Intersekse mensen willen zichtbaarder zijn: 'De arts zei: 'Hou het geheim''
Intersekse mensen zijn nog weinig zichtbaar in Nederland. Dat terwijl intersekse zijn grote impact kan hebben op iemands leven. Bijvoorbeeld door schaamte, of hoe er in de medische wereld soms mee om wordt gegaan. NU.nl vraagt twee mensen, tijdens Intersex Awareness Day, naar hun verhaal.
Wat is intersekse?
- Intersekse gaat over de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de huidige norm van man of vrouw in de maatschappij. Hun lichaam heeft kenmerken van allebei. Heel soms is dat zichtbaar (geslachtsdelen), vaker onzichtbaar (hormonen of chromosomen).
Berthine van Dalen (41) groeit op als meisje en voelt zich ook zo. Als ze de puberleeftijd bereikt, wordt ze maar niet ongesteld. Op haar zestiende gaat ze daarom naar de huisarts, die niks kan vinden en haar doorverwijst naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek.
"Ik realiseerde mij toen helemaal niet dat er misschien wat aan de hand was", zegt ze. Tot ze op een vrijdag plots uit de klas wordt geplukt.
Ze moet snel naar huis om met haar ouders naar het ziekenhuis te gaan: de uitslagen zijn er. Daar krijgt ze de zware boodschap te horen dat ze geen eierstokken en baarmoeder heeft. Ze blijkt een compleet Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS) te hebben.
Dat betekent dat ze het XY genotype heeft, wat meestal bij een man voorkomt. Maar vanwege het syndroom heeft haar lichaam niet de mannelijke geslachtskenmerken ontwikkeld.