Waarom de vraag waar je 'nou écht vandaan komt' racistisch kan zijn
Een hofdame van het Britse koningshuis moest eind november opstappen omdat ze was blijven doorvragen naar waar de donkere, geboren Engelse Ngozi Fulani "nou echt vandaan kwam". Prins William noemde deze vraag van zijn peettante aan de gast van koningin Camilla racistisch. Dit is waarom de kroonprins daar gelijk in kan hebben.
"Met de vraag 'maar waar kom je nou écht vandaan?' wek je de indruk dat er onderscheid is tussen mensen die wel of niet 'thuishoren' in 'jouw' land", legt onderzoeker discriminatie en racisme Hanneke Felten van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) uit. Zij stelt dus dat de vraag racistisch kan zijn.
"Als je als wit persoon de drang voelt om aan iemand met een donkere huidskleur te vragen waar die 'nou echt vandaan komt', kan dat komen doordat je onbewust het beeld hebt van Nederlanders als wit." Ook zijn er openlijke racisten die dit beeld zelfs bewust gebruiken.
KIS heeft onderzoek gedaan naar dit openlijke racisme in Nederland. Het kennisplatform concludeerde daaruit dat mensen die openlijk racistisch zijn, denken dat er twee soorten burgers bestaan: mensen die in hun beleving 'echte Nederlanders' zijn en mensen die dat niet zouden zijn.
"Die laatste groep hoort er volgens mensen met openlijk racistische denkbeelden niet bij omdat ze een donkere huidskleur hebben, moslim zijn of een in hun ogen 'niet Nederlands klinkende' achternaam hebben", licht Felten toe.