Racisme in Nederland leidt zelden tot rechtszaak
In 2019 kwam nog geen 5 procent van de discriminatiemeldingen bij het OM terecht, en maar een derde daarvan leidde tot een rechtszaak. Worden de antidiscriminatiewetten in Nederland wel voldoende gehandhaafd?
Geert Wilders is nooit veroordeeld voor het aanzetten tot haat vanwege zijn uitspraken over de islam. Voor de speech waarin hij zijn volgers beloofde ‘minder Marokkanen’ te ‘gaan regelen’ is hij in september wel veroordeeld voor groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf. Hij betaalt namelijk persoonlijk (met zijn beveiliging) al jaren een hoge prijs voor het uitdragen van zijn mening, aldus het Gerechtshof Den Haag begin september.
Nederland heeft geen sterke traditie van discriminatiebestrijding via het strafrecht. Er komen maar weinig van dat soort zaken voor de rechter. Al in 2006 stelden Kamerleden hier vragen over: werd de strafrechtelijke discriminatiewetgeving wel voldoende gehandhaafd? Het jaar erop publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoekscentrum Dienst Criminaliteit (WODC) een dik onderzoeksrapport getiteld ‘Strafbare Criminaliteit’. De belangrijkste conclusie luidde dat ‘het concept discriminatiecriminaliteit diffuus en onhelder is en dat dit gegeven weerspiegelt in de rechtspraktijk’. Oftewel: succesvol racisme bevechten voor de rechter is extreem ingewikkeld.