Transitieverlof kost weinig, maar betekent veel voor trans persoon
Je leven is al niet makkelijk als je na een lang proces hebt besloten om een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan. Als je dat dan op je werk meldt, blijkt er vaak geen verlofregeling voor te zijn. ‘Het is dan maar afwachten hoe je werkgever je verlof gaat invullen’, zegt Transgender Netwerk Nederland.
Floris Elbertse (31) heeft geluk: hij werkt bij een van de weinige bedrijven in Nederland die een regeling hebben voor transitieverlof. Floris werkt als applicatiemanager op de IT-afdeling van PWC Nederland en hij is blij dat zijn werkgever bij de voorlopers hoort.
De regeling houdt bij PWC in dat iemand die in transitie gaat gedurende een periode van tien jaar in totaal 24 weken vrij mag nemen. ‘Daar hoefde ik maar een keer met het bedrijf over te praten. Dat moest wel minimaal zes weken voordat ik voor de eerste keer van het transitieverlof gebruik wilde maken. Daarna is het helemaal aan mijzelf wanneer ik dagen opneem.’ Floris heeft dus een soort spaarpot aan transitieverlofdagen, waar hij verlof uit kan halen totdat het maximale aantal dagen op is, of totdat de tien jaar zijn verstreken waarin hij van de regeling gebruik mag maken.
‘Ik weet niet eens of ik al die vrije dagen wel ga opmaken. Mijn operatie is achter de rug, ik ben in die zin dus klaar met de transitie. Maar als je door een transitie gaat, dan gaat dat niet alleen om een of meerdere operaties. Je hebt vooraf gesprekken met psychologen en na de operatie lopen die gesprekken door. Ik kan als ik zo’n gesprek heb een vrije dag opnemen uit het transitieverlof.’