'Geen opleidingsvergoeding voor vrouwelijke transfers is discriminatie'
Voetbalclubs die vrouwelijke spelers opleiden houden daar na een transfer niets aan over, terwijl bij mannelijke spelers die worden verkocht wel een zogeheten opleidingsvergoeding wordt betaald. Zo hielden Quick Boys en VV Bedum een flinke duit over aan de internationale transfer van respectievelijk Dirk Kuyt en Arjen Robben. "Dat is je reinste discriminatie", zegt Europarlementariër Toine Manders, die sinds kort voor het CDA in Brussel zit.
Manders is een van de grondleggers van het systeem waardoor de opleidingsvergoeding in 2001 werd ingevoerd. Hij nam als Europees politicus (toen nog voor de VVD) toenmalig Eurocommissaris Reding mee naar de jeugdopleiding van PSV, om te laten zien hoe Nederlandse clubs jonge talenten opleiden. Reding raakte daar overtuigd van het feit dat met name de kleine clubs daar een vergoeding voor moeten krijgen.
'Kun je niet maken'
Uiteindelijk wijzigde voetbalbond FIFA de regels, na druk vanuit Brussel, maar de voetbalbond heeft in de reglementen staan dat de opleidingsvergoeding expliciet niet voor vrouwelijke spelers geldt. Manders is het gaan uitzoeken nadat de NOS deze zomer over het ontbreken van de opleidingsvergoeding berichtte. "De FIFA gaat prat op termen als respect en zijn tegen discriminatie. Spelers lopen met teksten op hun shirt, dan kan je dit toch niet maken", reageert hij nu.
Manders heeft een brief op poten geschreven aan de wereldvoetbalbond en de Europese Commissie ingeschakeld. "Ik kan wel naar het Europees Hof van Justitie stappen, die zullen vast en zeker een veroordeling uitspreken, maar ik wil het snel geregeld hebben. Het liefst voordat het volgende seizoen begint. Dus ik regel het liever zo dan dat ik ellenlange juridische procedures ga volgen."