Voor een cultureel diverse arbeidsmarkt is actie nodig, zeggen CPB en SCP
Overheden en werkgevers kunnen meer mensen met een migratieachtergrond aan een baan helpen. Maar dan moet er wel actie worden ondernomen, zeggen het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Discriminatie, bewust of onbewust, is al jaren een hardnekkig probleem op onze arbeidsmarkt. Op dit moment heeft 61 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond een baan. Bij mensen zonder migratieachtergrond ligt dat percentage bijna 10 procent hoger.
En die verschillen worden door de coronacrisis alleen maar groter. Mensen met een migratieachtergrond werken relatief vaak op tijdelijke en flexibele contracten. Als werkgevers door de coronacrisis moeten reorganiseren, zijn flexwerkers vaak de eersten die eruit vliegen.
Om te voorkomen dat de ongelijkheid op de arbeidsmarkt daardoor verder toeneemt hebben het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzoek gedaan naar maatregelen die werkgevers, de landelijke overheid en gemeenten kunnen nemen om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan en meer mensen met een migratieachtergrond aan een baan te helpen. De maatregelen die bewezen effectief zijn, presenteren ze vandaag in een rapport.