Inclusie is het sleutelwoord bij Speeltuin Kitskensberg in Roermond: ‘niet meekijken, maar meespelen’
De weergoden hebben zich de afgelopen periode niet bepaald van hun beste kant laten zien. Het was voornamelijk Pluvius die zich met regelmaat deed gelden. Tot verdriet van alles en iedereen die de populaire Roermondse speeltuin Kitskensberg een warm hart toedraagt.
Tussen de buien door is er even snel gelegenheid om een foto te maken. Een schamel zonnetje laat zich zowaar even zien. Maar dat blijkt van korte duur, want niet veel later spatten er weer dikke druppels uiteen op de speeltoestellen en de parasols op het terras. De schermen die normaal een welkome schaduwplek creëren doen nu dienst als megaparaplu en beschermen een opa en zijn kleinzoon tegen de ongewenste, koude douche. „Het is helaas het beeld van de afgelopen weken”, vertelt bestuurder Nicole Golsteijn-Heijnen van speeltuin Kitskensberg. „De zomer wil maar niet op gang komen.” Nóg niet in ieder geval, want de voorspellingen voor de komende dagen zijn een stuk beter. „Laten we het hopen, want daar waar de bezoekers ons normaal gesproken massaal weten te vinden, zijn ze tot nu toe grotendeels weggebleven.” En als de speeltuin leeg blijft, blijft de kassalade dat ook.
Inclusie
En juist die entreegelden en de opbrengsten van de kantine zijn voor de speeltuin aan de Oude Keulsebaan een belangrijke bron van inkomsten. Samen met de (financiële) giften van particulieren, organisaties en serviceclubs. „De gelden die binnenkomen worden aangewend om Kitskensberg uit te breiden en op te knappen. Zo hebben onze vrijwilligers onlangs het zwembadje compleet gerenoveerd. Dat was een megaklus, waarbij we ook afhankelijk waren van de weersomstandigheden”, vertelt Golsteijn. Bij alle vernieuwingen en uitbreidingen speelt inclusie een sleutelrol. ‘Niet meekijken, maar meespelen’, zo luidt het devies. „Niemand hoeft hier aan de kant te staan. Geen enkel kind wordt buitengesloten.”
Een goed voorbeeld daarvan is het nieuwe blotevoetenpad waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. „Dat kan door iedereen op zijn eigen manier beleefd worden en is voor iedereen toegankelijk. Ook voor blinde en slechtziende kinderen en rolstoelgebruikers. De paaltjes waarop gelopen kan worden zijn zelfs in de regenboogkleuren geschilderd. Mooi hè”, lacht Golsteijn.