Discriminatie in de zorg: 'De dokter vroeg mijn witte vriend hoe het met mij ging'
De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, wil een breed onderzoek naar de omvang van discriminatie in de Nederlandse zorg. Dat zei hij zondagavond in Pointer (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.
Hij komt met deze aanbeveling naar aanleiding van een rapport van het expertisecentrum Pharos, dat een aantal schrijnende verhalen optekende van mensen die discriminatie in de zorg hebben ervaren. 'Ik schrik hiervan, dit raakt mij diep', aldus Baldewsingh.
Mentale én lichamelijke klachten
Patiënten met een migratieachtergrond ervaren een andere behandeling vanwege hun huidskleur, afkomst of religie dan patiënten zonder migratieachtergrond. Ze voelen zich vaker niet serieus genomen en dit kan zowel invloed hebben op de mentale als de fysieke gezondheid. Een vergrote kans op hart- en vaatziekten en diabetes zijn mogelijke gevolgen.
Pharos-onderzoeker Tessa van Loenen legt uit dat door de discriminatie mensen nog zieker kunnen worden. 'De stress die discriminatie oplevert kan zorgen voor extra lichamelijke klachten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en verhoogde bloeddruk. Hierdoor maakt zorg nog zieker.'