Ruim 71 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
Bijna driekwart van de overheidswebsites voldoet niet aan de nieuwe toegankelijkheidswetgeving die op 23 september 2020 ingaat. Voor ruim vier miljoen Nederlanders met een beperking is het daardoor nog steeds lastig om gebruik te maken van websites van gemeenten, ministeries en overheidsinstanties.
Dit blijkt uit onderzoek van DigitaalToegankelijk.com onder 926 overheidswebsites. Dit bureau uit Utrecht ontwikkelt en adviseert over apps, websites en webapplicaties met een sociaal-maatschappelijk karakter.
Overheidsorganisaties in Europese lidstaten moeten vanaf 23 september voldoen aan internationale richtlijnen om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Het gaat om de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG) 2.1, die door het World Wide Web Consortium (W3C) is ontwikkeld. Het zijn technische richtlijnen om digitale content toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking.
Niet voldoen
Volgens DigitaalToegankelijk.com voldoet daags voor het verstrijken van de deadline voor de nieuwe toegankelijkheidswetgeving ruim 71 procent van alle overheidswebsites niet aan de gestelde eisen. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met een beperking; voor hen is een drempelloze digitale toegang van (semi-)overheidswebsites dus nog steeds niet goed geregeld. Veel mensen denken bij een beperking vooral aan mensen die blind, doof of immobiel zijn, maar het zijn ook mensen met dyslexie, die kleurenblind zijn of met een cognitieve beperking kampen.
Dit, terwijl al sinds 1 juli 2018 het 'Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’ van kracht is. In dit besluit staat dat websites en mobiele apps van (semi-)overheidsinstanties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen van de WCAG 2.1. Zo moet het voor mensen met een beperking ook mogelijk worden om zonder problemen online een paspoort of parkeervergunning aan te vragen of je donorregistratie te regelen. Om dat te bereiken, zijn overheden en gemeenten verplicht om uiterlijk op 23 september aanstaande een toegankelijkheidsverklaring te plaatsen op hun website.