LHBTI-viering aan de talkshowtafel in Roermond
Corona staat ook de Pride-vieringen van de lhbti-gemeenschap in de weg. Dan maar online, was zaterdag het devies in Roermond, stad van de eerste Roze Zaterdag in 1979.
Het is warm, zaterdagmiddag in de grote zaal van de ECI-Cultuurfabriek in Roermond. Vrijwilligers zetten een tikkeltje nerveus de laatste puntjes op de ‘i’ voordat de eerste Limburg Pride Show om 16 uur van start gaat. Acht uur lang zal er worden gepraat over de acceptatie van de lhbti-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). Een marathon-talkshow, afgewisseld met optredens van zangers en drag queens (mannen die zich over de top kleden en gedragen als vrouw).
,,De jaarlijkse viering in Amsterdam kan niet doorgaan”, legt organisator en COC-bestuurslid Bart Heerema (24) uit. ,,Dus vieren we het op een andere manier maar met hetzelfde gevoel: namelijk dat je geaccepteerd wordt, bewustmaking dat je jezelf kunt zijn.
”En waar dit normaal gebeurt op straat, met kleurrijke festiviteiten als een Canal Parade, wordt nu gevierd in een hal met zo’n dertig aanwezigen: gasten, technici, presentatoren. Het publiek zit in de buitenwereld, achter de computer, kijkend naar de livestream. Gemiddeld enkele tientallen, zal later blijken.