door MKB-Limburg en SBB bezocht en gescreend worden. Krijgt een bedrijf groen licht voor deelname dan volgt een training voor directie en medewerkers. Vervolgens worden de praktijkbegeleiders verder opgeleid en zal er in de laatste fase een werving van potentiele medewerkers voor deze bedrijven plaatsvinden. Gedurende een aantal maanden wordt de nieuwe medewerker vanuit de werkgever begeleid door de praktijkbegeleider en door de casemanager van de gemeente/WSP. Ook worden er evaluaties uitgevoerd en acties bijgesteld of opnieuw uitgezet. Het doel is om minimaal 20 personen met een afstand tot een arbeidsmarkt uit de diverse domeinen duurzaam te plaatsen, waar mogelijk op te leiden en te begeleiden. Wilt u als ondernemer graag van diversiteit op de werkvloer naar een inclusieve werkvloer? Dan is dit precies wat u zoekt! Neem contact op met Mathias Brockman voor meer informatie.
Efteling past omstreden stereotypen van attractie Carnaval Festival aan
De Efteling gaat enkele omstreden Afrikaanse en Aziatische stereotypen in de 35 jaar oude attractie Carnaval Festival aanpassen, zo heeft het sprookjespark woensdag bekendgemaakt. De poppen krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld. Poppen krijgen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar.
Europees Hof staat verminderen heffingskorting bij buitenlandse werknemer toe
Voor buitenlandse werknemers die een deel van het jaar in Nederland werken en daarna vertrekken, mag de heffingskorting naar rato van het aantal gewerkte maanden worden toegepast. Nederlanders die een deel van het jaar werken mogen wel rekenen op de volledige heffingskorting. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat die regeling niet discriminerend is.
Transgenders AZC Weert voelen zich gediscrimineerd
Ze worden nageroepen bij de Lidl en in het centrum van Weert: vuile hoer! Sinds bekend werd dat een aantal transgenders op het azc in Weert zich zou prostitueren, voelen ze zich gediscrimineerd.
Helft zorgpersoneel heeft last van ongewenst gedrag
Zorg- en welzijnsmedewerkers hebben meer te maken met ongewenst gedrag van klanten of patiënten dan mensen die in andere sectoren werkzaam zijn. Ruim 52 procent van het zorg- of welzijnspersoneel is een of meerdere keren geconfronteerd met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, pesterijen, geweld of andere onprettige ervaringen tijdens het werk.
Diversiteit op de werkvloer: men wil wel, maar doet niet
Bijna ieder Nederlands bedrijf zegt diversiteit op de werkvloer belangrijk te vinden, maar slechts minder dan de helft handelt hier ook daadwerkelijk naar. Dat en meer blijkt uit onderzoek van Page Group Nederland.
Staatssecretaris ziet af van wetswijziging voor genderneutraal paspoort
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) ziet af van een wetswijziging die het verkrijgen van een genderneutraal paspoort makkelijker maakt. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter.
Buschauffeur moet assistentie bieden aan rolstoeler
Een chauffeur van Arriva had de rolstoelplank moeten uitklappen voor Maritza Gerritsen. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens, na de zaak die de rolstoel-afhankelijke vrouw uit Malden tegen het vervoersbedrijf voerde. Arriva belooft beterschap.
Man krijgt boete omdat hij niet geholpen wil worden door kassière met hoofddoek
In Nederland heeft de 78-jarige Hendrik B. een boete van 350 euro gekregen omdat hij in de supermarkt bediend wilde worden door een kassierster zonder hoofddoek. Een kassierster met hoofddoek deed aangifte en eiste een schadevergoeding van 1.500 euro. De rechter gaf de vrouw gelijk en bevond de man schuldig aan discriminatie.
Mystery guests ingezet tegen arbeidsdiscriminatie
Amsterdam gaat mystery guests inzetten om bedrijven te betrappen die werkzoekenden discrimineren. Organisaties die toch onderscheid maken tussen potentiële werknemers, worden aan de schandpaal genageld.
Proces tegen Wilders gaat door
Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag bepaald dat het proces in hoger beroep tegen Geert Wilders over diens uitspraken over Marokkanen door kan gaan. De PVV-leider had het hof gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren.
OM kijkt naar mogelijke strafbaarheid van antihomopamflet
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat beoordelen of de zogeheten Nashville-verklaring strafbaar is. Zondag ondertekenden honderden protestantse predikanten en voorgangers het antihomopamflet.
Reactie Landelijke Vereniging tegen Discriminatie over de zogenoemde 'Nashville verklaring',
Haarlem, 7 januari 2019 Via de media werden wij gisteren geïnformeerd over de zogenoemde 'Nashville verklaring', een "gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit". De verklaring is oorspronkelijk in het Engels opgesteld, maar is in het Nederlands vertaald en inmiddels ondertekend door vertegenwoordigers van protestantse kerken en van christelijke politieke partijen die zitting hebben in de Tweede Kamer. Vandaag zijn er bij de antidiscriminatievoorzieningen in Nederland meldingen binnengekomen van burgers die zich gediscrimineerd en buitengesloten voelen op grond van hun seksuele gerichtheid. Ook hebben zich mensen gemeld die zich zorgen maken en die opkomen voor de rechten van mensen die direct geraakt zijn door de inhoud van de verklaring, LHBTI's: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. De branchevereniging van de antidiscriminatievoorzieningen, Landelijke Vereniging tegen Discriminatie (LVtD), vindt het bijzonder spijtig en pijnlijk dat talloze vertegenwoordigers van kerken en politieke partijen de verklaring hebben ondertekend. Wij menen dat het belang om jezelf te kunnen zijn en de gelijkwaardigheid van mensen hierdoor geschonden worden. Uiteraard onderschrijven wij de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting, maar wij menen dat de verklaring indruist tegen de norm van gelijkwaardigheid van ieder mens. Het tekenen van de verklaring getuigt niet van een veronderstelde verantwoordelijkheid om de rechten van een ander niet te schenden. Frederique Janss Landelijke Vereniging tegen Discriminatie
Aangifte COC tegen ondertekenaars anti-homo statement
COC Limburg gaat aangifte doen tegen SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en de andere 250 protestanten die de zogeheten Nashville Verklaring hebben ondertekend.
Boete voor verspreiden voor anti-homofolders
Twee mannen uit Den Haag (31) en één uit Rotterdam (41) zijn ieder veroordeeld tot een boete van 500 euro of tien dagen celstraf, omdat zij folders hebben verspreid met teksten die onnodig grievend zijn voor homoseksuelen.
Nieuwe subsidieperiode voor nieuwe lichting regenboogsteden
Staat uw school in een regenbooggemeente? Dan zal de gemeente uw school waarschijnlijk willen ondersteunen in het geven van aandacht voor seksuele diversiteit. In 2019 start een nieuwe subsidieperiode van vier jaar voor een nieuwe lichting regenboogsteden. Start nog dit jaar het gesprek over samenwerking.
EU-breed onderzoek naar antisemitisme gepresenteerd
In brede zin bevestigen de resultaten het beeld dat reeds bekend was van het antisemitisme in Nederland. Het wordt als groot en zelfs groeiend probleem ervaren. Het internet wordt gezien als grote bron van antisemitische haatspraak, het Arabisch-Israelisch conflict slaat vaak over in antisemitische uitingen, en het uiten van de Joodse identiteit wordt uit veiligheidsoverwegingen vaak gemeden.
Hogere strafeis voor discriminatie transgenders opgesteld
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft regels opgesteld waarmee de strafeis hoger kan uitpakken bij een delict waarbij discriminatiefeiten zijn en het slachtoffer een transgender persoon is. De nieuwe regels gaan per 1 januari in, meldt justitie.
EU gaat op verzoek van Nederland werken aan mensenrechtensancties
Schenders van mensenrechten waar ook ter wereld krijgen mogelijk in de toekomst te maken met individuele sancties vanuit de Europese Unie. De EU gaat op voorstel van Nederland uitwerken hoe zo'n sanctiesysteem eruit moet komen te zien.
Aangifte kampbewoners tegen 'discriminatie' burgemeesters
De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners en een aantal organisaties doen aangifte tegen een aantal burgemeesters van Limburg.
Woningstichting De Voorzorg doet aangifte tegen directeur om discriminatie
De Heerlense woningstichting De Voorzorg doet alsnog aangifte tegen een voormalige directeur en de voormalige manager wonen. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie bij het toewijzen van huurwoningen.
Transvriendelijk werkgeverschap
Herman Visser (56) vreesde voor ontslag bij de Rabobank, toen hij vertelde vrouw te willen worden. Het tegendeel gebeurde: zijn baas ontving hem met open armen.Inmiddels heet Herman Chantal en gisteren bedankte ze de bank met een onderscheiding voor transvriendelijk werkgeverschap.
Racisme minder, maar incidenten meer
De politie heeft vorig jaar minder racistische incidenten geregistreerd, maar de ernst van die incidenten nam wel toe. Zo werd relatief vaker geweld gepleegd en waren er meer bedreigingen door daders met racistische motieven.
Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten
Websites van gemeenten zijn nog altijd niet gebruiksvriendelijk genoeg voor mensen met een beperking. Ondanks inspanningen van de gemeenten lukt het vaak niet om de sites volledig toegankelijk te maken. Terwijl de overgrote meerderheid denkt dat het wel goed zit.
ADV Limburg in gelijk gesteld door College voor de Rechten van de Mens
Een vrouw die zichzelf als Sinti beschouwt en op een woonwagenlocatie woont, is geïnterviewd voor een magazine dat door Axender B.V. wordt verspreid. Axender voerde als beleid dat zij niet op standplaatsen bezorgde. Daarom bezorgde Axender het magazine waarin het interview met de vrouw staat, niet op de locatie waar zij woont. Volgens de vrouw heeft Axender haar gediscrimineerd op grond van haar afkomst. Ze heeft hiervan melding gemaakt bij ADV Limburg. De klachtbehandelaar van ADV Limburg heeft de zaak voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens. Het college heeft geoordeeld dat Axander verboden onderscheid heeft gemaakt door het huis-aan-huisblad niet op de woonwagenlocatie te bezorgen.
Steeds minder Nederlanders willen zwarte pieten
Steeds meer mensen willen dat Zwarte Piet van kleur verandert. Vond twee jaar geleden 65 procent van de Nederlanders dat de pieten zwart moest blijven, nu is nog maar 50 procent die mening toegedaan.
Gemeente Maastricht discrimineerde een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen.
Een vrouw werkte via een detacheringsbureau als criminoloog bij het College van B&W. Zij verrichte voornamelijk werkzaamheden op het project ‘Integrale Ondermijningsbeelden’ Daarnaast hield zij zich bezig met het project ‘Van signaal tot interventie’. De vrouw werd zwanger en kreeg last van bekkeninstabiliteit. Daardoor ging zij vanaf september 2017 halve dagen werken aan het interventieproject. In november 2017 kreeg ze te horen dat haar detachering niet werd verlengd. Volgens haar is haar detachering niet verlengd omdat zij gedurende haar zwangerschap en het aansluitend bevallingsverlof niet de gehele looptijd van het IOB-project aanwezig kon zijn. Het College van B&W betwist dat. Haar detachering werd niet verlengd omdat het interventieproject in december 2017 afliep en er gaan andere werk voor haar was. Dat het IOB-project nog niet beëindigd was, was ook geen reden om de detachering te verlengen. De vrouw had lange tijd geen werkzaamheden voor dat project verricht. Het College van B&W stelt dat als ze niet zwanger was geweest zij haar had kunnen beoordelen op haar functioneren om te bepalen of zij in aanmerking kwam voor een verlenging. Volgens vaste rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie moet (voorzienbare) afwezigheid vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof gezien worden als een direct en onlosmakelijk gevolg van de zwangerschap en daarom op één lijn te worden gesteld met de zwangerschap zelf. Dit geldt ook voor afwezigheid wegens ziekte die optreedt voor het zwangerschapsverlof en die is gerelateerd aan de zwangerschap. Het College stelt vast dat de verminderde inzetbaarheid van de vrouw gedurende de looptijd van de detacheringsovereenkomst het directe gevolg is van de zwangerschapsgerelateerde klachten en haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat was ook de reden waarom het College van B&W haar functioneren niet kon beoordelen. Daarom oordeelt het College dat het College van B&W de vrouw discrimineerde op grond van geslacht door de detacheringsovereenkomst niet te verlengen.
Discriminerende werkgever kan boete krijgen
Werkgevers kunnen straks een boete krijgen als ze een sollicitant niet aannemen vanwege zijn of haar etnische achtergrond, leeftijd of geslacht. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark om discriminatie op de arbeidsmarkt harder aan te pakken. De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) moet daar extra op gaan letten.
Nieuwe website ADV Limburg
Afgelopen weken heeft ADV Limburg samen met webdesign 'Gosidesign' en animatiestudio 'Ikbenarthur' gewerkt aan een nieuwe website. Een website van deze tijd qua vormgeving, kleur en taalgebruik. Maar het belangrijkste is dat het een toegankelijke website is.Toegankelijk voor iedereen door de verschillende manieren van aanbieden van informatie middels tekst, animatiefilmjes en foto's. Ook maken we gebruik van Readspeaker. Met ReadSpeaker kan de tekst op de website worden vergroot en er zit een voorleesfunctie in. Het luisteren maakt de informatie op de website makkelijker te begrijpen. De voorleesfunctie wordt bovendien in diverse talen aangeboden. ADV Limburg is er om mensen te helpen en daarbij mag niemand buitengesloten worden. We vinden het dan ook niet meer dan logisch dat we de stap hebben gezet naar een drempelvrije website.
VR voor PR op maatschappelijke beursvloer
Afgelopen donderdag 15 november was ADV Limburg aanwezig op de maatschappelijke beursvloer in Maastricht. Het was de eerste keer dat we hier waren maar we weten nu al dat we er volgend jaar ook weer bij zijn. We hebben tijdens de beursvloer gesproken met diverse organisaties en een aantal matches gemaakt. Wat de match inhoudt? In ruil voor publiciteit verzorgt ADV Limburg een Virtual Reality Experience met als thema discriminatie. Komende tijd worden de gemaakte afspraken in de gezamenlijke agenda gezet. Wordt vervolgd!
Project cultuurverandering op de werkvloer
Werkgevers kiezen te snel voor het inhuren van arbeidsmigranten. De provincie telt 94.000 mensen die best aan de slag zouden kunnen als de werkvloer niet moeilijk zou doen over hun leeftijd, huidskleur, geloof of handicap, zo zegt de Antidiscriminatievoorziening Limburg. Begin 2019 start een groot project dat moet zorgen voor een cultuurverandering op de werkvloer, te beginnen in Midden-Limburg.
Moskee Geleen gesloten door actiegroep
De Al Houda-moskee in Geleen is in de nacht van donderdag op vrijdag 'gesloten' door de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet
Gids voor een transgendervriendelijke werkvloer
Een schrikbarend aantal trans personen zit zonder werk thuis. Volgens het SCP hebben transgender personen drie keer vaker dan de algemene bevolking een werkloosheid- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Een van de redenen is dat ze niet zichzelf konden en durfden te zijn op de werkvloer of wanneer ze dat wel waren, zich niet welkom voelden door pesterijen of zelfs discriminatie. Wilt u uitdragen dat transgender personen welkom zijn in uw organisatie? Personeelsbeleid is eenvoudig transvriendelijk te maken, ook als u (nog) geen trans personen in dienst heeft. Transgender Netwerk Nederland heeft een handige gids speciaal voor werkgevers, diversiteitsadviseurs én HR- en personeelsmanagers gemaakt.
Politie lost moorden op jonge, mannelijke allochtonen minder vaak op
Moorden op jonge, mannelijke allochtonen worden relatief minder vaak opgelost dan die op blanke vrouwen. Dat concludeert criminoloog en forensisch psycholoog Marieke Liem van de Universiteit Leiden na onderzoek in haar eigen moorddatabase.
Pinautomaat te hoog voor invaliden
Riena Vos zit in een rolstoel. Ze kan niet goed bij de geldautomaat van de plaatselijke Rabobank in Almkerk. Hij hangt te hoog en ze kan het display niet lezen. Ze heeft hierover geklaagd bij de bank en die komen met de volgende oplossing: een bankmedewerker wil wel voor haar pinnen. Riena is graag zelfstandig en is het niet eens met dit idee
Heerlen wil ook regenboogpad
Als het aan Heerlen ligt, komt er een regenboogzebrapad in de stad, het liefst bij het Maankwartier.
School stopt met omstreden loting na klachten discriminatie
De Bernard Lievegoed School in Maastricht stopt met de omstreden selectieve loting die bedoeld was om evenveel jongens als meisjes in een klas te krijgen.
EU roept Tanzania ter verantwoording over antihomocampagne
De Europese Unie heeft de ambassadeur van Tanzania naar Brussel geroepen. De reden is de antihomocampagne die vorige week door de regionaal commissaris van Dar es Salaam was aangekondigd.
Geen 'superstar' of 'ninja' in de vacature en veel meer vrouwen solliciteren
Vacatures voor IT-functies barsten vaak van de ‘mannelijke’ woorden, zoals rockstar, ninja of superheld. Softwarebedrijf Atlassian gebruikt sinds twee jaar neutrale woorden in vacatures en ziedaar: ze namen 50 procent meer vrouwen aan dan daarvoor.
Maastricht amper begaanbaar voor rolstoelers
Maastricht moet de stad toegankelijker maken voor mensen in een rolstoel of met een rollator, en voor die met een visuele beperking
Vervoer steeds minder toegankelijk voor mensen met beperking
Een aantal nieuwe ontwikkelingen in het vervoer dreigen ten koste te gaan van de toegankelijkheid ervan voor reizigers met een beperking. Dit stelt Ieder(in), netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte, in een brief aan de Tweede Kamer.
Minder kinderen gepest op middelbare scholen
Het aantal kinderen dat wordt gepest op middelbare scholen is afgenomen ten opzichte van twee jaar geleden. Op basisscholen is het aantal gepeste kinderen gelijk gebleven.
Het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt, is sterk gestegen. Maar daarna gaat het mis
Al decennia proberen overheid en onderwijs meisjes te interesseren voor techniek. Met succes. Het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt, is sterk gestegen. Maar daarna gaat het mis.
Glazen plafond niet omlaag bij beursgenoteerde bedrijven
Het aandeel van vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven is dit jaar gemiddeld gelijk gebleven ten opzichte van het jaar ervoor. Bovendien voldeed één bedrijf minder aan het streefpercentage van 30 procent vrouwelijke bestuurders.
Onbegrip over laag aantal meldingen stagediscriminatie
De Tweede Kamer snapt niet dat er bij het meldpunt stagediscriminatie slechts 17 meldingen van mbo-studenten over discriminatie zijn terechtgekomen, terwijl uit onderzoeken blijkt dat het probleem veel groter is. Dat er na die meldingen slechts één keer een sanctie werd opgelegd, kan ook op weinig begrip rekenen.
Mbo'er met niet-westerse achtergrond vindt nog steeds moeilijk een stageplek
Mbo'ers met een niet-westerse migratieachtergrond moeten nog vaak meer moeite doen voor een stageplek dan hun autochtone medestudenten.
Regenboogstickers van COC Limburg beklad met hakenkruizen
Ongeveer tien regenboogstickers van COC Limburg zijn in de buurt van winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht beklad met hakenkruizen.
Twee jaar celstraf voor mishandeling homoseksuele mannen in Amsterdam
Een 27-jarige man is woensdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het schoppen en slaan van twee homoseksuele mannen, vorig jaar juni op het Damrak in Amsterdam.
Transgender koppel al maanden zwaar gepest
Het Nederlandse lesbische transgender koppel Arianna en Kristiana worden al maanden door hun buurt gepest.
Arrestatie voor discriminatie en mishandeling transgender
Een 17-jarige jongeman uit Heerlen is dinsdagochtend gearresteerd, omdat hij ervan wordt verdacht een tweetal transgenders op discriminerende wijze te hebben uitgescholden en één van hen te hebben mishandeld.
Raadsvragen over geweld tegen transgenders in Heerlen
In Heerlen zijn zorgen ontstaan nadat daar vorige week een transgender is mishandeld.In Heerlen zijn zorgen ontstaan nadat daar vorige week een transgender is mishandeld.
Taal voor allemaal in Maastricht
Jongeren die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering of het doen van een beroep op jeugdzorg, kunnen aankloppen bij de gemeente.
Vacaturesite biedt mogelijkheid te filteren op geloof en uiterlijk
Een nieuwe vacaturesite heeft een opmerkelijke methode om werkgevers en werknemers aan elkaar te koppelen. Vacatureteam.nl maakt gebruik van zoekfilters als uiterlijk, geloofsovertuiging en politieke voorkeur.
Leeftijdsdiscriminatie in tienduizenden vacatures
In ruim 41.000 tot 63.000 vacatures die in 2017 werden geplaatst was sprake van enige vorm van leeftijdsdiscriminatie.
Meer ruimte voor woonwagenkampen: 'uitsterfbeleid' mag niet meer
Gemeenten moeten meer ruimte bieden aan woonwagenbewoners. Die moeten binnen een redelijke termijn kans maken op een plek om te wonen; het 'uitsterfbeleid' dat gemeenten jarenlang hebben gevoerd, mag niet meer. Dat staat in een brief van minister Ollongren aan de Kamer.
Kamer stemt in met expliciet verbod op discriminatie van transgenders
Transgenders en intersekse personen worden expliciet beschermd tegen discriminatie. De Tweede Kamer stemde vandaag in met een voorstel om deze vormen van seksualiteit op te nemen in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).
Mongool, bediende en homo: 'gebruik deze woorden liever niet'
Denk voortaan beter na als je woorden als 'allochtoon', 'bediende', 'dwerg' of 'homo' gebruikt. Deze woorden kunnen kwetsend zijn en daarom is het goed om na te denken voordat je dit soort woorden gebruikt. Die oproep komt van de vier Wereldmusea.
Eerste Kamer stemt in met 'boerkaverbod'
Er komt een gedeeltelijk verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding zoals de boerka, bivakmutsen en integraalhelmen. Zoals verwacht stemde een meerderheid van de Eerste Kamer dinsdag voor het wetsvoorstel van het vorige kabinet.
Onderzoekt discriminatie bij woningcorporatie
Het Openbaar Ministerie begint een onderzoek naar discriminatie bij het toewijzen van woningen door woningcorporatie De Voorzorg in Hoensbroek.
Meer bijstand voor slachtoffers bij discriminatierechtszaken
Slachtoffers en getuigen van discriminatie zouden bij een rechtszaak bijstand moeten krijgen van overheidsinstellingen die zich bezighouden met ongelijke behandeling.
Mogelijk inzet van mysteryguest tegen discriminatie op arbeidsmarkt
Om discriminatie van migranten, jongeren, vrouwen en ouderen tijdens sollicitaties aan te pakken, gaat de arbeidsinspectie mogelijk mysteryguests en mysterycalls inzetten.
Kabinet wil scherper letten op discriminatie bij sollicitaties
In de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt komt er toezicht op sollicitaties en werving. Bedrijven die discrimineren, moeten worden aangepakt, vindt het kabinet.
Minister De Jonge wil met het VN-verdrag echt verschil maken
Minister De Jonge van VWS heeft woensdag het programmaplan Onbeperkt meedoen! aan de Tweede Kamer gestuurd.
Anoniem solliciteren geen succes: gemeenten stoppen alweer
Anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, is alweer op zijn retour. Vijf grote gemeenten zijn ermee gestopt, omdat ze geen merkbaar effect zagen.
Slechts de helft van de vmbo'ers voelt zich veilig
Van alle middelbare scholieren voelen vmbo'ers en leerlingen op het praktijkonderwijs zich het meest onveilig.
Huursector slaat de handen ineen voor goed verhuurderschap
Een groot aantal partijen zijn het onlangs in een overleg met minister Ollongren van Wonen eens geworden over de uitgangspunten voor goed verhuurderschap.
Sollicitatiemail van 'Azzedine' minder vaak geopend dan van 'Arthur'
'Anil Yirak', 'Azzedine Boutahire' en 'Kwabena N'Golo'. Bedrijven openen sollicitatiemails die onder deze verzonnen namen zijn verstuurd een stuk minder vaak dan mailtjes van 'Arthur Landschot'.
Kabinet gaat eisen burgerschapsonderwijs voor scholieren aanscherpen
Alle Nederlandse basis- en middelbare scholen moeten lesgeven in 'burgerschap'. Minister Slob heeft een nieuwe wet gemaakt waardoor de verplichting om kinderen de "basiswaarden van de democratische rechtsstaat" te leren minder vrijblijvend wordt.
Rechtbank erkent derde geslacht in geboorteakte
De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet het geslacht als 'vrouwelijk' of 'mannelijk' wordt benoemd, maar als 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld'.
Nog weinig diversiteit onder wethouders
In de nieuwe colleges die zijn gevormd na de gemeenteraadsverkiezingen heeft slechts 2 procent van de wethouders een migrantenachtergrond.Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw.
Corporatie in Hoensbroek discrimineerde jaren bij toewijzing huurwoningen
Woningstichting De Voorzorg in Hoensbroek (gemeente Heerlen) heeft jarenlang gediscrimineerd bij de toewijzing van huurwoningen, heeft de corporatie woensdag zelf bekendgemaakt.
D66 en CDA willen meldplicht voor uitzendbureaus bij discriminatie
Uitzendbureaus moeten verplicht gaan melden dat zij van een bedrijf een discriminerend verzoek krijgen, bijvoorbeeld als de werkgever geen buitenlanders wil. Dat vinden regeringspartijen D66 en CDA.
Strafmaat voor aanzetten tot haat en geweld verdubbeld naar twee jaar
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld harder aanpakken. De maximale gevangenisstraf daarvoor wordt verdubbeld naar twee jaar.
Lokbeller gaat uitzenders testen op discriminatie
Lokbellers, oftewel mystery callers, gaan binnenkort testen of uitzendondernemingen ingaan op discriminerende verzoeken van opdrachtgevers. Dat meldt de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU)
Kabinet wil discriminatie arbeidsmarkt harder aanpakken
Discriminatie is onaanvaardbaar, ook op de arbeidsmarkt, zegt het kabinet. Er komt daarom extra toezicht vanuit de inspectie op de uitzendbranche, die zelf ook maatregelen neemt om discriminatie tegen te gaan.
Advies College versterkt mensenrechten van woonwagenbewoners
Gemeenten mogen niet langer een zogeheten 'uitsterfbeleid' (nul-optiebeleid) of afbouwbeleid voeren dat is gericht op vermindering van het aantal woonwagenstandplaatsen.
Maastricht als één van de koplopers voor uitvoering VN-verdrag Handicap aangewezen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft 25 gemeenten benoemd tot koploper voor de uitvoering van het VN-verdrag Handicap.
Venlo volgend jaar internationale Roze Hoofdstad
Roze Zaterdag gaat volgend jaar de grens over. Op 29 juni 2019 vindt de 'oer-Pride' voor het eerst plaats in twee landen tegelijk, in Venlo en Krefeld (Duitsland).
Wat als je minder dan het minimumloon krijgt, omdat je minder ziet?
Er ligt een kabinetsplan klaar waarin staat dat een werkgever mensen met een beperking straks minder mag betalen dan het minimumloon. Discriminatie, vindt het College voor de Rechten van de Mens. En misschien even schrikken als je een beperking hebt.
Wat betekent het VN verdrag voor gemeenten?
In juli 2016 is in Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van kracht geworden (hierna ook genoemd: het VN-Verdrag). Dit verdrag biedt een toegepaste uitwerking van bestaande mensenrechten, met als doel een gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking in de maatschappij.
Ouderen zijn juist flexibeler op arbeidsmarkt dan jongeren
Wie al heel wat jaren gewerkt heeft en zonder baan komt te zitten, komt moeilijk aan nieuw werk. Meer dan de helft van de langdurig werklozen is ouder dan 45 jaar.
Aanpak antihomogeweld: 'Er is een soort gemakzucht bij politie en OM'
De mishandeling van twee mannen in Dordrecht, die vorige week door een groep jongeren in de val werden gelokt via homo-datingapp Grindr, heeft de aandacht weer gevestigd op geweld tegen LHBTI'ers. Hoe groot is het probleem eigenlijk, en hoe kan het beter worden aangepakt?
Uitspraak van Pechtold over Russen niet strafbaar
De uitspraken van D66-leider Alexander Pechtold over Russen zijn niet strafbaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Er is volgens het OM geen sprake van groepsbelediging.
School laat beleid toetsen
De Bernard Lievegoed School in Maastricht wil een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over het toelatingsbeleid van de school.
Poolse vrouwen geïntimideerd op de Nederlandse werkvloer
Poolse vrouwelijke arbeidsmigranten in Nederland lopen een verhoogd risico op seksuele intimidatie in hun werkomgeving.
Discriminatie op de woningmarkt; Rachid komt moeilijker aan huis dan Jaap
Ook op de woningmarkt hebben Nederlanders met een migratieachtergrond te maken met discriminatie.
Veel ongelijkheid in het onderwijs
Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs.
Maastrichtse school discrimineert meisjes
Bij de Bernhard Lievegoed School in Maastricht moesten meisjes loten om een plek op de school. De middelbare vrije school streeft naar evenwichtige klassen waarin net zoveel jongens als meisjes zitten.
Hulp bij stemmen in stemlokaal
Niet voor iedereen is het makkelijk of zelfs mogelijk om te stemmen. Fysieke beperkingen, analfabetisme of wilsonbekwaamheid kunnen daarbij een rol spelen.
VVV supporters niet vervolgd voor discriminatie
Een groep supporters van de voetbalclub VVV wordt niet vervolgd voor het discrimineren en beledigen van PSV-spelers.
Één op de drie Europese werknemers ervaart discriminatie
Ruim één op de drie Europese werknemers voelt zich wel eens gediscrimineerd op het werk. Italianen ervaren dit het meest, Nederlanders het minst.
VNG vraagt kabinet oplossing knelpunt generatiepact
De VNG heeft samen met de vakbonden het kabinet gevraagd een algemene maatregel van bestuur of een voorlopige ontheffing in het werkgelegenheidsbeleid af te geven, zodat gemeenten met een generatiepact gericht mogen werven onder jongeren. Vanaf 1 januari 2018 is dit namelijk verboden.
Stopzetten verzekeringen was discriminatie
Reaal Schadeverzekeringen is zijn boekje te buiten gegaan door in 2016 in één keer 232 voor woonwagens te beëidigen.
Iedereen doet mee!
Meedoen is voor iedereen belangrijk. Maar als je een beperking hebt is dat niet altijd even makkelijk.
Uitzendbureaus werken op grote schaal mee aan discriminatie
Een bedrijf is op zoek naar een tijdelijke kracht en heeft slechte ervaringen met Marokkanen, Turken of Surinamers. Kan het uitzendbureau hier rekening mee houden?
'Niet-westerse' mbo'er minder succesvol op hbo dan Nederlandse studenten
Mbo'ers met een 'niet-westerse migratieachtergrond' stromen vaker door naar het hoger beroepsonderwijs dan medestudenten, maar ze zijn vervolgens minder succesvol, blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau CBS.
Racisme heeft alledaagse, materiële gevolgen
Eeuwenlang racistisch beleid heeft niet alleen immateriële, maar ook materiële sporen nagelaten in de hedendaagse samenleving.
Albert Heijn stigmatiseert bij instructie personeel
Albert Heijn stigmatiseert en stereotypeert klanten bij een opleiding van supermarktmedewerkers, door een plaatje van een zwarte vrouw met kind te tonen bij het type klanten dat goedkope producten koopt.
Inhaalslag vrouwen op arbeidsmarkt blijft steken
Vrouwen lopen op de arbeidsmarkt nog steeds achter op mannen. Dat komt onder andere door de crisis, maar ook door stereotype opvattingen in de samenleving.
Vrouw op straat na zwangerschap in hoger beroep
Het contract van Sabine Tillemans uit Roermond werd niet verlengd omdat ze zwanger was. De rechtbank heeft haar oude werkgever op de vingers getikt, maar de Roermondse laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.
Discriminatie rondom partnerpensioen
Veel mensen hebben naast een ouderdomspensioen ook een partnerpensioen. Dit gaat in als de gepensioneerde eerder overlijdt dan de partner en vervangt dan het ouderdomspensioen. Deze regeling kan zeer onvoordelig uitpakken voor sommige Nederlanders
Makelaar weigert woning te verhuren aan Marokkaans gezin
Dat de eigenaar van een woning in Ter Aar het huis weigert te verhuren aan mensen met een niet-Nederlandse afkomst 'is een misverstand'. Het makelaarskantoor schaamt zich diep voor de betreffende e-mail en biedt excuses aan.
Nederlandse homomannen vaker slachtoffer van criminaliteit
Het aantal slachtoffers van criminaliteit daalt licht maar aanhoudend onder bijna alle bevolkingsgroepen, behalve onder homoseksuele mannen.
Politie start met proef om etnisch profileren te voorkomen
De politie komt met een proef waarbij agenten via een app kunnen zien of een auto al eerder door een andere agent is staande gehouden en of daarbij wat is gevonden.
Mensen met een beperking ondervinden veel problemen op gebied van werk
Nederland doet te weinig om mensen met een beperking volledig te laten deelnemen aan de samenleving. Naast problemen bij zelfstandig wonen, toegankelijkheid en onderwijs, zouden zij vooral veel last ondervinden op het gebied van arbeid.
Campagne 'Krijg grip op gelijk loon'
Voor de campagne Grip op Gelijk Loon ontwikkelde het College een test voor werkgevers en HR-adviseurs. Via de campagnewebsite kunnen zij nagaan of ze weleens in de valkuilen van ongelijk belonen stappen. Daarnaast biedt het College een checklist aan om het beloningsbeleid neutraler in te richten.
Aantal meldingen in Limburg stijgt
Het aantal meldingen van discriminatie in Limburg stijgt. Onze directeur Chris Baltussen schoof aan bij L1 om erover te vertellen.
Kinderen van migranten ervaren meer discriminatie dan hun ouders
Kinderen van migranten spreken vaak veel beter Nederlands dan hun ouders. Ze hebben in veel gevallen ook een betere opleiding en baan. Toch ervaren ze meer discriminatie. De overheid moet daarom meer werk maken van beleid dat discriminatie tegengaat, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
“Acceptatie van seksuele diversiteit… de cijfers vertellen iets anders”
Lhbti+ personen hebben niet altijd het gevoel dat ze vrij zichzelf kunnen zijn of voor hun identiteit kunnen uitkomen. Dat is niet anders in Zuid-Nederland. Zes personen uit Limburg, Noord-Brabant en Zeeland aan het woord over hoe het leven voor een lhbti+ persoon in hun provincie is. “Je kan wel vinden dat lhbti+ personen geaccepteerd worden, maar de cijfers vertellen iets anders en je moet er actief iets voor doen.”
Discriminatie aan de deur vaak niet gemeld, wat kun jij doen als slachtoffer of omstander?
Wat te denken van een beveiliger die als instructie krijgt: ‘Geen Marokkanen, geen oude nichten en geen jonge knulletjes’? Discriminatie aan de deur is ruim 1 op de 10 ondervraagden weleens overkomen. Veel genoemde redenen zijn kledingstijl, tatoeages, afkomst en huidskleur. Nog eens ruim 900 mensen hebben vrienden die weleens gediscrimineerd zijn bij de entree van een bar of club, of zagen het gebeuren bij een ander. Veruit de meeste mensen die met discriminatie in aanraking zijn gekomen, maken hier geen melding van. Waarom zou je dat wel of niet doen? En wat kún je eigenlijk doen, als discriminatie jou of een ander overkomt?