Weertse Bianca strijdt schrijvend voor Sinti-cultuur
Bianca Meinhardt (52) woont op de Poorterhof in Weert, van waaruit ze zich met hart en ziel inzet voor het behoudt van de Weertse Sinti-cultuur. Daarmee boekte ze al meerdere successen
Laaggeletterd
Begrijpend lezen en schrijven was voor de Weertse woonwagenbewoonster bepaald niet makkelijk. Na de lagere school werd ze geacht om thuis te blijven en mee te werken in het huishouden. Bianca komt uit de Sinti-cultuur, waar het - in ieder geval vroeger- normaal was om als vrouw vooral te zorgen voor het huishouden en het gezin. De mannen zorgden voor de inkomsten en begonnen vaak al vroeg met arbeid en handel. Veel mensen uit de woonwagenultuur, waar Sinti een onderdeel van uitmaken, zijn mede daardoor laaggeletterd.
Tranen
Toch schreef Bianca Meindhardt letterlijk successen; in 2017 won ze de Weerter Erfgoedprijs, nadat ze zich met een brief had aangemeld. "Het begon eigenlijk allemaal met mijn zoon", vertelt ze. Toen hun woonwagen aan de Poorterhof in Weert toe was aan vervanging, kregen de bewoners van het woonwagenkamp een aantal opties van Wonen Limburg, waar de wagens van werden gehuurd. Een van de opties was een nieuwe woonwagen. Tien huishoudens op het kampje kozen voor die optie. Volgens Bianca werd hen vervolgens een chalet opgedrongen. "Dat is geen woonwagen, dat is een huis. Dat willen we niet." De Weertse wilde zich aanvankelijk neerleggen bij het aanbod. "Hij was toen net drie-, vierentwintig. Hij zei: 'Mam, ik schaam me. Ik moet mijn kleinkinderen straks op een tablet laten zien hoe wij Sinti's hebben geleefd.' En dikke tranen biggelden over zijn wangen."