Ombudsman over probleem etnisch profileren: draai bewijslast om
De overheid moet veel meer doen om het probleem van etnisch profileren tegen te gaan. Dit schrijft de Nationale ombudsman in een rapport dat vandaag verschijnt. Hij pleit voor een omgekeerde bewijslast: "Laat de overheidsinstanties bewijzen dat ze niet aan etnisch profileren hebben gedaan."
Bij etnisch profileren draait het er om dat burgers vaak gecontroleerd worden op grond van hun etnische achtergrond of huidskleur, terwijl dat niet gerechtvaardigd is.
Het is niet reëel de bewijslast van etnisch profileren bij de burger neer te leggen, vindt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. "Die zal dat vrijwel nooit kunnen bewijzen. De burger mag verwachten dat de overheid kan uitleggen op basis waarvan hij geselecteerd is en in hoeverre etniciteit daarbij een rol heeft gespeeld."
Niet alleen politie
Dat betekent volgens de ombudsman dat overheidsinstanties moeten kunnen toelichten waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. "De klachtbehandelaar mag dan kritisch zijn."
Voor het onderzoek is niet alleen gesproken met de politie, maar ook met andere overheidsinstanties die zich bezighouden met opsporing en rechtshandhaving, zoals de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst Douane en met boa's die in dienst van de gemeente werken.