Werkgevers nog steeds moeite met uitbannen seksuele intimidatie, College geeft tips van preventie tot nazorg
Werkgevers en HR-professionals weten lang niet altijd hoe ze moeten omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek én de praktijk. Ook na de grote aandacht voor seksuele intimidatie in de media is er op de werkvloer nog weinig veranderd. Het College voor de Rechten van de Mens maakte daarom een tipsheet voor werkgevers en HR-professionals met adviezen om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen en klachten zorgvuldig af te handelen.
Preventie
De tipsheet Seksuele intimidatie op het werk: Hoe ga je hier als werkgever mee om? gaat in op wat seksuele intimidatie precies inhoudt. Het kan gaan om verbaal gedrag zoals grapjes tijdens een vergadering, en om het sturen van dickpics of ongewenst aanraken. Vaak is er sprake van een hiërarchische verhouding wanneer seksuele intimidatie plaatsvindt. Mannen (in hogere posities) doen dit bij vrouwen omdat ze weten dat ze ermee wegkomen. Voor vrouwen is het lastig om in zo’n geval seksuele intimidatie aan te kaarten vanwege mogelijke gevolgen voor hun baan.
De eerste stap is seksuele intimidatie voorkomen. Bijvoorbeeld door samen met je personeel gedragsregels op te stellen over sociale veiligheid en regelmatig stil te staan bij je bedrijfscultuur.