Scholen moeten helpen stagediscriminatie tegen te gaan
Scholen moeten zelf in het geweer komen om stagediscriminatie bij bedrijven tegen te gaan. Dat was een van de adviezen op een onderwijsconferentie over diversiteit en inclusie op scholen die donderdag in Sittard werd gehouden.
Uit een recent onderzoek van het Verwey Jonker-instituut is gebleken dat 25 procent van ruim zeshonderd ondervraagde mbo-studenten discriminatie ervaart bij het solliciteren naar een stageplek. 12,5 procent ervaart dat ook gedurende de stage, lichtte onderzoeker Mehmet Day donderdag toe tegenover enkele tientallen mensen uit het onderwijs in Limburg. Hij benadrukte overigens dat het onderzoek verricht is in de stad Utrecht. Daar wonen meer allochtonen, waardoor de situatie niet helemaal één op één met die in Limburg vergeleken kan worden.
Jongeren wijten de discriminatie zelf aan aspecten als de aard van hun opleiding, hun geloof of de kleding die ze dragen. Voor datzelfde onderzoek werden bijna zeshonderd sollicitatiebrieven gestuurd voor het verwerven van een stageplek in de ICT, zorg en welzijn, bouw en techniek en de zakelijke dienstverlening. De helft van die sollicitatiebrieven was zogenaamd afkomstig van jongeren met een Nederlands klinkende naam, de andere helft kwam uit de gefingeerde koker van jongeren met een buitenlands klinkende naam. Met name jongens met die veronderstelde migratieachtergrond krijgen minder vaak een uitnodiging.
Mehmet Day denkt dat werkgevers en medewerkers in het onderwijs zich om te beginnen veel meer bewust moeten zijn van het bestaan van stagediscriminatie, dat werkgevers gestimuleerd moeten worden om actief een antidiscriminatiebeleid te voeren, ze objectief moeten werven en selecteren en verantwoording moeten afleggen over hun selectie.
Door deze vorm van discriminatie kunnen studenten studievertraging oplopen. Enkelingen stoppen daardoor zelfs met hun opleiding. Studenten kunnen zich erdoor eenzaam en onveilig voelen en het kan hun toekomstbeeld aantasten. Ze hebben bijvoorbeeld minder vertrouwen in het vinden van een passende baan.
De onderwijsconferentie Diversiteit en Inclusie in het Onderwijs was een initiatief van het Provinciaal Platform voor Diversiteit. Voorzitter Bouchaib Saadane benadrukte dat het nastreven van diversiteit op scholen niet voldoende is. „Onderwijs moet ook inclusief zijn, zorgen dat iedereen er bij hoort. Alleen dan ontstaat er kansengelijkheid”, zei hij. Eerder organiseerde het platform een conferentie over ditzelfde thema voor medewerkers uit de zorg en uit het bedrijfsleven.