Nikabdraagsters hebben sinds 'boerkaverbod' meer te maken met agressie en discriminatie
Het is drie jaar geleden dat het ‘boerkaverbod’ – het verbod op dragen van gezichtsbedekkende kleding – van kracht werd. Sinds 2019 is er nog geen boete voor uitgedeeld, maar vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen hebben wel meer te maken gekregen met agressie, intimidatie en discriminatie.
Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van de Nationale Politie.
Boerkaverbod
Het verbod kwam uiteindelijk na 14 jaar politiek discussiëren tot stand. Daarmee is het niet meer toegestaan om in het openbaar vervoer, scholen, overheidsgebouwen en de gezondheidszorg je gezicht te bedekken. Het ‘boerkaverbod’ mag dan wel zo heten in de volksmond, maar eigenlijk is die term niet echt juist. In Nederland dragen vrouwen vooral nikabs, waar – in tegenstelling tot de boerka – geen sprake is van een gaasje voor de ogen.
Buiten een aantal waarschuwingen zijn er door de politie geen bekeuringen uitgedeeld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een grote enquete gehouden onder de dragers van gezichtsbedekkende kleding. Daaruit blijkt dat nikabdraagsters in Nederland sinds het verbod in toenemende mate met agressie, intimidatie en discriminatie geconfronteerd zijn.
Uit het onderzoek komt naar voren dat veel vrouwen zich niet veilig voelen als ze bijvoorbeeld het openbaar vervoer nemen of naar het ziekenhuis moeten. Daarom zijn ze deze plekken gaan vermijden. Een klein aantal nikabdraagsters heeft aangegeven dat ze geen zorg hebben gekregen vanwege het dragen van gezichtsbedekking.