Gastles basisschool
Het Vooroordelenspel
Iedereen heeft vooroordelen en gaat uit van stereotypen en soms kunnen we daar hard om lachen met z’n allen. Vaak is men zich echter niet bewust van voordelen en daarin schuilt een risico, namelijk dat we anderen anders, negatief, gaan behandelen omdat ze in onze ogen anders zijn. En dat kan leiden tot pesten en discriminatie en dan vergaat het lachen snel. Uitlachen, uitschelden, uitsluiten…
Doelstelling
ADV Limburg wil kinderen zich bewust maken van hun vooroordelen en hoe die werken op een niet-belerende manier in de vorm van een spel. Het spel leert kinderen en jongeren omgaan met verschillen door kennis te maken met begrippen als vooroordelen, verdraagzaamheid, multiculturele samenleving en discriminatie. Het doel is om zo bij te dragen aan respectvoller omgaan met elkaar en daardoor pestgedrag te verminderen. Deskundigen schatten namelijk dat er dagelijks 350.000 kinderen gebukt gaan onder pesten met alle gevolgen van dien.
Werkwijze
ADV Limburg maakt gebruik van de vooroordelenkoffer. Deze bevat 50 kleurrijke opvouwbare displays van karton welke samen een complete tafeltentoonstelling vormen met 12 thema’s. De displays worden op tafels gezet, bijvoorbeeld in de aula van school en met behulp van een routekaart volgen de leerlingen dan in tweetallen een route. Onderweg wordt naar hun mening gevraagd, voeren ze opdrachten uit en maken ze keuzes. Zo krijgen ze op een creatieve manier inzicht in vooroordelen, pesten, het zondebokverschijnsel, burgerschap en de achtergronden van discriminatie. De tafeltentoonstelling is niet ingewikkeld, maar ook zeker niet kinderachtig. De bedoeling is dat het spannend, verassend en leuk is om te doen voor de kinderen.
Vooraf en daarna
- Introductie met ‘wie ben ik’ en wat zijn vooroordelen?
- Uitleg spel
- Afsluiting met een illustratief filmpje
En verder:
We gaan uit van een vaste spelvorm, maar verliezen daarbij de dynamiek van de groep niet uit het oog. Daarom stellen we vooraf een aantal vragen ter inventarisatie hiervan. Ook gaan we ervan uit dat de leerkracht aanwezig is bij het spel en de verantwoordelijkheid voor de groep behoudt. Met introductie en afsluiting zal de gastles ongeveer anderhalf uur duren. Omdat we graag willen weten hoe de gastles ervaren wordt, vragen we na afloop om een evaluatieformulier in te vullen.