Assistentiehonden nog steeds vaak onterecht geweigerd
Teleurgesteld op zoek naar een ander restaurant omdat je met je assistentiehond niet welkom bent. Het lijkt onvoorstelbaar maar het overkomt mensen met een assistentiehond regelmatig. Dit is in de meeste gevallen verboden: volgens het VN-verdrag handicap en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte moeten assistentiehonden in beginsel toegelaten worden op openbare plekken. Vandaag, op de Internationale Dag van de Geleidehond, vraagt het College hier extra aandacht voor.
Wat doet een assistentiehond?
Assistentiehonden helpen mensen met een beperking met alledaagse activiteiten. Deze professioneel opgeleide honden kunnen mensen met verschillende soorten beperkingen hulp bieden. De bekendste assistentiehond is de blindengeleidehond voor mensen met een visuele beperking. Maar onder de term assistentiehond vallen ook hulphonden voor mensen met een onzichtbare beperking zoals epilepsie of PTSS en ADL-honden die mensen met een lichamelijke beperking ondersteunen.
Weigeren verboden
Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Volgens het verdrag moeten mensen met een beperking net als ieder ander mee kunnen doen aan onze samenleving. Om dit te kunnen is autonomie (onafhankelijkheid) essentieel. Dit is dan ook een belangrijk grondbeginsel van het verdrag. Assistentiehonden dragen bij aan de autonomie van mensen met een beperking. Volgens het VN-verdrag handicap moeten assistentiehonden daarom in openbare gelegenheden (o.a. overheidsgebouwen, winkels, musea) toegelaten worden. Door het weigeren van een assistentiehond ontneem je namelijk iemand zijn onafhankelijkheid en vrijheid.