Verbod op plastic rietjes? Voor veel mensen zijn ze onmisbaar.
Vanaf vandaag mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht, tenzij ze een Europees keurmerk hebben. Terwijl veel mensen met een beperking niet zonder kunnen. Alternatieven werken niet of kunnen zelfs gevaarlijk zijn, en een producent van rietjes die wél mogen is er nog niet.
Een zeepaardje dat zich vastklampt aan een wattenstaafje. Een zeeschildpad die wordt geopereerd aan een vastzittend plastic rietje in diens neus. Schrijnende beelden gaan viral op social media en drukken ons met de neus op de feiten: er belandt te veel plastic afval in zee. En hoewel ze slechts 0,03 procent van de plastic soep uitmaken, zijn plastic rietjes de afgelopen jaren hét symbool geworden van de strijd tegen plastic. Ter vergelijking: 46 procent van de plasticsoep bestaat uit visnetten.
Op 3 juli gaat een wet in werking die wegwerpplastic verbiedt. Een van de producten die daaronder vallen zijn plastic rietjes zonder Europees CE-keurmerk. Een prachtig initiatief om duurzaamheid te bevorderen – elke gram plastic is er immers één – maar voor veel chronisch zieke en gehandicapte mensen levert de wet een probleem op. Plastic rietjes zijn voor hen namelijk een onmisbaar hulpmiddel om zelfstandig en veilig te kunnen drinken. En omdat er tot nu toe geen producenten zijn van rietjes met CE-keurmerk, is de kans aanwezig dat er niet of nauwelijks aanbod zal zijn.