Is hoogbegaafdheid een handicap op school? Jurist spant zaak aan
Het College voor de Rechten van de Mens gaat beoordelen of hoogbegaafdheid een handicap is. Onderwijsjurist Fleur Terpstra spant een zaak aan, omdat ze al jaren gezinnen bijstaat die geen goed onderwijs kunnen vinden voor hun hoogbegaafde kinderen.
Als Belle in groep 3 zit, gaat het niet goed. ,,Ik had het idee dat er meer in haar moest zitten. Maar ja, ik was zwanger en vond het even goed”, vertelt haar moeder Renske. In groep 4 gaat het écht niet meer. Belle gedraagt zich onhandelbaar thuis. Haar ouders besluiten een kindertherapeut in te schakelen. Na een paar sessies komt het hoge woord eruit: Renske is hoogbegaafd. ,,De juf verzuchtte gelijk: ja, ze zijn tegenwoordig allemaal hoogbegaafd. Dus dat was al geen fijn begin.”
Op school laat Belle niet zien wat ze in haar mars heeft. Haar citoscores zijn laag en ze zit in een groepje voor kinderen die moeite hebben met lezen. Maar een iq-test wijst uit dat het meisje uitzonderlijk intelligent is. ,,School wilde niets. We hebben aangeboden om zelf iemand in te schakelen om de leraar te helpen. Dat hoefde allemaal niet. De school heeft haar vervolgens helemaal doorgetoetst om te bewijzen dat ze helemaal niet goed kan leren. Onze dochter lag thuis op de bank, zonder energie, met een toetstrauma”, zegt Renske.
In overleg met specialisten besluiten haar ouders om Belle thuis te houden. Het meisje is uitgeblust, kan niet meer naar school.