Acties tegen zwarte piet nu vooral gericht op Venlo: ‘Grijs is zwart-light en doet totaal niets tegen de racistische impact’
De meeste grote steden in Limburg hebben of krijgen roetveegpieten. Venlo is voor actievoerders het laatste belangrijke bolwerk van de traditionele piet. „Het ‘kijk eens, wij doen echt wat’-grijs is geen alternatief.”
Het was zelfs voor Lena Maas en Marieke Stam, actievoerders die wel wat gewend zijn, een vreemde gewaarwording: de verbale agressie die ze in de gemeenteraadsvergadering van Venlo voelden toen ze de politici gingen toespreken. Een felle discussie of het tweetal überhaupt iets mocht zeggen tijdens het ‘sprekersplein’ ging aan hun inspraakmoment vooraf. „Heel tekenend”, zegt Maas. „Mensen, ook politici, willen vaak niet eens meer luisteren naar wat we te zeggen hebben.”
De tien jaar geleden begonnen strijd tegen zwarte piet heeft inmiddels een flinke verschuiving op de pietenkleurkaart van Nederland teweeggebracht. Stam toont een kaartje. Het zwart, dat óók staat voor grijze pieten, wisselt vleksgewijs af met groen, dat staat voor roetveeg, een variant waarmee tegenstanders van de zwarte piet kunnen leven.
Op het platteland kleurt de kaart nog flink zwart, maar in veel grote steden is inmiddels afscheid genomen van zwart en grijs, zegt Stam. Ook in Limburg. Alleen Noord-Limburg en een flink deel van Midden-Limburg - vooral rond Weert - vormen één donkere aaneengesloten vlek.