VR-bril laat je zelf ervaren hoe erg discriminatie is
Met een ‘virtual reality experience’ laat Antidiscriminatievoorziening Limburg – kortweg ADV Limburg – mensen ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden. Nu eens niet met een folder, maar als middelpunt van een confronterende en levensechte situatie.
Ineens zit je in een klaslokaal van een middelbare school. Je kijkt naar je medescholieren die voorafgaand aan de les met een bal gooien. De docent doet een poging tot ingrijpen, maar dan slaat de vlam in de pan. Ineens gaat het over ‘buitenlanders die altijd te laat komen’ en wordt het aan Geert Wilders refererende ‘minder, minder’ gescandeerd. Totdat een donkergekleurde jongen het lokaal binnenkomt. Hij krijgt wat beledigingen naar zijn hoofd, maar aangezien de les begint, wordt de boel gesust. Het beeld maakt een sprongetje in de tijd. Op de gang loopt de situatie al snel uit de hand. Je staat erbij en kijkt ernaar. Wat zou je zelf doen? Met die vraag eindigt het filmpje waarbij iedereen naar jou kijkt. Wat zou je doen?
Twijfelen
En waar ieder weldenkend mens in een geschetste situatie als deze zou zeggen dat hij of zij natuurlijk zal ingrijpen, brengt het levensechte beeld op de virtualrealitybril je toch aan het twijfelen. Een heftig beeld, dat ook wel even blijft hangen. Het is een reactie die de medewerkers van ADV Limburg wel vaker krijgen. In de huidige Week van het Respect toeren ze door Limburg en daarbij doen ze scholen, bibliotheken en buurthuizen aan om mensen virtueel te laten ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden.
Deze maandagmiddag zijn in buurthuis St. Joris in Echt ook enkele mensen aanwezig die de bril op hun hoofd zetten. Dina Wolfs uit Maria Hoop is een van hen en zij ervaart de beelden ook als heftig. „Het zijn hele sprekende beelden. Ik denk dat het op scholen wel een impact heeft en reacties zal opleveren. Het is erg genoeg dat discriminatie een actueel thema is en blijft.”
Confronteren
Toch zijn het volgens consulent Camila van Keulen van ADV Limburg vooral ouderen die heftig reageren op de beelden. „Jongeren zijn er niet echt meer door verrast. Juist daarom is het goed om ze ermee te confronteren. Je hoeft niet alles zomaar te accepteren. De beelden openen het gesprek.”
Waar ADV Limburg de afgelopen jaren veelal klachten kreeg over coronagerelateerde zaken zoals over het coronatoegangsbewijs of mondkapjes, nemen nu discriminatie op de werkvloer of bij sollicitaties toe. „Het blijft lastig om je te verplaatsen in mensen die gediscrimineerd worden als je er zelf geen last van hebt”, zegt Van Keulen. „Daarom trekken we de komende dagen door Limburg met deze tour.”