Heerlen wil eigen locatie COC en gaat voor Roze Zaterdag
Het gemeentebestuur van Heerlen wil dat het COC Limburg een locatie in de gemeente krijgt. Ook wil het gaan proberen Roze Zaterdag naar de stad te halen.
Dat zijn twee opvallende punten uit een nieuw beleidsplan voor LHBTI's. Dat loopt tot en met 2024. Rode draad is een meer zichtbaar beleid.
LHBTI staat voor lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse personen.
Eén locatie
Het COC Limburg werkt momenteel in Zuid-Limburg vanuit één locatie, in Maastricht. Daardoor is volgens het Heerlense gemeentebestuur het LHBTI-beleid buiten Maastricht minder zichtbaar geworden en zijn er moeilijk vrijwilligers in andere Limburgse steden te vinden.
Vandaar een nieuwe locatie in Heerlen, wat het COC zelf ook graag wil. Die gaat zich richten op heel Parkstad.
Vrijwilligers
Daarnaast wordt op zoek gegaan naar lokale vrijwilligers omdat die hun eigen stad of regio goed kennen en zo gemakkelijker contact leggen met LHBTI's.
Een eigen locatie vergemakkelijkt het organiseren van lokale activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden. En dat verhoogt de zelf- en samenredzaamheid en gaat de eenzaamheid bij LHBTI's tegen, zo de nieuwe nota.
Roze Zaterdag
Zodra het COC Heerlen een eigen plek heeft met een vaste kern aan vrijwilligers, wil de gemeente zich actief gaan inzetten om Roze Zaterdag naar de stad te halen. Dat is een jaarlijkse manifestatie van LHBTI's in juni of juli.
Acceptatie
"Hoewel er vooruitgang is geboekt in de acceptatie en emancipatie van LHBTI's laten incidenten en ervaringen van LHBTI's zien, dat jezelf kunnen zijn en je veilig kunnen voelen, helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid is", zegt wethouder Peter van Zutphen (SP).
"Een actief LHBTI-beleid blijft daarom nodig. Een beleid dat zichtbaar is in de stad, voor LHBTI's en niet-LHBTI's, voor maatschappelijke partners en voor buurgemeenten."