Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’
Vandaag is het internationale Coming Out Day. Op deze dag is er ook aandacht voor lhbti-werknemers. Want uit de kast komen op het werk is niet altijd even makkelijk. Remke Verdegem (61) vertelde haar collega’s tien jaar geleden dat ze zich meer vrouw dan man voelde. Zij werd in haar transitie gesteund, maar dat geldt niet voor iedere transgender persoon.
Toen IT’er Remke Verdegem (61) bij het Nationaal Archief ‘uit de kast’ kwam, was ze de eerste binnen het bedrijf. Haar leidinggevende was de tweede persoon aan wie ze het vertelde. ,,Ik was ook de eerste transgender persoon die ze tegenkwam. Toch heeft ze me ontzettend gesteund. Daar ben ik haar heel dankbaar voor.” Maar Verdegem weet - ook vanuit haar rol als ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland (TNN) - dat niet alle transgender personen dezelfde steun kunnen verwachten. ,,Velen onder hen krijgen te maken met discriminatie op het werk. Niet alleen door collega's of de leidinggevende, in de zorg krijgen trans personen bijvoorbeeld te horen van cliënten of patiënten dat ze door hen echt niet geholpen willen worden.”
Discriminatie
Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn minimaal 110.000 Nederlanders transgender. Dit is volgens het SCP een ondergrens, het werkelijke aantal zou zes keer zo hoog liggen. Bij een middelgrote werkgever van 250 werknemers zouden dus tien personen een transgender achtergrond kunnen hebben, zegt TNN.
TNN heeft transgender personen naar hun ervaringen op de arbeidsmarkt gevraagd. Ruim 40 procent heeft weleens te maken gehad met discriminatie op het werk. Een kwart zegt weleens te zijn ontslagen of niet aangenomen, vanwege het transgender zijn. Discriminatie door collega’s of klanten komt nog vaker voor: 35 procent heeft hier ervaring mee. Bijna de helft vertelt daarom niet aan collega’s over de transitie naar man of vrouw.