Provinciale subsidie voor meer diversiteit op Limburgse werkvloer
Het Netwerk Diversiteit krijgt 33.000 euro van de provincie Limburg om diversiteit op de werkvloer bij Limburgse bedrijven te stimuleren. Dat is een proces van de lange adem, constateren ze bij het netwerk.
„Op dit moment hebben tussen de veertig en vijftig instellingen en bedrijven in Limburg de Charter Diversiteit ondertekend”, weet directeur Chris Baltussen van de stichting Anti Discriminatievoorziening (ADV) Limburg. „Daarmee geven ze aan zich extra in te spannen voor meer diversiteit op de werkvloer. We zetten ons in om de komende drie jaar telkens tussen de twintig tot dertig bedrijven te bewegen om die overeenkomst ook te ondertekenen.”
Als Baltussen spreekt over diversiteit, heeft hij het onder meer over de verdeling man-vrouw, mensen met een andere culturele of etnische achtergrond en de lhbti-gemeenschap bij bedrijven en instellingen. Daar is in zijn ogen, zeker ook in Limburg, nog heel wat winst te boeken.
Ondertekenaars
„Bij de eerste ondertekenaars zaten vooral overheden en instellingen. Denk daarbij aan de provincie, gemeenten en de universiteit in Maastricht. In de volgende fase richten we ons ook meer op commerciële bedrijven”, zegt directeur Annick Teeuwen van FAM! in Roermond, expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken.
ADV, FAM! en homobelangenvereniging COC Limburg maken deel uit van het Netwerk Diversiteit, dat bij de provincie Limburg een succesvolle subsidieaanvraag deed. Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA, Sociale Agenda) liet deze week weten dat de organisatie op 33.000 euro kan rekenen.
Het geld is voor een deel bestemd voor bijeenkomsten, zoals symposia, en overeenkomsten, zoals Charter Diversiteit. De activiteiten moeten bijdragen aan meer bewustwording bij werkgevers en personeel en uiteindelijk leiden tot daadwerkelijk een diverser personeelsbestand. „Zo’n charter moet natuurlijk geen papieren tijger worden”, zegt Baltussen. „Het moet leiden tot verbeteringen. Het vergt een lange adem, maar we zien in de praktijk ook dat het al vruchten afwerpt. Neem bijvoorbeeld de provincie. Daar hebben ze nu naar aanleiding van de charter enkele traineeships voor mensen met een vluchtelingenstatus.”
Maastricht University moedigt als ondertekenaar innovatieve activiteiten aan die diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid bevorderen. Ook beschikt de universiteit over een eigen loket diversiteit en inclusiviteit.
Kenniswerkers
Mark Hendriks, expertisemanager arbeidsmarkt en onderwijs bij de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV), ondersteunt de initiatieven van Netwerk Diversiteit. „Tegelijkertijd wil ik opmerken dat we niet moeten doorslaan op het punt van diversiteit. Uiteindelijk is het van belang dat de juiste persoon op de juiste plaats terechtkomt”, stelt Hendriks. In zijn ogen loopt Limburg op het onderdeel diversiteit niet achter bij de rest van het land. „Integendeel. Neem bijvoorbeeld het onderdeel culturele diversiteit. Er werken hier zo’n tachtigduizend mensen met een andere nationaliteit. Dat kunnen kenniswerkers zijn bij bedrijven, maar ook seizoenskrachten in de agrarische sector. En in het kader van de Banenafspraak zijn er in Limburg tot en met het eerste kwartaal van dit jaar 5574 banen bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Landelijk gaat het in totaal om 55.000 banen.”