Fraude opsporen of gevaar van discriminatie? Gemeenten gebruiken 'slimme' algoritmes
Net als andere overheden leunen gemeenten in toenemende mate op slimme algoritmes en risicoprofilering. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met de regionale omroepen.
Zeker 25 gemeenten maken gebruik van voorspellende systemen en algoritmes om bijvoorbeeld bijstandsfraude op te sporen, te voorspellen waar mogelijk ondermijnende criminaliteit plaatsvindt en om burgers met schulden op tijd te kunnen helpen.
Risicoprofilering ligt onder een vergrootglas. Bij de kinderopvangtoeslagaffaire bleek dubbele nationaliteit namelijk te worden meegewogen bij het opstellen van risicoprofielen. Vorig jaar veegde de rechter bovendien het profileringssysteem SyRI van tafel, onder meer omdat het onvoldoende transparant was en er daarmee risico ontstond op discriminatie.
"Dit nieuws is reden tot zorg", zegt advocaat Anton Ekker, die succesvol tegen het SyRI-systeem procedeerde. "Het kabinet heeft plechtig beloofd dat er geen nieuwe toeslagenaffaire zal komen, maar er is geen goed beeld van wat gemeentes allemaal doen."