Gehandicaptenzorg in de tweede coronagolf: 'Situatie is nu nog lastiger'
Cliënten die op hun kamer in quarantaine moeten en alleen verzorging krijgen van medewerkers in beschermende kleding. "Dat valt niet uit te leggen aan iemand met autisme of down", zegt Ton Hoegee, medewerker op een woongroep van zorginstelling 's Heeren Loo.
Volgens Hoegee is de situatie in de gehandicaptenzorg momenteel nog lastiger dan tijdens de eerste coronagolf. "Toen moesten we helemaal op slot en dat gaf veel verdriet, maar was er ook meer duidelijkheid voor de bewoners." Op zijn groep wonen 18 cliënten met een verstandelijke beperking.
Uiteraard is hij opgelucht dat er überhaupt bezoek mogelijk is, maar de keerzijde is dat het nu onvoorspelbaar is. "Het is lastig voor onze cliënten om te begrijpen waarom ze op hun kamer moeten eten. Zij zijn juist gebaat bij structuur."
Nu er door het hele land meer besmettingsbrandhaarden zijn, is er ook meer spreiding van het aantal coronabesmettingen in de gehandicaptenzorg, zegt woordvoerder Nanda Troost van 's Heeren Loo. "Tijdens de eerste golf ging het, net als in de rest van het land, om een aantal besmettingen op een beperkt aantal locaties. Nu gaat het om kleinere aantallen verspreid over het hele land."
Troost is net als Hoegee opgelucht dat instellingen hun deuren niet helemaal hoeven te sluiten en dat de dagopvang door kan gaan. "We willen het liefste voorkomen dat we in de situatie belanden waar we tijdens de eerste golf in terechtkwamen. We zijn nu veel beter voorbereid dan de vorige keer."