Met regenboogsokken op het voetbalveld: waar blijft dé coming-out?
Met regenboogsokken spelen de voetballers van de Hoofddorpse amateurvereniging sv Overbos zaterdag uit bij dorpsgenoot vv Uno. De club hoopt zo homo-acceptatie op en om het veld te bevorderen.
“Als wij kunnen bijdragen aan minder discriminatie en uitsluiting, waarom niet?” zegt Remco Cicilia, een van de spelers van Overbos, in de vierde klasse D. Zijn elftal draagt vandaag de regenboogsokken. “Iedereen van ons team staat achter het statement. Het ziet er ook vrolijk uit.”
Cicilia is met zijn 29 jaar een van de oudere voetballers van Overbos. Hij kent geen voorbeelden van coming-outs van amateurvoetballers. Niemand uit de selectie kent voorbeelden. Bij tegenstander Uno is het niet anders. De thuisploeg wilde voor de actie ook graag met regenboogsokken spelen, maar dat zou het werk van de scheidsrechter schier onmogelijk maken. Daarom speelt de ploeg van Uno deze degradatiestrijd, beide clubs hebben nog geen enkel punt behaald in de vierde klasse, met de eigen clubkleuren aan de onderbenen. De aanvoerder draagt wel een regenboogband.
Een week geleden is de KNVB het driejarig aanvalsplan One Love begonnen, om racisme op de velden uit te bannen en lhbtq-acceptatie in het voetbal te vergroten. Alle amateurverenigingen van Nederland sloten zich aan. Als zogenoemde ‘regenbooggemeente’ doet ook Haarlemmermeer mee. Uit rondvraag bleek dat geen enkele amateurvoetballer uit de gemeente tot op heden uit de kast is gekomen.