Waarom moeten we het slavernijverleden herdenken?
Op 1 juli is het precies 150 jaar geleden dat er officieel een einde kwam aan slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden en start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Het College voor de Rechten van de Mens vindt het belangrijk dat we ons meer bewust worden van het koloniale slavernijverleden en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse samenleving van nu. Het College verwelkomt de stappen die sinds de excuses van december 2022 door de Nederlandse regering gezet zijn, en licht toe hoe herdenking, erkenning en herstel raken aan mensenrechten.
Herdenkingsjaar en bewustwordingsfonds
De nationale herdenking vindt plaats op 1 juli in Amsterdam. Gedurende het Herdenkingsjaar zal de overheid door het gehele Koninkrijk extra aandacht besteden aan het slavernijverleden. Hiervoor is een bewustwordingsfonds van €200 miljoen ingesteld. €100 miljoen uit dit fonds is gereserveerd voor de maatregelen van het kabinet.
Voor de besteding van de andere 100 miljoen verwelkomt het kabinet voorstellen voor projecten of initiatieven vanuit het maatschappelijk middenveld. Op 23 juni zette het ministerie van Buitenlandse Zaken namens de betrokken ministeries het vervolgtraject en de besteding van het fonds uiteen.