Vrije Universiteit belooft discriminatie door spieksoftware te beperken
Leveranciers van antispieksoftware moeten het risico beperken dat die software discrimineert op basis van huidskleur. Dat gaan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en andere universiteiten voortaan van die bedrijven eisen. Toch blijft de VU ontkennen dat ze fouten heeft gemaakt rond de klacht van een masterstudente met een donkere huidskleur.
Masterstudente Robin Pocornie zei dat ze tijdens examens problemen had met het inschakelen van de verplichte antispieksoftware Proctorio. De VU had volgens de studente Bioinformatica vooraf moeten controleren of studenten met een zwarte huidskleur even goed herkend zouden worden als witte studenten.
Pocornie voelde zich niet serieus genomen toen ze dit aankaartte bij de universiteit. Daarom diende de studente in juli een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.
Een woordvoerder van de universiteit zei woensdag tijdens de zitting van het College dat voorafgaand aan de aanschaf van Proctorio in 2020 geen aanbesteding was gedaan. Ook waren eisen waaraan de software moest voldoen "niet aan de orde".
Dat zou zijn omdat er haast was vanwege de coronapandemie. 36.000 studenten konden volgens de VU niet meer op de universiteit examen doen.