Zwarte Piet verdwenen van Limburgse scholen
Zwarte Piet lijkt definitief verdwenen van de Limburgse basisscholen. Als er al een Sint met pieten op de scholen komt, zijn het vrijwel altijd roetveegpieten.
Veel schoolbestuurders laten weten dat ze de richtlijnen van het Sinterklaasjournaal volgen, waar alleen roetveegpieten te zien zijn. Vorig jaar liepen er in Limburg nog zwart geschminkte hulpjes rond, met dikke rode lippen en grote oorbellen. „Daar hebben we een streep onder gezet”, zegt bestuurder Frank Cuppers van de Weerter scholenkoepel Eduquaat. „Nederland is veranderd. Ik merk ook op de scholen zelf dat de zwartepietenpopjes en -boeken verdwijnen. Maar ik wil wel vooropstellen dat het voor de kinderen geen issue is, de kleur van de piet.”
Racisme
Zwarte Piet maakt in Limburg heftige emoties los. Mondiale bewegingen zoals Black Lives Matter en demonstraties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht en Venlo proberen duidelijk te maken dat Zwarte Piet in hun ogen een vorm van racisme is, die anno 2020 écht niet meer kan. Aan de andere kant zijn er net zoveel Limburgers die al dan niet openlijk de traditie in ere willen houden. Scholen mengen zich uitdrukkelijk niet in deze discussie. De meesten volgen de lijn van het Sinterklaasjournaal of zoals in Venlo en Blerick, van de gemeente. Die koos voor grijze pieten. „We gooien geen olie op het vuur, gezien de heftige discussies”, zegt de Venlose bestuurder Roel Versleijen van Akkoord-PO. „Het moet vooral een kinderfeest zijn.” Basisscholen zeggen nauwelijks reacties te krijgen van ouders of personeel.
Onderzoek
De omslag in denken over Zwarte Piet is ook landelijk zichtbaar, blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. 88 procent van alle basisscholen kiest voor roetveegpieten en 54 procent doet dat voor het eerst. De aanleiding is het maatschappelijke debat over racisme.
Ook Spolt in Leudal, Innovo in Heerlen en Swalm en Roer in Roermond volgen de lijn van het Sinterklaasjournaal. Andere schoolbesturen zoals Kindante in Sittard en SPO Venray, zeggen de keuze over te laten aan de scholen. Ook dan kiezen ze meestal voor roetveeg- of gekleurde pieten. Op de scholen in Roggel en in Neer loopt nog één donkere piet rond. „We hebben allerlei soorten pieten ingehuurd”, zegt directeur Ron Crutzen. „Met gekleurde haren, met roetvegen en ja, ook een zwarte met sluik haar, zonder dikke rode lippen en zonder oorbellen. Wat je nu bij ons ziet, zie je op tv ook.”