“Alleen voor Nederlanders”
Discriminatie op de studentenkamermarkt
Op Facebook wordt open en bloot gediscrimineerd in studentenkameradvertenties: “German girls only (sorry landlord's rule)", “Hé meiden", “Dutch only.” En meestal ook nog in kapitalen - DUTCH ONLY - voor het geval een buitenlandse student het over het hoofd zou kunnen zien. Een hardnekkig verschijnsel waar menigeen zich aan ergert, maar waar vervolgens weinig mee gebeurt. Want wie gaat er klagen bij de universiteit, de gemeente of – als ze er al bekend mee zijn – Antidiscriminatievoorziening Limburg? “Als je de kamer niet krijgt, kijk je verder. Je wil zo min mogelijk gedoe.”
“Ben ik de enige die helemaal gestoord wordt van appartementen ‘alleen voor meisjes’ in de Maastrichtse kamergroepen? Kunnen ze oprotten naar hun eigen ‘alleen voor meisjes’-groep op Facebook? Ik ben moe van het me er doorheen worstelen.” De student die zijn beklag doet op een van de grootste Facebookhuisvestingsgroepen in Maastricht - Rooms/Kamer/Zimmer in Maastricht, met ruim 40 duizend leden – heeft er genoeg van. En hij is niet de enige, blijkt uit berichten die regelmatig gepost worden. Vaak zijn het de zoekers die klagen, mannelijke studenten uit het buitenland die balen van de vele Dutch only-advertenties. Maar soms geven ook aanbieders een sneer. “Kamer te huur. Nee, niet voor Duitse meiden (jullie hebben al genoeg keus).”
Een van de beheerders van de populaire Facebookgroep, Robin Vander Heyden, plaatste afgelopen augustus een enquête, omdat hij zich afvraagt of hij Dutch only advertenties voortaan van de pagina moet verwijderen. Iedereen heeft immers dezelfde rechten en kansen, vindt hij. Bijna negenhonderd leden blijken voorstander te zijn van het verwijderen; 530 zijn tegen. Tot enige actie heeft het intussen nog niet geleid.
Tussen de opmerkingen, geplaatst onder de enquête, klinken verschillende geluiden. Er is begrip voor de keuze om als verhuurder alleen Nederlandse studenten te vragen, want “buitenlandse studenten vertrekken toch weer vrij snel. Ook is het handig om als huurder en verhuurder dezelfde taal te spreken.” Een ander pleit juist voor juridische acties tegen verhuurders die alleen aan Duitse of Nederlandse meisjes verhuren. Weer een ander noemt het ronduit discriminatie.